Κρίστελ Βουρνά


Μια από τις καλύτερες κολυμβήτριες που γεννήθηκε στη χώρα μας, γεννήθηκε επίσης στην Πάτρα. Η Κρίστελ μετρά μια πλούσια καριέρα στην κολύμβηση, με ειδικότητα στα 100 μέτρα πεταλούδα και με πανελλήνιο ρεκόρ, τότε, 58.31. Με δυο Ολυμπιακές συμμέτοχες   Λονδίνο και Ρίο και άλλες διεθνείς οργανώσεις. Σταμάτησε πριν λίγο καιρό την κολύμβηση και είναι πλέον επιστήμονας της άσκησης (Sport Scientist) με ειδικότητα στην αθλητική διατροφή, μετά από προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στην Αμερική.

Είναι μεγάλη συγκίνηση για μένα γιατί κολύμπησα με τη μητέρα της στο ΝΟ Πατρών και γνώρισα τον παππού και την γιαγιά της. Η οικογενειακή ατμόσφαιρα της επαρχίας…

Τα χρόνια περνούν, τα μαλλιά ασπρίζουν αλλά οι αναμνήσεις παραμένουν…

 • Έχω να μάθω νέα σου εδώ και πολύ καιρό, τι γίνεσαι  με τι ασχολείσαι τώρα;

Τα τελευταία δυο χρόνια προσπαθώ να εξελίξω το επάγγελμά μου, συνεργάζομαι  με ομάδες και αθλητές, αλλά και ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση, ενώ παράλληλα συνεχίζω τις σπουδές μου στο κομμάτι της κλινικής διατροφής-διαιτολογίας.

 • Θα αρχίσω με τη δύσκολη ερώτηση, γιατί έφυγες από την πόλη σου για να συνεχίσεις  την κολυμβητική καριέρα στην πρωτεύουσα;

Για την ακρίβεια, άφησα την πόλη μου για να φύγω στο εξωτερικό και όχι στην πρωτεύουσα επειδή δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να συνδυάσω στην Ελλάδα τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές στο επίπεδο που ήθελα. Διάλεξα την πλήρη υποτροφία από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα για να διευκολύνω οικονομικά την οικογένεια μου και να μπορέσω να κυνηγήσω τα αθλητικά μου όνειρα, αλλά και τα ακαδημαϊκά.  Οι γονείς μου δυστυχώς εκείνη την περίοδο δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μου καλύψουν τα έξοδά μου στην Αθήνα για να σπουδάσω και παράλληλα τα έξοδα μου σαν αθλήτρια (τα όποια γνωρίζουμε είναι πολλά), δεν είχα κάποια βοήθεια από την τότε ομοσπονδία, όποτε θεώρησα ότι το να φύγω στο εξωτερικό ήταν η καλύτερη λύση για μένα.

 • Πιστεύεις ότι μια σωστή διατροφή βοηθά τον αθλητή ή την αθλήτρια  να επιτύχει τους στόχους;

Σίγουρα. Όσο σημαντική είναι η προπόνηση για έναν αθλητή, άλλο τόσο σημαντική είναι η διατροφή και η αποκατάστασή του. Η διατροφή είναι η «βενζίνη» για το σώμα μας. Σε ένα αμάξι πότε δε θα βάζαμε κακής ποιότητας βενζίνη και να είχαμε την απαίτηση να αντέξει για χιλιόμετρα και να είναι ταυτόχρονα γρήγορο. Το ίδιο ισχύει και για το σώμα μας. Οι τροφές που τρώμε συμβάλλουν είτε θετικά είτε αρνητικά στην απόδοση μας.

 • Τι θα πρέπει  να αποφεύγουν τα νέα παιδιά στην εφηβική τους ηλικία για να μην πάρουν πολλά κιλά;

Τα fast food, αναψυκτικά και  τα επεξεργασμένα γλυκά σίγουρα χρειάζεται να τα αποφεύγουν. Το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό με διαφορετικές ανάγκες για να διατηρήσει το σωματικό του βάρος, όποτε δεν μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο.

