Στη «φιλική μας» Γαλλία επιδοτείται οικονομικά και η επίτευξη εθνικών ρεκόρ κολύμβησης. Ασφαλώς και δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτύχει κάποιος κολυμβητής ή κάποια κολυμβήτρια ρεκόρ σε μια χώρα που είναι πολύ προηγμένη κολυμβητικά και που σε κάποιες περιπτώσεις τα εθνικά τους ρεκόρ ισούνται με τα ευρωπαϊκά ή και τα παγκόσμια…

Παρόλα αυτά οι Γάλλοι είναι πολύ πιο φειδωλοί στην επιδότηση των Ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων ρεκόρ σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

Για να τα δούμε όμως με αριθμούς:

Γαλλία:

Αlain Βernard – Επίτευξη παγόσμιου Ρεκόρ

Γαλλικό Ρεκόρ 2000€

Ευρωπαϊκό Ρεκόρ 5000€

Παγκόσμιο Ρεκόρ 10000€

Ελλάδα:

Κρίστιαν Γκολομέεβ – Επίτευξη Πανελληνίου Ρεκόρ

Πανελλήνιο Ρεκόρ –

Επίτευξη ή ισοφάριση Ευρωπαϊκής επίδοσης ανδρών – γυναικών 15.000 €

Επίτευξη ή ισοφάριση Παγκόσμιας επίδοσης ανδρών – γυναικών 30.000 €

Μια διαφορά είναι ότι στη Γαλλία οι επιδοτήσεις πηγάζουν από την κολυμβητική τους ομοσπονδία, ενώ στην Ελλάδα από το κεντρικό κράτος.

Μήπως πρέπει να συμμαχήσουμε με τη γαλλική νοοτροπία και να αρχίσουν να επιδοτούνται οικονομικά και τα πανελλήνια ρεκόρ Ανδρών – Γυναικών, από την κολυμβητική ομοσπονδία; Τα οποία πανελλήνια ρεκόρ δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα αν σκεφτούμε ότι σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα κατά περιόδους έχουν καταρριφθεί και επιτευχθεί από μεγάλους κολυμβητές και μεγάλες κολυμβήτριες.

Προϋπόθεση βέβαια θα αποτελέσει η αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΟΕ είτε από την κρατική επιχορήγηση ή από πόρους που θα προέλθουν από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Έχουμε δει πάντως κατά περιόδους να επιδοτούνται έμμεσα τα Πανελλήνια Ρεκόρ σε Διασυλλογικούς Αγώνες που έχουν διοργανωθεί από Σωματεία.