Απόστολος Χρήστου – Παναγιώτης Βελέντζας

Στη ζωή δεν έχουμε πάντα και πολλές ευκαιρίες, γι’ αυτό δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν της Βουδαπέστης. Στο σύγχρονο αθλητισμό το λεγόμενο «team» είναι πολυπληθές. Βέβαια ορισμένοι δεν το γνωρίζουν και μέσα στην άγνοιά τους νομίζουν ότι όλα αυτά τα άτομα πάνε για τουρισμό…

Λάθος μεγάλο, γιατί σε ομάδες με υψηλούς στόχους πολύ συχνά βλέπουμε ότι οι συνεργάτες και οι προπονητές είναι περισσότεροι από τους αθλητές.

Θα σας παρουσιάσουμε το πλάνο των υπερδυνάμεων το οποίο βέβαια είναι προσαρμόσιμο στη δύναμη της ομάδας και τους στόχους που έχει:

  • Μάνατζερ
  • Βοηθοί Μάνατζερ
  • Αρχιπροπονητής Γυναικών
  • Αρχιπροπονητής Ανδρών
  • Προπονητές
  • Ιατρική Ομάδα : Γιατρός, Φυσιοθεραπευτές, Χειροπράκτης, Διαιτολόγος
  • Επιστημονική Ομάδα : Βιοχημικός, Ψυχολόγος, Μηχανικός Ανάλυσης της Κίνησης
  • Βίντεο λήπτες
  • ΜΜΕ και Social Media

Σταματώ όμως να ονειρεύομαι και έρχομαι στην Ελληνική πραγματικότητα και στην ομάδα υποστήριξης του πρωταθλητού μας  Αποστόλου Χρήστου.

Ο προπονητής του Παναγιώτης Βελέντζας  με την εμπειρία του και την θέλησή του για να βοηθήσει τον κολυμβητή του, να φτάσει μέχρι τα παγκόσμια σαλόνια δημιούργησε ένα «team» υποστήριξης,  ανάλογο βέβαια και με το budget που έχει στη διάθεσή του…

Θα σας παρουσιάσουμε τρεις από τους αφανείς συνεργάτες.

Dr. Έρη Σγουράκη: Βιοχημεία της Άσκησης

Η επίδοση του αθλητή στον αγώνα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και συλλογικής προσπάθειας.

Ο προπονητής χρειάζεται απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα ώστε να σχεδιάσει μια αποδοτική προπόνηση για τις ανάγκες του κάθε αθλητή του. Οι απαντήσεις, όσον αφορά τον συνεργάτη του στην Βιοχημεία της Άσκησης, έρχονται από τα αποτελέσματα και την αξιολόγηση των βιοχημικών και ορμονικών εξετάσεων, οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και συγκρίνονται με τις προηγούμενες προπονητικές φάσεις. Η χρησιμότητα αυτής της συνεργασίας είναι ότι επιτυγχάνεται η προσαρμογή του οργανισμού του αθλητή στα αυξανόμενα προπονητικά φορτία χωρίς να προκληθεί κόπωση. Επιπροσθέτως με ειδικές μετρήσεις (π.χ. γαλακτικό) μπορεί ο προπονητής να προσδιορίσει και κυρίως να ελέγξει τις περιοχές προπόνησης που θα εφαρμόσει ώστε να βελτιώσει συγκεκριμένες ανάγκες του αθλητή του όσον αφορά την αντοχή ή την ταχύτητα του.

Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD: Διατροφή (Διδάκτωρ Τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφής)

Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Στη δημιουργία ενός elite αθλητή, συντελούν πλήθος παραμέτρων. Μία εξ’ αυτών είναι και η διατροφή. Έτσι και με τον Απόστολο η ομαδική συνεργασίας έφερε αυτά τα αποτελέσματα.

Βασικός διατροφικός στόχος ήταν η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, και στη συνέχεια η κάλυψη των ιδιαίτερων διατροφικών απαιτήσεων του αθλήματός του. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στα γεύματά του πριν και μετά τις προπονήσεις του, όπου η στόχευση ήταν το γέμισμα των αποθηκών ενέργειας και η αναπλήρωση αυτών καθώς και της μυϊκής φθοράς, αντίστοιχα. Τέλος, βάσει των αποτελεσμάτων από τους αιματολογικούς του δείκτες, εντοπίζαμε αν και που χρειαζόταν στοχευμένη διατροφική ενίσχυση, ενώ ανάλογα και με τα επίπεδα κόπωσής του αν είχε ανάγκη χορήγησης, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πάντα και με συγκεκριμένη στόχευση, κάποιου διατροφικού εργογόνου συμπληρώματος.

Δημήτρης Κουλούρης: Fitness coach – Φυσική Προετοιμασία

Ο Απόστολος είναι σίγουρα ένας ταλαντούχος αθλητής που πλέον όμως έχει ωριμάσει και προπονείται σκληρά και με συνέπεια. Όλο αυτό του έχει δώσει την αυτοπεποίθηση και την σωστή προσέγγιση που χρειαζόταν. Μια επίδοση κάτω από 53 την περιμέναμε καιρό τώρα και έρχεται την κατάλληλη χρονική στιγμή. Σχετικά με την ενδυνάμωση, σίγουρα μέσω της επαφής και της προπόνηση με μεγάλους ξένους αθλητές, μέσω των αγώνων ISL, συνειδητοποίησε πως πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση στο γυμναστήριο και έτσι έδειξε ακόμη μεγαλύτερο ζήλο.

Ο Απόστολος Χρήστου στο Training Room του Δημήτρη Κουλούρη

Να σημειώσουμε ότι στο “team” είναι και ο Φυσικοθεραπευτής, Γιώργος Γκούντας.

Η σπουδαιότητα της ενδυνάμωσης στη προπόνηση ενός κολυμβητή και μιας κολυμβήτριας είναι μεγάλη. Προλαμβάνει τραυματισμούς, δίνει αλλού είδους μυϊκά ερεθίσματα λόγω των αντιστάσεων και της βαρύτητας, βελτιώνει την παραγωγή δύναμης και ισχύος και άλλα πολλά.

Όπως βλέπετε σίγουρα ο κολυμβητής είναι ο δημιουργός της επιτυχίας, αλλά για να έχει περισσότερες πιθανότητες έχει ανάγκη έναν καλό προπονητή, αλλά επίσης και μια ομάδα υποστηρικτών κοντά του.

Χρήστος Παπαρροδόπουλος
Διεθνής Συνεργάτης του Swimming.GR

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία της/τους κκ. Έρη Σγουράκη, Γιάννη Αρναούτη, Δημήτρη Κουλούρη.