Ζωή Δημοσχάκη


Οι μεγαλύτερες επιτυχίες στην μεγάλη καριέρα της Ζωής γράφτηκαν στους Μεσογειακούς της Τυνήσιας και Αλμέρια με χρυσά και χάλκινα μετάλλια. Δυο Ολυμπιάδες, στο Σίδνεϋ και στην Αθήνα και δυο Πανελλήνια ρεκόρ, που φιγουράρουν ακόμα στους πίνακες.

 • 200 Ελεύθερο με 1:59.93 από το 2003 και
 • 400 Ελεύθερο με 4:11.59 εδώ και 20 χρόνια από το 2001

Πρώτα γυναίκα, μετά αθλήτρια και μετά πρωταθλήτρια…

Την έχουμε κοντά μας και της φυλάξαμε δέκα ερωτήσεις… Εκείνη αν και χωρίς πολλά λόγια μας έδωσε περισσότερες από δέκα απαντήσεις…

 • 1) Ζωή ποια είναι η ζωή σου τώρα;
Η ζωή μου τώρα… Είμαι μητέρα 4 παιδιών και εξασκώ το επάγγελμα του Κλινικού Διαιτολόγου. Είμαι απόφοιτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
 • 2) Θρακιώτισσα ή Αθηναία;
Θα έλεγα ΕΒΡΙΤΙΣΣΑ!
Η πατρίδα μου είναι η λατρεία μου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα μου ευρωπαϊκά μου μετάλλια τα είχα αφιερώσει στον Έβρο.
 • 3) Αναρωτιέμαι βλέποντας τα εθνικά ρεκόρ, γιατί καμμιά κολυμβήτρια δεν μπόρεσε είκοσι χρόνια τώρα να καταρρίψει τα δικά σου; Ήσουν τόσο ταλαντούχα η οι νεαρές κολυμβήτριες δεν έχουν ταλέντο;
Πιστεύω ότι ο Θεός μου έδωσε ένα μεγάλο ταλέντο, το οποίο βέβαια εκ των υστέρων, θεωρώ ότι δεν το “αξιοποίησα – σεβάστηκα” όπως θα του έπρεπε. Σίγουρα υπάρχουν ταλαντούχες κολυμβήτριες, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό για να πετύχεις. Είναι συνονθύλευμα πραγμάτων και καταστάσεων.
 • 4 ) Παρακολουθείς την κολυμβητική επικαιρότητα;
Δεν παρακολουθώ όσο θα ήθελα, λόγω της έντονης καθημερινότητάς μου. Ωστόσο, φροντίζω να μαθαίνω και να ενημερώνομαι.
 • 5) Κάπου -κάπου κάνεις βουτιές σε πισινά ή θάλασσα ή μήπως διάλεξες κάποιο άλλο σπορ;
Κολυμπάω μαζί με τα παιδιά μου στην πισίνα. Τη θάλασσα την έχω για παιχνίδι με τα παιδιά. Έχω προσπαθήσει να κάνω κι άλλα σπορ, αλλά καταλήγω πάλι στο νερό. Εκεί ηρεμώ, ξεκουράζομαι και παίρνω δύναμη.
 • 6) Ελληνικό η ξένο Κινηματογράφο;
Ξένο κινηματογράφο.
 • 7) Μακαρονάδα η Σαλάτα;
Δε θα αντισταθώ σε μια ωραία πλούσια …σαλάτα.
 • 8) Η πιο όμορφη στιγμή της μεγάλης σου καριέρας;
Να ακούω τον Εθνικό μας Ύμνο σε απονομές μεταλλίων μου.

Να σου θυμίσουμε μια τέτοια στιγμή από παλιότερο δελτίο τύπου της τότε ομάδας σου, γιατί αργότερα είχες πάρει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό…

Μια σπουδαία αγωνιστική επιτυχία πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα το 2001 για το τμήμα κολύμβησης του Παναθηναϊκού και ο Σύλλογος δεν λησμονεί τη στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα η «πράσινη» πρωταθλήτρια Ζωή Δημοσχάκη συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων στη Μάλτα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. ελεύθερο με 4:11.59 σπάζοντας παράλληλα και το πανελλήνιο ρεκόρ.

Παράλληλα η αθλήτρια από τον Έβρο πήρε το χρυσό μετάλλιο και στα 200μ. ελεύθερο με 2:01.94 ενώ ήταν 6η με την ομάδα 4Χ200 ελεύθερο με 8:28.01.

 • 9) Τα παιδιά σου;
Ο Αναστάσης μου (7 ετών), η Σταυρούλα μου (5 ετών), η Μαίρη μου (3 ετών) και ο Στέφανός μου ( 1 έτους). Τα τέσσερα χρυσά μου “μετάλλια”.
 • 10) Ποιες θα ήταν οι συμβουλές σου στα νέα κορίτσια που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό;
Θα πω αρχικά κάτι που πάντα μου έλεγε ο πατέρας μου…
“Πρώτα θα είσαι γυναίκα, μετά αθλήτρια και μετά πρωταθλήτρια”.
Πάρα πολλή δουλειά, καλή ξεκούραση, σωστό φαγητό και καθαρό πρωταθλητισμό, σε συνδυασμό πάντα με σχολείο-σπουδές.

Σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλό καλοκαίρι σε σένα και την οικογένεια σου και γιατί όχι κάποια μέρα να επιστρέψεις στην κολύμβηση σε έναν άλλο ρόλο.

Για το Swimming.GR: Χρήστος Παπαρροδόπουλος