 • Κολύμπησες στην Αλαμπάμα, ποιες είναι οι σημαντικότερες διάφορες σε σχέση με την Ελλάδα;

Η οργάνωση, οι εγκαταστάσεις και το προπονητικό επιτελείο. Υπήρχε σωστό πρόγραμμα για να μπορέσουμε να συνδυάσουμε υψηλού επιπέδου σπουδές και αθλητισμό. Είχαμε περιποιημένη πισίνα, με καλούς βατήρες, καλή θερμοκρασία νερού, σύγχρονο γυμναστήριο και κέντρο αποκατάστασης, όλα σε απόσταση 5 λεπτά από το σπίτι μας. Επίσης, υπήρχε διαφορετικός προπονητής για σπριντ, για αποστάσεις, για τη γυμναστική μας, δεν έπεφταν όλες οι ευθύνες σε ένα προπονητή όπως γίνεται στους περισσότερους προπονητές στην Ελλάδα.

 • Ποια είναι η τωρινή σχέση σου με τα σπορ, ασκείσαι;

Τους πρώτους μήνες που σταμάτησα τον πρωταθλητισμό δεν ήθελα να κάνω τίποτα. Τώρα σιγά σιγά ξεκίνησα πάλι να αθλούμαι. Κολυμπάω 1-2 φορές την εβδομάδα και κάνω πιλάτες.

 • Που θα ήθελες να πας διακοπές;

Μ’ αρέσουν πολύ τα ελληνικά νησιά και προσπαθώ κάθε χρόνο να επισκεφθώ και κάποιο διαφορετικό.

 • Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Μακαρόνια με κιμά και παστίτσιο!

 • Η γυναικεία κολύμβηση στη χώρα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση αν κρίνουμε από τον πίνακα των Πανελλήνιων Ρεκόρ και την παρουσία τους σε διεθνές επίπεδο. Τι νομίζεις ότι φταίει για αυτό;

Δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα αλλά και πίστη προς εμάς. Οι κοπέλες στην εφηβεία είμαστε πολύ δύσκολες και θέλουμε ειδική μεταχείριση, ώστε να κρατηθούμε στο χώρο. Αλλάζει το σώμα μας, γινόμαστε γυναίκες και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν οι δίπλα μας ότι μας δυσκολεύει αυτό και στις επιδόσεις μας για κάποιο διάστημα. Αν υπάρχουν σωστοί άνθρωποι δίπλα μας, που μας δείχνουν ότι πιστεύουν σε εμάς και δεν μας ξεγράφουν με μια αποτυχία, τότε και οι γυναίκες στη χώρας μας θα το παλέψουν περισσότερο. Επίσης για κάποιο λόγο, σαν ενήλικες, οι οικονομικές απολαβές ακόμα είναι ελάχιστες στην κολύμβηση όποτε αν δεν έχουμε οικονομική βοήθεια από την οικογένειάς μας είναι δύσκολο να συνεχίσουμε γιατί πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Προσωπικά, αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που σταμάτησα και δεν κυνήγησα την 3η Ολυμπιάδα.

 • Ποιες είναι οι μουσικές σου προτιμήσεις;

Μεγάλωσα με ροκ ακούσματα, κυρίως από τον πατέρα μου, όποτε μπορώ να πω ότι μ’ αρέσει η ροκ, αλλά και η έντεχνη μουσική περισσότερο. Παρόλα αυτά, μπορώ να ακούσω σχεδόν όλα τα είδη όταν θα βρίσκομαι έξω και να περάσω καλά.

 • Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια για το μέλλον;

Θέλω να  τελειώσω με το τρίτο μου πτυχίο και μετά να επεκταθώ ως επιστήμονας όσο περισσότερο μπορώ στον αθλητικό και ιατρικό τομέα. Το μεγάλο μου σχέδιο αν και δύσκολο – όχι ακατόρθωτο – είναι να ανοίξω ένα κέντρο που να συνδυάζει διατροφή, εργομετρικά φυσικοθεραπεία & ενδυνάμωση.

Σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία  που μου έδωσες να συζητήσουμε και σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή.

Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι και σε εσάς ό,τι καλύτερο!

Χρήστος Παπαρροδόπουλος – Συνεργάτης του Swimming.GR