Δημήτρης Μάρκος: Φωτο: Πέτρος Σπανουδάκης – Αλέξανδρος Μαρόπουλος


Μπορεί και το φετινό Ακρόπολις να ήταν «ολίγον» διεθνές, αν κρίνουμε από το πλήθος των ξένων συμμετοχών, αλλά ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο για τους «διεθνείς» μας οι οποίοι το έκαναν καλύτερο και από διεθνές…

Με την πανέξυπνη αλλαγή του αγωνιστικού προγράμματος που έφερε τα ομαδικά αγωνίσματα στο ξεκίνημα των αγώνων, δόθηκε η ευκαιρία σε δυο Εθνικές μας Ομάδες, σήμερα να διεκδικούν από θέση ισχύος την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Επίσης λίγο η αλλαγή της μουσικής (Dj Μιχάλης Τζώνης – παλιός κολυμβητής), λίγο το ΟΑΚΑ που έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανανέωσης και σίγουρα οι μικροί τελικοί έδωσαν επιπλέον αίγλη και αύξησαν το αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Ας δούμε όμως τα καλύτερα σημεία των αγώνων, όπως τα κατέγραψε ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος για το δικτυακό τόπο της ΚΟΕ.

Νίκος Χαραλαμπόπουλος

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε για τα ελληνικά χρώματα το διεθνές κολυμβητικό μίτινγκ «Ακρόπολις» που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ.

Η πιο ευχάριστη είδηση ήταν η σφραγίδα του εικοσάχρονου Δημήτρη Μάρκου στο εισιτήριο για την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Ο νεαρός αθλητής του ΝΟ Καλαμακίου πέτυχε επίδοση 7:53.07 στα 800 ελεύθερο και θα πραγματοποιήσει την παρθενική συμμετοχή του στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη.

Μέχρι σήμερα έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Τόκιο οι Γκολομέεβ, Χρήστου, Εγγλεζάκης, Βαζαίος, Παπαστάμος, Ντουντουνάκη και ο 4ος πιο γρήγορος στην σκυτάλη 4Χ100 ελεύθερο που σήμερα είναι ο Μελαδίνης. Μέχρι την Δευτέρα 31 Μαΐου θα γνωρίζουμε εάν μια θέση εξασφαλίσουν μέσω των σκυταλοδρομιών οι Μερετσόλιας και Δράκου.

«Είναι η πιο όμορφη στιγμή στην καριέρα μου και στη ζωή μου. Ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Κυνηγούσα αυτό το χρόνο, ο όποιος δεν ήρθε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, αλλά σήμερα. Ευχαριστώ τον προπονητή μου Αλέξανδρο Μοράρη και όλους εκείνους που βρίσκονται στο πλευρό μου. Πιστεύω ότι έχω τις δυνατότητες να δημιουργήσω μια σπουδαία καριέρα στο χώρο της κλασικής κολύμβησης στο άμεσο μέλλον. Δεν έχω πρότυπα, αλλά πιστεύω πολύ στον εαυτό μου».

Δημήτρης Μάρκος
Η Άννα Ντουντουνάκη συγχαίρει τη Νόρα Δράκου

Ένα εξίσου σπουδαίο γεγονός της τελευταίας ημέρας ήταν το πανελλήνιο ρεκόρ που πέτυχε η σκυταλοδρομία 4Χ100 μικτής ομαδικής mixed με τους Απόστολο Χρήστου (53.24), Κωνσταντίνο Μερετσόλια (1:00.37), Άννα Ντουντουνάκη (57.08) και Νόρα Δράκου (54.69) (δυο άνδρες και δυο γυναίκες). Ο χρόνος ήταν 3.45.38 (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 3.49.21 από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης) και αποτελεί σήμερα την 15η επίδοση στον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι εάν κάτι δεν αλλάξει δραματικά τις επόμενες 24 ώρες (μέχρι 31 Μαΐου) η ομάδα αυτή θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (μετέχουν οι χώρες με τις 16 καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο).

Οι επόμενες 24 ώρες είναι σημαντικές για την κλασική κολύμβηση της χώρας γιατί εκτός από την ανωτέρω σκυταλοδρομία η Ελλάδα έχει την 16η επίδοση στα 4Χ100 μικτής (Χρήστου, Μερετσόλιας, Βαζαίος, Γκολομέεβ) και υπάρχει μεγάλη ελπίδα να εκπροσωπήσει και αυτή την χώρα μας στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη. Ήδη στο Τόκιο έχει εξασφαλίσει συμμετοχή η ομάδα 4Χ100 ελεύθερο.

