Γιάννης Κοκκώδης


Ο Γιάννης Κοκκώδης ήταν χρονικά ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης σε αγώνισμα πισίνας και γενικότερα στην κολύμβηση μετά το 1896… Με επίδοση πανελλήνιο ρεκόρ τότε, 4:16.56, είχε προκριθεί στον τελικό των 400 Μικτή το 2004 στην Αθήνα και είχε τερματίσει στην 6η θέση με χρόνο 4:18.60. Έχοντας την εμπειρία του Σίδνεϊ 2000, αλλά και από συμμετοχές και διακρίσεις σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, σε εκείνη την μοναδική  Ολυμπιάδα του 2004 κατάφερε να κάνει την υπέρβαση, γιατί η πρόκριση σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια τεράστια υπέρβαση. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Γιάννη είχε «ανοίξει η όρεξη» και των υπόλοιπων κι έτσι απολαύσαμε ακόμα 5 τελικούς με ελληνικές συμμετοχές.


ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ1500 Ελεύθερο15:03.695ος
ΚΟΚΚΩΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ400 Μ.Α.4:18.606ος
ΝΙΑΝΓΚΟΥΑΡΑ ΝΕΡΥ-ΜΑΝΤΕΫ100 Ελεύθερο54.816η
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ400 Ελεύθερο3:48.777ος
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Α. – ΜΑΓΓΑΝΑΣ Δ. – ΖΗΣΙΜΟΣ Α. – ΞΥΛΟΥΡΗΣ Ν.4Χ200 Ελεύθερο7:23.028οι
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ400 Μ.Α.4:50.858η
Στατιστικά δεδομένα © Βάιος Χάρμπας

Φιλοξενούμε σήμερα τον Γιάννη Κοκκώδη, καθώς έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε την ιστορία μας και το πρώτο που θα τον ρωτήσουμε δεν μπορεί παρά να είναι:   

  • Γιάννη, τι θυμάσαι πιο έντονα από τότε;

Το 2004 ήταν μια μαγική χρόνια για όλους τους Έλληνες καθώς οι Ολυμπιακοί αγώνες διοργανώνονταν στη χώρα μας και όλοι μας ανυπομονούσαμε να τους δούμε, να τους βιώσουμε και να αγωνιστούμε. Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι ο προκριματικός στα 400 Μ.Α. που με πλάσαρε στον τελικό με πανελλήνιο ρεκόρ και εκπλήρωσε ένα όνειρο και ένα στόχο που είχα από μικρός!

Κοκκώδης – Οικονόμου – Ξυλούρης – Γιαννιώτης
  • Ποιο ήταν το κλίμα που επικρατούσε στην ελληνική αποστολή;

Είχαμε ένα φανταστικό κλίμα… όλοι οι κολυμβητές γνωριζόμασταν πολύ καλά, είχαμε άριστες και φιλικές σχέσεις και αυτό έβγαινε σε κάθε αγώνισμα (που είχαμε ελληνική συμμετοχή) φτιάχναμε μια «γηπεδική» θα έλεγα κερκίδα με φωνές και τραγούδια υποστήριξης!

  • Ποσά μέλη; Σιγουρά ήταν η πολυπληθέστερη…

Σίγουρα ήμασταν η πολυπληθέστερη Ελληνική αποστολή που έχω δει σε Ολυμπιακούς αγώνες, χωρίς να θυμάμαι ακριβώς. Νομίζω πως ήμασταν περίπου 30!

  • Περίμενες να βρεθείς στον τελικό;

Με τον προπονητή μου τότε Βαγγέλη Κοζομπόλη είχαμε θέσει από την αρχή της χρονιάς βασικό μας στόχο τον τελικό στα 400Μ.Α. Ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά με τον σωστό προγραμματισμό, τη σκληρή δουλειά και την καλή ψυχολογία καταφέραμε αυτό που έμοιαζε μακρινό όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

  • Πόσο «ανέβασε» τη ψυχολογία της ομάδας, η δική σου πρώτη πρόκριση για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες προκρίσεις;

Θεωρώ πως συνειδητά ή υποσυνείδητα έστω και λίγο βοήθησε ψυχολογικά η πρόκριση μου και τα αλλά παιδιά να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να διακριθούν. Θυμάμαι τον Σπύρο Γιαννιώτη να μου λέει μετά την πρόκριση του στο 400 Ελεύθερο

«μόλις σε είδα πως πέρασες τελικό μου έδωσες ώθηση να το κάνω κ εγώ»

  • Πως βλέπεις τη φετινή μας αποστολή;

Η φετινή μας αποστολή δείχνει πολλά υποσχόμενη, με πολλούς ικανούς και γρήγορους κολυμβητές. Εύχομαι να πετύχουν όλοι τους στόχους τους!

  • Έχει μέλη τα οποία “δικαιούνται” να προσβλέπουν σε τελικό. Συμφωνείς;

Ναι πιστεύω πως η Ελληνική κολύμβηση έχει δείξει καλό πρόσωπο τα τελευταία χρόνια με τελικούς και μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις. Πιστεύω πως θα έχουμε τουλάχιστον ένα τελικό και μακάρι να δούμε και ένα μετάλλιο!

  • Τι θα τους συμβούλευες σ’ αυτούς τους αγώνες;

Η συμβουλή μου είναι να ευχαριστηθούν τους αγώνες, να δώσουν το 100% στα αγωνίσματά τους και να ζήσουν την κάθε στιγμή γιατί οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μοναδικοί και λίγοι αθλητές έχουν ευκαιρία να γευτούν αυτή την εμπειρία!

Γιάννη σε ευχαριστούμε πολύ που δέχτηκες την πρόσκλησή μας και σε είχαμε σήμερα κοντά μας. Κολυμβητές σας κι εσένα εμπνέουν τις επόμενες γενιές κολυμβητών /τριών κάνονυάς τους να πιστεύουν στο όνειρο. Σε ευχαριστούμε επίσης και για τη συνολική προσφορά σου στο άθλημα.

Κι εγώ ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.


Οι διακρίσεις του Γιάννη Κοκκώδη σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα:

2002ΒΕΡΟΛΙΝΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΚΟΚΚΩΔΗΣ-ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ-ΞΥΛΟΥΡΗΣ4Χ200 Ελεύθερο7:20.67        3οι      Χ
2004ΜΑΔΡΙΤΗΚΟΚΚΩΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ400 Μ.Α.4:22.625ος
2006ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΚΟΚΚΩΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ200 Μ.Α.2:02.225ος
Στατιστικά δεδομένα © Βάιος Χάρμπας

#swmgr