«Μάνα σ’ ευχαριστώ, που όταν λυγίζω, δεν σπάω, γιατί  εσύ, με σηκώνεις!»

SW

«Μάνα σ’ ευχαριστώ, που μέσα στις αγωνίες μου μέρα ή νύχτα είσαι ακοίμητη φρουρός και μπορείς εσύ να μ ενθαρρύνεις!»

Sw

«Μάνα σ’ ευχαριστώ που εσύ βλέπεις αυτά που δε βλέπω εγώ και που με αφήνεις να κάνω λάθη για να μπορώ να τα διορθώσω!»

SW

«Μάνα σ’ ευχαριστώ για τη μοναδική λιονταρίσια ψυχή που έχεις και που εσύ με μαθαίνεις, με τον τρόπο ζωής σου, να προχωράω, κοιτώντας μόνο τους στόχους μου!»

SW

Άνθρωποι «αφανείς» βρίσκονται πίσω, από τους/τις αθλητές/τριες που κάνουν συνάμα και πρωταθλητισμό.

Η μάνα έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του αθλητή-παιδιού της. Είναι η πιο «αφανής» από όλους τους «αφανείς» και ταυτόχρονα η πιο εμφανής αφού το παιδί της τουλάχιστον στα πρώτα του χρόνια «εκπέμπει» εκείνη…

Συναντήσαμε διαδικτυακά, στο Πανελλήνιο Εθνικό  Πρωτάθλημα Κολύμβησης, την κυρία Αθηνά Στάμου, μητέρα του κολυμβητή Κωνσταντίνου Στάμου του Κολεγίου Ντερί.

Ο Κωνσταντίνος είναι μια από τις μελλοντικές ελπίδες της χώρας μας. Κατέχει  24 πανελλήνια ρεκόρ κατηγοριών στα ελεύθερα και στην πεταλούδα!

Στο πλάι του ταλαντούχου νεαρού πρωταθλητή,  διακριτικά, στέκεται  ποια άλλη;

Η Μητέρα του…

Ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις κι εκείνη ευγενικά αποδέχτηκε την πρότασή μας.

  • Χαίρεται Αθηνά, πόσα χρόνια είστε στο χώρο της πισίνας;

Ο Κωνσταντίνος κολυμπάει ομαδικά σε πισινά 7,5 χρόνια. Στη θάλασσα,  με έκπληξή μας, …κολύμπησε χωρίς «μπρατσάκια», από 11 μηνών. Φαίνεται ότι το υγρό στοιχείο μοιάζει να είναι ο «φυσικός του κόσμος»…

Αθηνά Στάμου
  • Θεωρείς ότι ο αθλητισμός και η κολύμβηση θα βοηθήσουν το παιδί σου στη ζωή του;

Αδιαμφισβήτητα ο αθλητισμός είναι ίσως η μόνη υγιής δραστηριότητα που πλάθει δυνατές ψυχές, δυνατά μυαλά, νοήμονες ανθρώπους,  υγιή  σώματα. Ειδικά η κολύμβηση από μόνη της καθίσταται και ως  «θεραπευτικό μέσο», δεδομένου ότι δρα αγχολυτικά και ευεργετικά.

Αν ανατρέξουμε στην Αρχαία Ελλάδα τι παρατηρούμε; Πως η εκγύμναση έτρεφε ανδρείους ανθρώπους!  Πιστεύω, λοιπόν,  ότι ο αθλητισμός και ιδιαίτερα η κολύμβηση  πρέπει να γίνει από τις πρώτες προτεραιότητες μιας υγιούς Πολιτείας!

Επιβάλλεται να δοθούν κίνητρα, εγκαταστάσεις, να υπάρξει αθλητική παιδεία, πρώτα σε εκείνους που εκγυμνάζουν αθλητές.

Χαίρομαι πραγματικά και καμαρώνω, που το ΟΑΚΑ ανακαινίζεται πλήρως. Επίσης είναι σημαντική εξέλιξη που συνεχώς εκσυγχρονίζονται αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στους αθλούμενους και οι «παράγοντες» της κάθε εγκατάστασης πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ρόλος τους είναι να υπηρετούν τον αγνό αθλητικό σκοπό και όχι το αντίστροφο…

Αθηνά Στάμου
  • Μπορεί ένας νέος, μια νέα και συνδυάζει σπουδές και Πρωταθλητισμό;

Ναι! Για να είμαι  ειλικρινής θα πω ότι η ενδεχομένως έμφυτη στοχοπροσήλωση, που συναντάμε στους ανθρώπους που ασχολούνται πραγματικά με τον πρωταθλητισμό, ο πρωταθλητισμός  δεν τους επιτρέπει να αφοσιωθούν, να …στοχοπροσηλωθούν, στο υπέρ αναλυτικό διάβασμα. Αυτό τουλάχιστον μέχρι και την εφηβεία. Αργότερα στο Πανεπιστήμιο άλλη ωριμότητα έχει κάθε νέος άνθρωπος. Οργανώνει από μόνος του άλλους χρονικούς συνδυασμούς και προγραμματισμούς, και αυτό κυρίως γιατί έχει επιλέξει να σπουδάσει αυτό που αγαπά και θέλει να το συνδυάσει με τη «λατρεία» του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού.

Στην περίπτωση του Κωνσταντίνου, που ήταν φέτος μαθητής της Γ’ Λυκείου, θα πω ότι στα τελευταία σχολικά του χρόνια είχε εξαιρετική επίδοση στα μαθηματικά, στη φυσική και στα αγγλικά και αυτό ήταν αποτέλεσμα επιλογής της μελέτης του. Ειδικότερα στα αγγλικά βοήθησε πολύ – εκτός από το σχολείο – η κολύμβηση, αφού διαβάζει και ακούει ότι υπάρχει στην παγκόσμια κολύμβηση.  Στα υπόλοιπα μαθήματα υπήρξε τυπικά υπεύθυνος.