Να σημειωθεί ότι εάν τα δεδομένα δεν αλλάξουν και η Ελλάδα πάρει τελικά την πρόκριση, η Κυριακή 30 Μαΐου θα είναι μια σημαδιακή ημέρα για τον Κωνσταντίνο Μερετσόλια που θα βρεθεί για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Νόρα Δράκου που θα πάει για τρίτη φορά στην κορυφαία αυτή διοργάνωση.

Νόρα Δράκου: Λίγο πριν την άλλαγή

«Είμαι πολύ συγκινημένη. Θα βρεθώ για τρίτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες. Έχω προσπαθήσει πολύ για την επίτευξη του ορίου, το οποίο δεν έχει έρθει σε ατομικό επίπεδο για πολλούς και διάφορους λόγους. Ευχαριστώ τον Απόστολο και την Άννα που ενώ έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους τους Ολυμπιακούς, πάλεψαν ….σαν σκυλιά για να μπορέσουν να προσφέρουν μια θέση στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, σε μένα και τον Κωνσταντίνο. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την ομαδική δουλειά που πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα. Οι σκυτάλες πρέπει να ξαναμπούν στο κάδρο. Εάν προκριθούμε, θα πάμε στο Τόκιο όχι για να τερματίσουμε 16η, εκτιμώ ότι μπορούμε να πλασαριστούμε στις πρώτες 10 ομάδες. Είμαι πολύ χαρούμενη επίσης για τον Κωνσταντίνο Μερετσόλια που μπορεί να πάει πολύ καλύτερα στο μέλλον. Είναι ένα παιδί που κολυμπάει με πάθος, είναι εξαιρετικό παιδί και μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς είναι τεράστιο θέμα γι αυτόν».

Νόρα Δράκου
Η χρυσή 4άδα: Δράκου – Ντουντουνάκη – Χρήστου – Μερετσόλιας

Πανευτυχής δίπλα στην Νόρα Δράκου ήταν ο Κωνσταντίνος Μερετσόλιας που σήμερα, Κυριακή 30 Μαΐου, είναι στο Τόκιο με δυο σκυταλοδρομίες (4Χ100 μικτή και 4Χ100 μικτή mixed).

«Διεκδικώ – τόνισε ο Κωνσταντίνος – σε δυο σκυταλοδρομίες μια θέση στο Τόκιο. Είμαι περήφανος που είναι μέλος αυτών των ομάδων. Θεωρώ τον εαυτό μου αθλητή σκυτάλης. Παθιάζομαι στην σκυτάλη και είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που ένα ολόκληρο κολυμβητήριο ήταν όρθιο, με τους αθλητές και τους προπονητές να μας ενθαρρύνουν στην προσπάθειά μας. Τους ευχαριστούμε. Η σκυτάλη είναι η Εθνική ομάδα. Προσπαθούμε ο ένας για τον άλλον. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Βαγγέλη Κοζομπόλη και όλους εκείνους που βρίσκονται δίπλα μου. Πιστεύω ότι μπορώ να κολυμπήσω κάτω από το 1 λεπτό στα 100 πρόσθιο. Είναι κάτι εφικτό».

Κωνσταντίνος Μερετσόλιας

Σπουδαία ημέρα ήταν η σημερινή και για τον Οδυσσέα Μελαδίνη που με χρόνο 49.71 έπιασε το Β όριο των Ολυμπιακών και θα συνοδεύσει τους Χρήστου, Βαζαίο και Γκολομέεβ στα 4Χ100 ελεύθερο.

Οδυσσέας Μελαδίνης

«Θα προσπαθήσω να βελτιώσω τον χρόνο μου τόσο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης όσο και στο μίτινγκ Σετε Κολι στην Ιταλία» είπε ο Οδυσσέας και συνέχισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί οποιοσδήποτε θα ήθελε να είναι μέλος αυτής της σκυταλοδρομίας».

Αντωνία Ρακοπούλου 

Η 13χρονη Αντωνία Ρακοπούλου εντυπωσίασε και στην Τρίτη ημέρα των αγώνων σημειώνοντας ένα ακόμη πανελλήνιο ρεκόρ παγκορασίδων Β (είχε πετύχει ρεκόρ στα 400 και 1500 ελεύθερο) στα 800 μέτρα με επίδοση 9.08.30. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε η Μαρία Σουβατζόγλου με 9.11.34 από το 2003.

Εκτός από τους Μάρκο, Μερετσόλια, Μελαδίνη, Ρακοπούλου και Δράκου πολλά χαμόγελα προσέφεραν οι χρόνοι στους φερέλπιδες Βασίλη Σοφικίτη, Κωνσταντίνο Ζαχαριάδη και Απόστολο Σίσκο. Ο πρώτος πέτυχε 4.24.54 στα 400 μικτής ατομικής και εξασφάλισε την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων που θα γίνει στην Ρώμη τον Ιούλιο, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος επιβεβαίωσαν το όριο για την ίδια διοργάνωση στα 800 ελεύθερο με 8.09.08 και στα 200 ύπτιο με επίδοση 2.02.29.

