Μιχάλης Κουρέτας


Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη, με μεγάλη ναυταθλητική παράδοση. Το τοπικό κολυμβητήριο φιλοξενεί καθημερινά κολυμβητές, υδατοσφαιριστές, κολυμβήτριες καλλιτεχνικής Κολύμβησης, αλλά και κοινό. Για ορισμένους είναι το πιο σύγχρονο επαρχιακό κολυμβητήριο. Είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για το χώρο, ώστε να μάθει το ελληνικό κοινό τι συμβαίνει στην Πάτρα.Ο καλύτερος γνώστης για να απαντήσει στις ερωτήσεις μου, είναι ο συμπαίκτης μου στο ΝΟΠ, Μιχάλης Κουρέτας, Αντιπρόεδρος σήμερα του ΠΕΑΚ Πατρών και διεθνής διαιτητής υδατοσφαίρισης.


 • Τόσα χρόνια χαθήκαμε… πες μου τι γίνεσαι τα τελευταία χρόνια;

Οι αναμνήσεις από τα χρόνια της συνύπαρξής μας σαν συμπαίκτες στον ΝΟΠ, ήταν τόσο έντονες, που στο βιβλίο της ζωής μας έχουν μείνει ανεξίτηλες. Είμαι ευτυχής για τη δική σου πρόοδο στο κομμάτι της προπονητικής και όχι μόνο και το ίδιο φαντάζομαι αισθάνεσαι και για εμένα, αφού τα 40 και πλέον χρόνια που γνωριζόμαστε οι επιτυχίες μας τόσο σαν αθλητές, όσο και ως προπονητής εσύ και διεθνής διαιτητής εγώ, ήταν και είναι στο υψηλότερο επίπεδο.


 • Είναι ενδιαφέρον να γνωρίσουμε τη στρατηγική του ΠΕΑΚ Πατρών αναφορικά με την κολύμβηση…

Στοχεύουμε σε δυο μεγάλους πυλώνες οι οποίοι είναι:

1. Άσκηση και Αθλητισμός και
2. Σωματική και Πνευματική Ευεξία.

Μεγάλη μας επιθυμία είναι μια αμφίδρομη και ουσιαστική συνεργασία, τόσο με τις Πατρινές και τους Πατρινούς, όσο και με όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, καθώς επίσης και με όλους τους αθλούμενους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, στα πλαίσια της προγραμματισμένης άθλησης και άσκησης, που με πρόσβαση στις δημόσιες εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός».

Η εξωστρέφεια είναι μία λέξη την οποία χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στο λεξιλόγιό μας και την οποία θέλαμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας να την κάνουμε πράξη με τον πιο ηχηρό τρόπο.

Η παροχή υπηρεσιών σε όλους τους τομείς που συμπεριλαμβάνονται σε μια κορυφαία αθλητική εγκατάσταση όπως είναι το «Πεπανός» αποτελεί για εμάς στη διοίκηση του ΠΕΑΚ μία κορυφαία πρωτοβουλία, με στόχο να αποτελέσουμε πόλο έλξης για όλους.


 • Πόσοι/ες κολυμβητές/τριες περνούν καθημερινά από το κολυμβητήριο;

Στην προ πανδημίας εποχή, σε καθημερινή βάση για όλες τις ηλικίες σε αγόρια και κορίτσια και για όλους τους φορείς που η εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει και που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, μπορεί να υπερβαίνει τα 600 άτομα ημερησίως.


 • Πόσο πληρώνει ένας/μια κολυμβητής/τρια τον μήνα;

Για εμάς στη διοίκηση του ΠΕΑΚ, βασική μας προτεραιότητα είναι ο σωματειακός αθλητισμός και το κύτταρο του σωματείου που είναι ο/η αθλητής/τρια. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο οι χρεώσεις ανά αθλητή/τρια είναι οι εξής:

Κάθε αθλητής ή αθλήτρια πληρώνει 5€ το μήνα. Αν σε μία οικογένεια υπάρχουν δυο αδέλφια αθλητές πληρώνουν και οι δυο μαζί 8€ το μήνα, από εκεί και πέρα αν υπάρχουν περισσότερα αδέρφια στην ίδια οικογένεια, σ’ αυτά το κολυμβητήριο προσφέρεται δωρεάν. Επίσης είναι δωρεάν για τις ομάδες πόλο που μετέχουν στην Α1 ή Α2 Εθνική κατηγορία ανδρών ή γυναικών. Δωρεάν ακόμα και για πλήθος 10 επίλεκτων αθλητών κολυμβητών/τριών για κάθε σωματείο που χρησιμοποιεί την εγκατάσταση.

