Οι παλιοί τη γνωρίζουν γιατί έγραψε πολλές και πολύ όμορφες σελίδες γυναικείας κολύμβησης για τη χωρά μας. Η Ελληνίδα Miss Butterfly ήταν εκείνη που μας έφερε την πρώτη μεγάλη διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο… Ναι, ήταν η Έλλη Ρουσσάκη εκείνη που είχε τερματίσει 6η θέση στα 200 Πεταλούδα Γυναικών στο Παγκόσμιο της Μαδρίτης το 1986. Για την ιστορία την αρχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως, την είχε κάνει λίγα χρόνια νωρίτερα το 1981 μια άλλη τεράστια μορφή της ελληνικής κολύμβησης, η Σοφία Δάρα, που είχε τερματίσει 8η στα 800 Ελεύθερο στο Σπλιτ…

Επανερχόμαστε στη σημερινή μας καλεσμένη, την Έλλη Ρουσσάκη, για να τη γνωρίσουν τόσο οι νεότεροι και οι νεότερες, αλλά και οι παλιότεροι να μάθουμε τι κάνει σήμερα, αυτό το πάντα καλοσυνάτο κορίτσι των ’80s, που μαζί της «τράβηξε» μια ολόκληρη γενιά συγκολυμβητριών της σε σημαντικές επιτυχίες.

Τα χρόνια περνούν και οι μνήμες μπορεί να φθείρονται, αλλά οι πρωταθλητές μένουν πρωταθλητές! Οι νέες γενιές θα πρέπει να ξέρουν και λίγη από την ιστορία του χώρου μας. Αλλά επειδή εκτός από τα χρόνια και ο …χρόνος μας τρέχει, λέω να μην το καθυστερήσουμε άλλο και να αρχίσουμε αμέσως την κουβέντα μας με την Έλλη.

 • Καλημέρα Έλλη, με τι ασχολείσαι τώρα;

Τα τελευταία χρόνια και μετά την ενασχόληση μου με την προπονητική εργάζομαι ως ομαδική ψυχοθεραπεύτρια, καθώς ακολούθησα τον κλάδο αυτό που με ενδιαφέρει παρά πολύ.

 • Υπάρχουν όμορφες αναμνήσεις  από το πέρασμα σου στο χώρο της πισίνας;
Νίκος Γκάλης – Έλλη Ρουσσάκη: Καλύτεροι 1987

Τα 17 χρόνια που ασχολήθηκα με το κολύμπι μου έχουν αφήσει απίστευτα δυνατές  στιγμές χαράς, επιτυχίας και ευτυχίας. Θα ξεχωρίσω τις δυο συνεχόμενες χρονιές που ψηφίστηκα ως η καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια από τον ΠΣΑΤ γιατί αυτά τα βραβεία ήταν η επισφράγιση μεγάλων επιτυχιών.

 • Μπορεί όμως και στιγμές που ήθελες και ξέχασες;

Δεν υπάρχουν στιγμές που θα ήθελα να ξεχάσω, αλλά στιγμές που χρειαζόμουν στήριξη και καλή διαχείριση.

 • Παρακολουθείς την κολυμβητική επικαιρότητα;

Παρακολουθώ τους μεγάλους αγώνες και τις κούρσες των Ελλήνων πρωταθλητών.

 • Διατηρείς σχέσεις με άτομα από το χώρο του «χλωρίου»;

Οι σχέσεις που χτίζονται μέσα στο χώρο του αθλητισμού είναι πολύ γερές καθώς μοιράζεσαι κοινά βιώματα με τους συναθλητές σου. Συνεπώς κι εγώ έχω διατηρήσει την σχέση μου με κάποιους συναθλητές μου και υπάρχει βαθιά αγάπη και εκτίμηση.

 • Δυστυχώς η γυναικεία κολύμβηση στην Ελλάδα είναι σε μαρασμό λόγω του πολύ μικρού αριθμού των γυναικών που συμμετέχουν στις Εθνικές  Ομάδες, αλλά και του αγωνιστικού επιπέδου πλην εξαιρέσεων. Η χωρά μας είναι η μόνη που συναντούμε Εθνικό Ρεκόρ 20 χρονών… Τι νομίζεις ότι άλλαξε και τι θα μπορούσες να προτείνεις;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες προετοιμασίας των κολυμβητών σε συνολικό επίπεδο για αυτό και οι επιτυχίες είναι μεμονωμένες.

Το κολύμπι ανέκαθεν αποτελούσε «δεξαμενή» για τα σωματεία και την Ομοσπονδία, αλλά παρόλα αυτά δε χαίρει ανάλογης εκτίμησης.

 • Αθλείσαι καθόλου;

Πάντα υπάρχει στη ζωή μου η άθληση, άλλες φορές κολυμπάω,  άλλες φορές  μπορεί να κάνω Pilates ή οποιαδήποτε μορφή άσκησης θέλω εκείνο το διάστημα.

 • Βουνό ή θάλασσα για τις διακοπές;

Καλοκαίρι και Χειμώνα θάλασσα, είναι τεράστια η αγάπη μου για το νερό. Βέβαια απολαμβάνω εξίσου το βουνό και τη φύση.

 • Τούρτα ή Παγωτό;

Παγωτό τώρα και για πάντα!

 • Ελληνική ή ξένη Μουσική;

Παλιότερα άκουγα περισσότερο ελληνική μουσική, τα τελευταία χρόνια πιο επιλεκτικά.

 • Ποια εμπειρίες επιθυμείς να ανταλλάξεις με τις μητέρες των σημερινών πρωταθλητών;

Στις μητέρες των σημερινών πρωταθλητών θα ήθελα να προτείνω να είναι υποστηρικτικές, με κατανόηση και ψυχραιμία στις καλές αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές των παιδιών τους.

Μια πολύ όμορφη, ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση, που την ίδια ώρα μας φέρνει και πίσω στα παλιά.

Σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι ό,τι το καλύτερο και γιατί όχι μια επιστροφή στον κόσμο της κολύμβησης είτε για τα μάστερ ή για να βοηθήσεις όπως μπορείς εσύ.

Χρήστος ΠΑΠΑΡΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ – Συνεργάτης  swimming.gr