Βασίλης Σοφικίτης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και δεν βλέπω την ώρα να βρεθώ στην Ρώμη και να κάνω τρεις καλές κούρσες στα 200 μικτής, στα 200 πρόσθιο και στο αγώνισμά μου τα 400 μικτής. Στα 400 θέλω να πετύχω το οριο συμμετοχής μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων που θα γίνει στο Καζάν. Είμαι πολύ τυχερός που έχουν σαν πρότυπο τον Απόστολο Παπαστάμο που έχει σημειώσει εκπληκτικούς χρόνους στο αγώνισμα».

Βασίλης Σοφικίτης.
Απόστολος Σίσκος.

«Κατάφερα να κάνω μια επίδοση κοντά στο ατομικό μου ρεκόρ που είναι 2.02.20. Εκτιμώ ότι θα πάω ακόμη πιο καλά στην Ρώμη. Έχω σαν πρότυπο στην ζωή μου τον παγκόσμιο πρωταθλητή Άρη Γρηγοριάδη και θέλω να του μοιάσω».

Απόστολος Σίσκος. 
Κάλια Αντωνίου – Καλύτερη κολυμβήτρια των Αγώνων

Καλύτερος αθλητής των αγώνων ήταν ο Δημήτρης Μάρκος και κορυφαία κολυμβήτρια η Κάλια Αντωνιου από την Κύπρο. 

Μεγάλη ικανοποίηση προκάλεσαν τα σημερινά δεδομένα τους υπεύθυνους της κλασικής κολύμβησης της ΚΟΕ, τον Γιάννη Νάτσιο και τον Νίκο Ξυλούρη.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Νάτσιου:

 Γιάννης Νάτσιος

«Εγώ προσωπικά και όλα τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας είμαστε πανευτυχείς για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της κλασικής κολύμβησης. Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά έκαναν μία τεράστια προσπάθεια στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, πήραν μέρος στο Ακρόπολις μίτινγκ και πέτυχαν σπουδαία όρια για την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Μάρκος εξασφάλισε την παρουσία του στο Τόκιο ενώ και οι δύο σκυτάλες είναι με το ένα πόδι στην Ιαπωνία».

Η τοποθέτηση του Νίκου Ξυλούρη:

«Τα δεδομένα της πανδημίας και τα στενά χρονικά περιθώρια από την ημέρα που αναλάβαμε την Ομοσπονδία δεν μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε ένα μίτινγκ ανάλογο των προσδοκιών μας. Το Ακρόπολις θα γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο. Οι φετινοί αγώνες ήταν μία δικαίωση για μένα και για τον Γιάννη Νάτσιο. Το πρώτο πράγμα που κάναμε όταν αναλάβαμε ήταν να αλλάξουμε εντελώς το πρόγραμμα του Ακρόπολις. Εντάξαμε τις σκυταλοδρομίες και τους μικρούς τελικούς, έτσι ώστε να δώσουμε πολλές ευκαιρίες στα παιδιά μας, στα οποία έχουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν. Είμαστε υπερήφανοι. Αν καταφέρουμε να έχουμε τρεις σκυτάλες στο Τόκιο θα είναι κάτι μοναδικό. Υπάρχει παρόν και μέλλον στην κλασική κολύμβηση. Θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε το άθλημα εκεί που του αξίζει».

Συνεχίζεται με τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της 3ης Αγωνιστικής

Αποτελέσματα:

28/5 προκριματικοί – 28/5 τελικοί

29/5 προκριματικοί – 29/5 τελικοί 

30/5 προκριματικοί – 30/5 τελικοί

Στιγμιότυπα από 30/5

Οι φωτογραφίες έχουν ανάλυση 1024×577. Σε υπολογιστή ανοίγουν με δεξί κλικ σε νέα καρτέλα.

Οι φωτογραφίες προσφέρονται δωρεάν και σε πιο υψηλή ανάλυση εφόσον η διοργάνωση δεν καλύπτεται από επαγγελματία φωτογράφο.

Αν κάποιος/α δεν επιθυμεί να δημοσιεύεται η φωτογραφία του, παρακαλείται να μας ενημερώσει άμεσα ώστε να κατέβει.INBOX: https://www.facebook.com/groups/161376683904648


Μια απάντηση στο “#roadtotokyo για Δημήτρη Μάρκο και ελπίδες για 4Χ100 Μixed”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.