Στο κολυμβητήριο Πεπανός φιλοξενούνται δωρεάν και φορείς της πόλης που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Κολυμβητήριο. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο διαθέτουμε τις πισίνες στην ΕΜΑΚ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ, στο ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ του ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, στους ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ, στους/στις μαθητές/τριες της Α/βθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που πραγματοποιούν μάθημα στο άθλημα της κολύμβησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης διατίθεται δωρεάν σε όλους τους ανέργους και στα παιδιά των οικογενειών που οι γονείς είναι άνεργοι.


 • Ποια είναι τα κριτήρια για την παραχώρηση διάδρομών στα σωματεία;

Καταρχάς για να μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σωματείο την αθλητική εγκατάσταση του Α. Πεπανός πρέπει να είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο αθλητικών σωματείων της ΓΓΑ και του Υπουργείου Αθλητισμού πράγμα το οποίο θεσπίστηκε με το νέο αθλητικό νόμο του Σεπτεμβρίου του 2019, από εκεί και πέρα το πόσες ώρες και πόσες διαδρομές θα παραχωρούνται σε κάθε σωματείο βγαίνει από έναν αλγόριθμο ο οποίος περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους, όπως:

1. Αθλητές Εθνικών Ομάδων
2. Αθλητές Υψηλού Αθλητισμού
3. Επίλεκτοι αθλητές
4. Αριθμός Αθλουμένων
5. Αθλήματα που υποστηρίζουν και καλλιεργούν.
6. Συμμετοχή σε πρωταθλήματα
7. Επιτυχίες ανά άθλημα και
8. Επιτυχίες ανά κατηγορία
9. Συνέπεια στις υποχρεώσεις τους
10. Συνέπεια στην τήρηση του εσωτερικού κανονισμού των εγκαταστάσεων,
11. Στην ομαλή λειτουργία του σωματείου
12. Συνεργασία με την Διοίκηση του ΠΕΑΚ
13. Εξωστρέφεια του σωματείου
14. Κοινωνικές και Πολιτιστικές Δράσεις του σωματείου.


 • Αν δεν κάνω λάθος το κεντρικό κολυμβητήριο είναι 50 x 25 μέτρα και το καταδυτήριο 25 x 25 μέτρα;

Η αθλητική εγκατάσταση του «Πεπανός» είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και περιλαμβάνει μία κολυμβητική δεξαμενή Ολυμπιακών Διαστάσεων 50Χ21 μέτρα και ένα καταδυτήριο 33Χ21, που όπως καταλαβαίνεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγώνες πόλο. Στην Καταδυτική πισίνα υπάρχουν βατήρες καταδύσεων όλων των διαστάσεων και διαβαθμίσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε Event, στο άθλημα των καταδύσεων.


 • Υπάρχουν βατήρες και διαδρομές Ολυμπιακών προδιαγραφών;

Υπάρχουν βατήρες και διαδρομές ολυμπιακών προδιαγραφών τελευταίας τεχνολογίας.


 • Πόσες μέρες το χρόνο είναι ανοικτό;

Από τις 365 ημέρες του χρόνου το κολυμβητήριο κλείνει 20-30 ημέρες για τις ετήσιες εργασίες συντήρησης των κολυμβητικών δεξαμενών τον Αύγουστο.
Επίσης είναι κλειστό και τις επίσημες αργίες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα). Ακόμα παραμένει κλειστό κάποιες Κυριακές που δεν έχουμε αθλητική δραστηριότητα για τις απαραίτητες εργασίες υπερχλωρίωσης των δεξαμενών, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και σωστή τους λειτουργία.


 • Ποια είναι τα πλάνα σας για τα πέντε προσεχή χρόνια;

Καταρχάς επιδίωξη μας είναι να φιλοξενούμε, όπως ήδη κάνουμε, μεγάλες εγχώριες και διεθνής διοργανώσεις σε όλα τα αθλήματα των Aquatics Sports. Επιδίωξη μας είναι οι κολυμβητικές εγκαταστάσεις να εκσυγχρονιστούν ακόμα με α) εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας (ισοθερμικά καλύμματα) και β) να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε τις εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης, ενός προγράμματος που έχει ενταχθεί και έχει εγκριθεί από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2.500.000€. Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Υπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, ο οποίος έβαλε πραγματική «πλάτη» για να μπορέσουμε να έχουμε μία «καινούργια» εγκατάσταση, βιώσιμη και λειτουργική.

Στα πλάνα μας επίσης υπάρχει η διαμόρφωση δευτερευόντων χώρων που θα μπορούν να διευρύνουν την προσέλκυση νέων χρηστών, εκτός από κολυμβητικές ομάδες, όπως άτομα που χρήζουν αποθεραπείας και αποκατάστασης από τραυματισμούς και άλλες κακώσεις.