Αθηνά Στάμου
  • Σας βοηθούν κάποιοι να επιτύχετε τους στόχους σας;

Το  «τίμιο team» της οικογένειας μας!

A. Στ.

Έχω τρία παιδιά. Η αδερφή του Κωνσταντίνου είναι το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας μας. Παρόλο που δουλεύει απ’ το πρωί μέχρι το απόγευμα και έχει και ένα μωρό, ωστόσο μπορεί να τ’ αφήσει όλα για να στηρίξει, να συμβουλεύσει, να έχει χρόνο, με το μικρό της αδερφό. Ο μεσαίος μου γιος απ’ το πρωί μέχρι τη νύκτα δουλεύει για να στηρίξει τ’ αδέρφια του. Είναι  πανταχού παρόν, είναι το άλλο μισό του Κωνσταντίνου.  Είναι ο άνθρωπος που δε θα χρειαστεί να πει δεύτερη κουβέντα γιατί με την πρώτη, σε έχει ήδη πείσει.  Είναι και η σούπερ γιαγιά που θα στηρίξει όλους μας και θα τρέξει να προσφέρει την πολύτιμη, ανεκτίμητη και σοφή συμβουλή και βοήθεια της!

Αθηνά Στάμου
  • Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Τα προβλήματα όλα έχουν τη λύση τους. Όσο πιο γρήγορα τα αντιμετωπίσεις τόσο πιο δυνατός γίνεσαι για να λύσεις το επόμενο.

Αθηνά Στάμου
  • Έχετε μήπως κάποιο ιδιαίτερο γεύμα που φτιάχνετε μετά από καλές επιδόσεις;

Το φαγητό ενός αθλητή  δεν είναι απλή υπόθεση. Άπτεται  ορίων ενδελεχούς μελέτης  απ’ τον Ιπποκράτη και τις φυλές των Ινδιάνων μέχρι των συνδυασμών των τροφών, όπως τους διαβάζουμε σήμερα. Το σήμερα βέβαια, είναι απόλυτα μια εξέλιξη του τότε.

Τη διατροφή  του μόνο εγώ τη δημιουργώ. Αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι απαραίτητο στοιχείο κάθε ημέρας θα πρέπει να είναι οι άφθονες διαφορετικές βιολογικές – όσο το δυνατό – σαλάτες.

Αθηνά Στάμου
  • Πόσο σας στοιχίζει ο πρωταθλητισμός;

Η δουλειά του κάθε παιδιού μέσα στην πισίνα είναι ανεκτίμητη  και δε θες ή δεν τολμάς, να τη ζυγιάσεις, οικονομικά. Εμείς, είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί διότι κοντά του βρίσκεται επισήμως εδώ και αρκετά χρόνια, η πολύτιμη χορηγία της Arena Hellas, της Under Armour, της  Sixt, της Yamaha Marine! Είμαι πολύ ευγνώμων που όλοι αυτοί οι άνθρωποι στέκονται δίπλα στο παιδί μου. Επίσης και για τα πρώτα χρόνια που ήταν κοντά του η MP.

Αθηνά Στάμου
  • Θα χάνατε της διακοπές σας για να μην χάσει ο Κωνσταντίνος  τις προπονήσεις του;

Με μεγάλη μου χαρά!

Εννοείται αγόγγυστα…

Όταν στέκεσαι δίπλα σ έναν αθλητή που πασχίζει, δουλεύει, προσπαθεί για το καλύτερο είναι χρέος ηθικό, χαρά μεγάλη να σ εμπιστεύεται για να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή του. Και εγώ τον ευχαριστώ που μ’ εμπιστεύεται και θέλω να είμαι αντάξια στον αγώνα που δίνει και στην προσπάθεια που κάνει.

Αθηνά Στάμου
  • Ποια είναι τα αθλητικά σας όνειρα;

Να είναι γερός και να φτάσει εκεί που όλοι οι γονείς θέλουμε, για τα παιδιά μας – Αθλητές…

Αθηνά Στάμου

Μια αξιόλογη συνάντηση με τη μητέρα ενός κολυμβητή αυτή τη φορά, μετά από εκείνες με τον Θωμά και τον Λευτέρη, σε μια προσπάθεια να πάρω κι εγώ μαζί σας τον παλμό των γονέων και τους προβληματισμούς τους.

Πρέπει ο καθένας να κάνει σωστά αυτό που έχει να κάνει χωρίς να περνά την κόκκινη γραμμή και να βγαίνει από το πεδίο του.

Η γνώμη μου δεν άλλαξε  μετρά από τόσα χρόνια δουλειάς.

Με λίγα λόγια και σωστά οι γονείς να έχουν εμπιστοσύνη στον προπονητή ή στην προπονήτρια που έχουν επιλέξει με το παιδί τους, ώστε οι συνέργειες μεταξύ όλων όσων προσφέρουν σ’ έναν αθλητή, να είναι απλές και ταυτόχρονα αποδοτικές.

Η ζωή είναι έχει αρκετές αντιξοότητες και το μόνο που δε χρειαζόμαστε είναι να την κάνουνε πιο πολύπλοκη.

Ο αθλητισμός είναι ένα παιχνίδι, αλλά ένα παιγνίδι με κανόνες και όρια.

Χρήστος ΠΑΠΑΡΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεργάτης Swimming.GR