Η Επιτροπή Αθλητών (AC) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) έλαβε την πλήρη υποστήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ (EB) για ένα σύνολο συστάσεων σχετικά με το Άρθρο 50 του Ολυμπιακού Χάρτη και την Έκφραση Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το άρθρο 50 παρέχει ένα πλαίσιο για την προστασία της ουδετερότητας του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Thomas Bach

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ αναφέρει ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ «ενέκρινε ομόφωνα» τις συστάσεις της 10μηνης διαβούλευσης της Επιτροπής Αθλητών.

Διαδήλωση υπέρ του George Fluid

Οι συστάσεις είναι αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης ποιοτικής και ποσοτικής διαδικασίας διαβούλευσης που εφαρμόστηκε από την Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ, η οποία ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2020. Έλαβαν μέρος 3.547 αθλητές-τριες, εκπροσωπώντας 185 διαφορετικές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOCs) και τα 41 Ολυμπιακά αθλήματα, μετά το κίνημα φυλετικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, το οποίο πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του άοπλου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Κατά τη διαδικασία εξασφαλίστηκε η πλήρης ισότητα στην εκπροσώπηση μεταξύ των φύλων και των ηπείρων, καθώς επίσης και η επιστημονική αξιοπιστία και τεκμηρίωση της έρευνας. Η Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ συνεργάστηκε με το Ελβετικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στις Κοινωνικές Επιστήμες (FORS), έναν οργανισμό με εκτεταμένη εμπειρία σε ακαδημαϊκές έρευνες υψηλής ποιότητας. Οι συστάσεις βασίζονται τέλος στην ανατροφοδότηση από εμπειρογνώμονες του ανθρώπινου και αθλητικού δικαίου.

Η ΔΟΕ και η Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ υποστηρίζουν πλήρως την ελευθερία της έκφρασης. Η αρχή αυτή περιλαμβάνεται στη Διακήρυξη δικαιωμάτων και ευθυνών των Αθλητών. Ήδη στις αρχές του 2020, η Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ είχε διευκρινίσει τις προσφερόμενες  ευκαιρίες στους αθλητές να εκφράσουν τις απόψεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων τύπου και συνεντεύξεων, σε ομαδικές συναντήσεις, καθώς και σε ψηφιακά ή παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Τα συμπεράσματα από τη διαβούλευση των αθλητών που παρουσιάστηκαν προσφέρουν νέες ευκαιρίες για το πώς οι αθλητές μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια.

Η Kirsty Coventry, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, δήλωσε:

Kirsty CoventryΟλυμπιονίκης Κολύμβησης

«Στόχος αυτής της ευρείας προσέγγισης ήταν να συνεργαστεί με τους αθλητές και να ακούσει τις σκέψεις τους σχετικά με τις υπάρχουσες και νέες ευκαιρίες να εκφράσουν τις απόψεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και εκτός των Αγώνων. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις φωνές των αθλητών και να βρούμε περισσότερους τρόπους για να υποστηρίξουμε τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων και τι αντιπροσωπεύει ο αθλητισμός. Αυτή η διαβούλευση ήταν μια πολύ σημαντική διαδικασία για εμάς και αποτελεί μέρος του συνεχιζόμενου διαλόγου με την κοινότητα των αθλητών. Είμαστε ευτυχείς που η ΔΟΕ EB υποστήριξε πλήρως τις προτάσεις μας.»

Βλέποντας τα αποτελέσματα διαπιστώνεται ότι «μια σαφής πλειοψηφία» θεώρησε ότι «δεν ενδείκνυται να επιδεικνύονται ή να εκφράζονται απόψεις στα στάδια κατά τη διάρκεια των αγώνων, σε επίσημες τελετές ή στο βάθρο των νικητών». Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεώρησαν ότι θα ήταν καταλληλότερο να εκφράσουν τις απόψεις τους σε συνεντεύξεις τύπου και στις μικτές ζώνες.

Η Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ είπε:

«Ενώ η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι απόλυτο. Ένα τέτοιο δικαίωμα συνοδεύεται από καθήκοντα και ευθύνες».