Μπορούμε επίσης να δεχθούμε επιχειρηματικούς φορείς της πόλης και μεμονωμένα άτομα με μεγάλη ποικιλία Aquatics προγραμμάτων. Θέλουμε κοντά μας την οικογένεια, την ίδια ώρα, με διαφορετικές δραστηριότητες για τον πατέρα, τη μητέρα και το παιδί.
Γενικά στα πλάνα μας θέλουμε ως διοίκηση να κινηθούμε εκτός από την άσκηση και την άθληση προς την αποθεραπεία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση. Κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες απευθύνονται σε διαφορετικό πελατολόγιο και διαφορετικές ανάγκες χρηστών.
Δεν υφίσταται κολυμβητική ή άλλη εγκατάσταση στο εξωτερικό που να μη χρησιμοποιεί τα ελεύθερα weekend του χρόνου για εκδηλώσεις και όχι μόνο αθλητικές. Οι αγώνες, και παντός είδους άλλες εκδηλώσεις σε τέτοιες εμβέλειας αθλητικές εγκαταστάσεις είναι το οξυγόνο της ίδιας της εγκατάστασης, συντελούν επίσης στην μεγέθυνση της αναγνωρισιμότητά της και της δίνουν σημαντική προστιθέμενη αξία. Και όταν εννοούμε αγώνες εννοούμε από αθλητικά events, μέχρι και καλλιστεία…


 • Το κοινό μπορεί να κολυμπήσει; και αν ναι πόσες ώρες την ημέρα και τι του προσφέρεται;

Το κοινό μπορεί να κολυμπάει όσες ημέρες το κολυμβητήριο είναι ανοικτό από το πρωί στις 08:00 έως το μεσημέρι στις 14:30, με την παρουσία προπονητού και ναυαγοσώστη που διαθέτουμε. Τους προσφέρουμε εξαιρετική θερμοκρασία νερού, καθαριότητα, ασφάλεια, υγιεινή, εξαιρετικά αποδυτήρια με ατομικά ντουλάπια εναπόθεσης ατομικών ειδών, γυμναστήριο και δυο σάουνες που χρησιμοποιούνται μετά από συνεννόηση.


 • Ποσά άτομα εργάζονται στο κολυμβητήριο;

Αυτή τη στιγμή το κολυμβητήριο διαθέτει 11 υπαλλήλους μόνιμους και συμβασιούχους.


 • Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι κάτι που σκέφτεστε να αναπτύξετε;

Είναι μια βασική προτεραιότητα της διοίκησης του ΠΕΑΚ, όπως ανέφερα προηγουμένως γιατί ο αθλητικός τουρισμός είναι πυλώνας ανάπτυξης, αναγνωρισιμότητας και προσδίδει εκτός από κάποια έσοδα, προστιθέμενη αξία στην εγκατάσταση.
Είμαστε έτοιμοι από όλες τις πλευρές να δεχθούμε την οποιαδήποτε πρόσκληση και πρόκληση από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να φιλοξενήσουμε αθλητές και αθλήτριες είτε για προετοιμασία είτε για αγώνες όλων των αθλημάτων της πισίνας. Διαθέτουμε μια πολύπλευρη εμπειρία, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε οργανωτικό σχεδιασμό.


 • Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του κολυμβητήριου και πως καλύπτετε;

Ο προϋπολογισμός της αθλητικής εγκατάστασης του Πεπανός είναι περίπου 450.000€ το χρόνο και καλύπτεται σε ένα μεγάλο μέρος από την επιχορήγηση του Υπουργείου Αθλητισμού προς το Δημόσιο Φορέα και από τις συνδρομές όλων των σωματείων που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση.


 • Προβλέπεται να φιλοξενήσετε αγώνες Πανελλήνιου και Διεθνούς επιπέδου στην Πάτρα;

Επιδίωξη μας και επιθυμία μας είναι να φιλοξενήσουμε, όπως έχει γίνει πολλές φορές κατά το παρελθόν, αγώνες σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο σε όλα τα Aquatic Sports. Διαθέτουμε δύο κολυμβητικές δεξαμενές όπως ανέφερα προηγουμένως με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις για τη φιλοξενία και την διοργάνωση τέτοιων events.


