Από αύριο 28/5 έως και την Κυριακή διεξάγεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και αναβάθμιση, η Διεθνής Συνάντηση Κολύμβησης «Ακρόπολις», μια διοργάνωση που διοργανώνεται ανελλιπώς επί δεκαετίες. Μια διοργάνωση που αναπτύχθηκε στα 80s και έχει γνωρίσει δόξες κατά περιόδους, φιλοξενώντας μεγάλες μορφές της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας κολύμβησης.

Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός έδειξε ότι βρίσκεται προς το τέλος του κύκλου ζωής του ως διεθνής διοργάνωση. Μετρημένες στα δάκτυλα οι συμμετοχές κάποιων ξένων αθλητών, οριακά δικαιολογούσαν τον τίτλο του ως «Διεθνές Μίτινγκ»… Περισσότερο έμοιαζε με μια ημερίδα ορίων για τις μεγάλες διοργανώσεις. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι νεότεροι κολυμβητές/τριες όταν σχεδιάζουν με τους προπονητές/τριές τους το αγωνιστικό μέρος της προετοιμασίας τους, δεν το «μετράνε» ως διεθνές μίτινγκ, αλλά ως ένα πιστοποιημένο αγώνα πρόκρισης για τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και φέτος, παρότι υπάρχουν κάποιες συμμετοχές αλλοδαπών αθλητών, πλην των Κυπρίων που ασφαλώς δεν τους θεωρούμε αλλοδαπούς, έστω κι αν τυπικά η Κύπρος είναι ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος.

Αυτή είναι η «άχαρη» οπτική γωνία των αγώνων, από τη σκοπιά της διεθνούς διοργάνωσης, καθώς και η χρηματική συμμετοχή των 10€ ανά αθλητή, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων και συζητήθηκε πολύ… Όμως βλέποντας πιο ψύχραιμα, θα δούμε ότι δεν υπάρχει διεθνής διοργάνωση χωρίς συμμετοχή και μάλιστα τόσο χαμηλού ποσού. Επίσης σε κανονικές συνθήκες υπάρχει συμμετοχή που φτάνει κάποιες φορές και στο διπλάσιο ποσό ακόμα και στις ημερίδες. Κλείνοντας αυτή την παρένθεση η εκτίμησή μας είναι ότι ας αναβαθμιστεί το μίτινγκ μπαίνοντας σε τροχιά ενός νέου κύκλου ζωής, κάτι που είναι στα σχέδια της νέας διοίκησης της ΚΟΕ κι ας παραμείνει η οικονομική συμμετοχή εφόσον το «προϊόν» των αγώνων θα προσθέτει αξία στην ελληνική κολύμβηση.

Στους αυριανούς αγώνες…

Κουβέιτ, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Αλβανία θα δώσουν το «παρών» στη φετινή διοργάνωση. Συνολικά 360 κολυμβητές /τριες θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους  για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (λήξη προθεσμίας στις 30 Ιουνίου – τελευταία για τα ομαδικά), αλλά και για το Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Εφήβων – Νεανίδων σε Ρώμη και Καζάν αντίστοιχα.

#roadtotokyo

Αυτή είναι η θετική πλευρά των φετινών αγώνων που ευχόμαστε να στεφτούν με επιτυχία για τα ελληνικά και τα κυπριακά χρώματα και τότε οι αγώνες αυτοί θα αποδειχθούν εξίσου λαμπεροί…

Οι ώρες έναρξης των αγώνων και τις 3 ημέρες, 09.00 (προκριματικά) και 17.00 (τελικοί) και θα μεταδοθούν απευθείας από το Κανάλι της ΚΟΕ (KOE TV) στο Youtube.

KOE TV – Hellenic Swimming Fed

Οι συμμετοχές ανά αγώνισμα με τη σειρά των αγωνισμάτων

Οι συμμετοχές ανά σωματείο/χώρα: