Είναι φυσικό επακόλουθο η προσοχή των παγκόσμιων αναλυτών να είναι στραμμένη στη Βουδαπέστη, κατά την διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ίσως  όχι τόσο για τους αγώνες αλλά για τους σπάνιους/ες κολυμβητές/τριες που θα μπορέσουν να ανέβουν στο Ολυμπιακό βάθρο. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην κολύμβηση η κυριαρχία είναι Αμερικανική και στη συνέχεια έχουμε Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αγγλία, Σουηδία, Ουγγαρία, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία κλπ.

Θα κάνουμε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε τους Ευρωπαίους που θα παρακολουθήσουν οι Αμερικανοί αναλυτές στην Ουγγρική Πρωτεύουσα, αρχίζοντας με παραχώρηση προτεραιότητας στο ωραίο φύλο.

Θα εκμεταλλευτούμε τη μεγάλη εμπειρία του Χρήστου Παπαρροδόπουλου, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε πριν από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, τις Ευρωπαίες που θα είναι υποψήφιες για ένα Ολυμπιακό Μετάλλιο στο Τόκιο. Κι όπως είναι φυσιολογικό για νας αυτή η «βόλτα» μας  θα αρχίσει από το πρόσθιο…

Ελπίζουμε να περάσετε όμορφα.

Benedetta Pilato

Είναι μόλις 16 ετών κι έρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία. Είναι «Ευλογημένη» πρόσθια με ατομικό ρεκόρ 1:06.00 και ακούει στο όνομα Benedetta Pilato. Έτσι κάπως αρχίζουμε από τις πιο νεαρές κολυμβήτριες, που αν και έχουν δυνατότητες για τελικό, θα ναι πολύ δύσκολο να πάρουν τη νίκη, εκτός αν στο λιγοστό διάστημα που απομένει μέχρι το Τόκιο κάνουν θαύματα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα κερδίσουν  το ενδιαφέρον όχι μόνο των αναλυτών, αλλά και όσων φιλάθλων αγαπούν την παγκόσμια κολύμβηση.

Το Πρόσθιο στην Ολυμπιάδα του Τόκιο θα είναι ένα από τα πολύ δυνατά «ευρωπαϊκά» στυλ.

Γιούλια Εφίμοβα

Η 29χρονη Ρωσίδα, Γιούλια Εφίμοβα έχει τεράστια εμπειρία και είναι ικανή να κερδίσει το χρυσό μεταλλείο.

Martina Carraro

Ακόμα η Ιταλίδα σπρίντερ Martina Carraro έχει την εμπειρία να πλασαριστεί στο Ολυμπιακό βάθρο βγάζοντας έξω Αμερικανίδες και όχι μόνο…

Molly Renshaw

Η Αγγλίδα Molly Renshaw δεν έχει ακόμα Ολυμπιακό μεγαλείο στη συλλογή της,  αλλά στην Ιαπωνική πρωτεύουσα έχει τη δυνατότητα στο 200άρι, να αποκτήσει το πρώτο της, αφού το ατομικό της ρεκόρ είναι 2:20.89.

Abbie Wood

Άλλη μία Αγγλίδα η Abbie Wood έχει  την ιδιομορφία να διακρίνεται στα 200 πρόσθιο (2.21.69) αλλά και στα 200 μικτή (2.09.55). Σίγουρα δεν είναι φαβορί για μετάλλιο, αλλά πιθανότατα για έναν τελικό, όπου εκεί μπορεί να κάνει την έκπληξη…

Evgenia Ghikunova

Θα ήταν μεγάλο μας λάθος να παραβλέψουμε και την Evgenia Chikunova από τη Ρωσία με επίδοση 2:21.63.

Sarah Sjostrom
Στην Πεταλούδα τώρα έχουμε στα 100 μέτρα την ολυμπιονίκη Sarah Sjostrom (55.48), η οποία μετά τον πρόσφατο τραυματισμό της θα γυρίσει στους αγώνες αρχές Ιουνίου. Όμως προς το παρόν κανείς δε γνωρίζει αν θα μπορέσει να ξαναβρεί το επίπεδό της ή αν η στρατηγική της θα είναι να κολυμπήσει λιγότερα αγωνίσματα ή αν ακόμα θα κάνει μόνο ελεύθερο ή μόνο πεταλούδα, αν όχι και τα δυο. Αυτή η …υπόθεση χρειάζεται υπομονή μέχρι το τέλος.
Mireira Belmont’s Garcia

Στα 200 μέτρα η τελευταία Ολυμπιονίκης είναι η Ισπανίδα Mireira Belmont’s Garcia με 2:04.85. Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού και δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το τι ακριβώς θα αποφασίσει για την Ολυμπιάδα, αλλά και για το Πανευρωπαϊκό.

Elena Diliddo

Στα 100 πεταλούδα θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να επιτύχει επίσης η Ιταλίδα Elena Diliddo με ατομικό ρεκόρ 57.07 όχι τόσο μακριά από το πιο πρόσφατο ατομικό ρεκόρ της Sarah Sjoestrom που είναι 56.22. Η Ιταλίδα έχει την εμπειρία για να επωφεληθεί κάθε ευκαιρίας που μπορεί να δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με μια καλύτερη εμφάνισή της κάτω από τα 57, ώστε έχει ελπίδες να ανέβει στο βάθρο.

Boglara Kapas

Τέλος στα 200 μέτρα πεταλούδα η Ουγγαρέζα Boglara Kapas με 2:06.78, έχει αποδείξει ότι μπορεί στην κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσει εκπλήξεις. Στην πρωτεύουσα της πατρίδας της θα υπερβεί τον εαυτό της, με σκοπό να στείλει ένα μήνυμα για το αγωνιστικό της επίπεδο, αλλά και για τους Ολυμπιακούς της στόχους.

Πάμε στις Μικτές

Katinka Hosszu

Η «Βασίλισσα» Katinka Hosszu φτάνει στο τέλος μιας όμορφης ιστορίας με τεράστιες επιτυχίες και με παρά πολλά κέρδη ως επαγγελματίας κολυμβήτρια.  Αναρωτιόμαστε αν αυτοί θα είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες της ζωής της. Εκτός απροόπτου ίσως;

Στα 32 της χρόνια η Ουγγαρέζα «σταρ» προσπαθεί να δώσει τον καλό γερό της εαυτό για να κλείσει με επιτυχία την καριέρα της. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα αποφασίσει σχετικά με τα προγράμματά της τόσο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όσο και στην Ολυμπιάδα.

Στο Ρίο το 2016 έκανε θαύματα στα ύπτια και στη μικτή: 100 ύπτιο 58.45, 200 ύπτιο 2:06.05, 200 μικτή 2:06.58 και 400μικτη 4:26.36. Περιμένουμε να δούμε αν η θέλησή της θα ξεπεράσει τα ηλικιακά θέματα…

Siobhan Marie O’ Connor

Αφήσαμε τελευταία μια κολυμβήτρια όχι τόσο γνωστή, αλλά με υπέροχους χρόνους και ίσως ένα από τα φαβορί της Μικτής. Είναι η Siobhan Marie O’ Connor, Αγγλίδα και μάλιστα πολύ γελαστή! Το προσωπικό της ρεκόρ είναι 2:06.88 και περιμένει πως και πως να ξεπεράσει τη «Βασίλισσα». Όχι εκείνη της πατρίδας της πάντως…

Pernille Blume

Ας ξεκινήσουμε το Ελεύθερο από τη Δανέζα Ολυμπιονίκη στα 50 μέτρα Pernille Blume, η οποία είχε κάνει την έκπληξη στο Ρίο με 24.07.  Τον τελευταίο καιρό τη βλέπουμε πολύ κοντά στο σύντροφο της Φλοράν Μαναντού.

Μαναντού – Μπλούμε

Θα έχουμε δυο Ολυμπιονίκες ζευγάρι, και πάλι Ολυμπιονίκες;

Μόνο η ιστορία του μέλλοντος θα μας το δείξει…

Στα 100 και 200 μέτρα κανείς δεν γνωρίζει αν η μοναδική ευρωπαία κολυμβήτρια Σάρα Σέστρεμ θα είναι και πάλι εκείνη που ξέρουμε. Η Σουηδέζα είχε 3η θέση στα 100 Ελεύθερο με 52,99 και 2η στα 200 με χρόνο 1:54.08.

Σάρα Σέστρεμ

Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και η «ξανθιά» να ξαναβρεί το χαμόγελό της.

Jazmin Carlin

Η Jazmin Carlin από την Αγγλία στις μεγάλες αποστάσεις της πισίνας, όσο βρίσκεται  πίσω από την Katie Ledecky και την Arianne Titmus ο ίσκιος τους δεν αφήνει καθόλου …χρώματα για ‘κείνη και μένει μάλλον άγνωστη στο πλατύ κοινό, αλλά όχι και στους ειδικούς ή στους θαυμαστές της. Κι αυτό γιατί οι χρόνοι της 30χρονης Τζασμίν είναι φανταστικοί: 400 ελεύθερο 4:01.23 και 800 Ελεύθερο 8:16.17. Έχει τις ικανότητες για προσφέρει το χαμόγελο στην Αγγλία που εκτός από τον Άνταμ Πίτι δεν θα μπορέσει εύκολα να κερδίσει άλλο «χρυσαφί»…

Να κλείσουμε την περιήγησή μας με το Ύπτιο, όπου η μία και μοναδική Katinka Hosszu μπορεί να σώσει την Ευρώπη από …πνιγμό. Η Ουγγαρέζα κέρδισε πριν 5 χρόνια και το 100άρι με 58.45 και το 200άρι με 2:06.05. Θα μπορέσει όμως να επαναλάβει τον βραζιλιάνικο άθλο της; Μόνο αυτή το γνωρίζει…  ή μήπως ούτε κι εκείνη;

Στα ομαδικά αγωνίσματα οι Αμερικανίδες και οι Αυστραλές δεν αφήνουν ευκαιρίες στις άλλες να τους πάρουν τα μετάλλια. Οι ευρωπαϊκές ομάδες έχουν πολλές δυσκολίες και στην Ολυμπιάδα του Ρίο 2016, μόνο η Δανία ξεπέρασε τα «εσκαμμένα» στα 4×100 μικτή ομαδική και μπόρεσε να ανεβεί στο βάθρο.

Αυτήν την φορά κάποια άλλη Ευρωπαϊκή ομάδα θα μπορέσει άραγε να κάνει κάτι καλύτερο;

Επιμέλεια: Χρήστος Παπαρροδόπουλος