 • Μήπως θα πρέπει να σταματήσουμε τη δημιουργία νέων σωματείων στη πόλη γιατί δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για όλους;

Είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση και μου δίνεις την ευκαιρία να πω ότι εκτός από την ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση του Πεπανός έχει εγκριθεί η ανακατασκευή του παλιού Κολυμβητηρίου της Αγυιάς, μιας εγκατάστασης ορόσημο για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα μας λύσει πολλά προβλήματα χωρητικότητας για τα σωματεία που θέλουν να ενεργοποιηθούν στα Αquatics. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι περίπου 20 χρόνια μετά αφότου έκλεισε η Αγυιά και δεν ξαναλειτούργησε, μπορούμε πλέον να πούμε ότι έχουμε βάλει μπροστά για την ανάπλασή της. Σε αυτό το κορυφαίο εγχείρημα για την πόλη συνεργάστηκαν αρμονικά το Υπουργείο Αθλητισμού με τον Υπουργό κ. Αυγενάκη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με τον Νεκτάριο Φαρμάκη και τους συνεργάτες του και η Διοίκηση του ΠΕΑΚ, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλοι μαζί ένα όραμα, που φαινόταν τόσο μακρινό, αλλά τελικά αποδείξαμε ότι μπορούμε να το φέρουμε τόσο κοντά.
Ήδη έχει εγκριθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ η πρόταση για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Με την αναδημιουργία κι αυτής της εγκατάστασης, νομίζω θα έχουμε τη δυνατότητα και είναι και επιθυμία μας, η ίδρυση και νέων ναυταθλητικών σωματείων, κι αυτό γιατί η μεγάλη παράδοση της πόλης στο ναυταθλητισμό μας δίνει την αφορμή να δημιουργούμε νέους πυρήνες άσκησης και άθλησης με ακόμα περισσότερα σωματεία.

Πρώην κολυμβητήριο Αγυιάς

Λειτουργούμε ως θεματοφύλακες του Ελληνικού Αθλητισμού και της δημιουργίας νέων πυρήνων για τη νεολαία της περιοχής μας.

Με καλή διάθεση και πρόθεση νομίζω ότι είμαστε σε θέση να βρίσκουμε χώρους και χρόνους για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των σωματείων.

 • Ποιες συμβουλές θα μπορούσες να δώσεις στα τοπικά σωματεία για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Πάτρα;

Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι η αγωνιστικότητα και αντιπαλότητα μέσα σε αθλητικά πλαίσια, με ευγενή άμιλλα, είναι κάτι που προάγει την ιδέα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Πνεύματος και τα σωματεία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με αυτές τις αρχές και αξίες. Θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των σωματείων γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τα σωματεία κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων παιδιών στις ακαδημίες των συλλόγων τους. Και τι εννοώ με αυτό;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν μία καμπάνια σε όλα τα σχολεία της περιοχής και να παραθέσουν στα παιδιά και στους γονείς τους τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του αθλητισμού και ειδικότερα της Κολύμβησης.

Η κολύμβηση δημιουργεί για τα παιδιά αίσθημα ασφάλειας στο νερό και αυτοπεποίθησης σε ένα στοιχείο, το οποίο είναι εκτός φυσικού περιβάλλοντος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα εν τούτοις αναλογικά με τον πληθυσμό μας βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις σε πνιγμούς κάθε χρόνο πανευρωπαϊκά.

Μην ξεχνάμε ότι η Πολιτεία με τα προνόμια που έχει θεσπίσει για τους αθλητές-μαθητές όσον αφορά την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία τους δίνει την δυνατότητα ανάλογα με την εξέλιξη τους μιας ευκολότερης πρόσβασης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα τελευταία 25 χρόνια σε όλα τα αθλήματα της πισίνας και ειδικότερα στην υδατοσφαίριση οι εθνικές μας ομάδες έχουν πάρα πολλές επιτυχίες σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο με αποτέλεσμα τα παιδιά τα οποία απαρτίζουν αυτές τις Εθνικές Ομάδες να ωφελούνται από τα ευεργετήματα της Πολιτείας εξασφαλίζοντας την εισαγωγή τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, είτε άνευ εξετάσεων, είτε με μεγάλη μοριοδότηση.

Θα πρέπει τα σωματεία να επενδύουν σε προπονητές οι οποίοι πρώτα από όλα θα πρέπει να είναι παιδαγωγοί και μετά να είναι προπονητές των αθλημάτων της πισίνας. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με την προπονητική να είναι επαγγελματίες και όχι να βλέπουν την ενασχόληση τους με την προπονητική σαν πάρεργο. Παράλληλα θα πρέπει τα σωματεία να εκπαιδεύουν τους γονείς των αθλητών για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.


 • Θέλεις να συμπληρώσεις κάτι;

Εύχομαι πραγματικά να υπάρχει υγεία, εμπιστοσύνη, κατανόηση, έμπνευση και σκληρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το πολύ υψηλό επίπεδο τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και το αγωνιστικό προφίλ του υδάτινου κόσμου της πατρίδας μας.


Σε ευχαριστώ πολύ Μιχάλη που έδωσες την ευκαιρία στο Ελληνικό Κολυμβητικό κοινό να πληροφορηθεί τι συμβαίνει το κολυμβητήριο της Πάτρας και εύχομαι ό,τι το καλύτερο σε σένα και τους συνεργάτες σου.


Χρήστος ΠΑΠΑΡΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεργάτης του swimming.gr