Ως Ολυμπιονίκης αλλά και γονέας, αφού είμαι μητέρα δυο παιδιών 7 και 10 ετών, αδυνατώ να καταλάβω τη συνεχιζόμενη πλέον, χωρίς λογική αποχή των παιδιών μας από τις αθλητικές δραστηριότητες.

Σταυρούλα (Βούλα) Κοζομπόλη

Όσον αφορά δε τα αθλήματα του Υγρού στίβου αφού κι εγώ προέρχομαι από την κολύμβηση και ύστερα την Υδατοσφαίριση, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα… Πριν 2 μήνες διαβάζαμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «στις πισίνες και θάλασσες με την κολύμβηση δεν μεταδίδεται ο κορωνοιός» πριν λίγες μέρες «το χλώριο στις πισίνες σκοτώνει τον ιό SARS-CoV-2 σε 30 δευτερόλεπτα»… Όμως παρ’ όλα αυτά οι Ακαδημίες και τα τμήματα υποδομών του αθλητισμού παραμένουν κλειστά και τα παιδιά μας εγκλωβισμένα σε υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα. Φανερές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά από την στέρηση κοινωνικής συναναστροφής αλλά και αδυναμία εκτόνωσης της ενέργεια τους στον αθλητισμό που αποτελεί κοινωνικό αγαθό αλλά και αποδεδειγμένα το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας. Επίσης μεγάλος είναι πλέον ο κίνδυνος και για την σωματική τους υγεία αφού σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά έχοντας περιορισμένη ή και καθόλου άσκηση έχουν πάρει αρκετά κιλά με κίνδυνο να οδηγηθούν στην παιδική παχυσαρκία, τη σύγχρονη ασθένεια που μαστίζει παιδιά και εφήβους.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Γεγονός: Νερό ή κολύμβηση δε μεταδίδουν τον ιό Covid-19

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν για παράδειγμα, λειτουργούν οι παιδικές χαρές όπου τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα και συγκεντρώνονται χωρίς αριθμητικό περιορισμό γονείς και παιδιά. Επίσης όταν στους περισσότερους δημόσιους χώρους πλατείες, πάρκα και λοιπά υπάρχει μεγάλος συνωστισμός χωρίς πολλές φορές να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και πολλά παραδείγματα ακόμη.

Επιπλέον, πριν από μία βδομάδα εμφανίστηκε στη ζωή μας το self test το οποίο χρησιμοποιείται πλέον από μαθητές, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους κτλ. Στον αθλητισμό όμως ο μαθητής που με το αρνητικό self test μπορεί να πάει στο σχολείο δεν μπορεί να πάει στην αθλητική του δραστηριότητα, όπου χρειάζεται και αρνητικό rapid test! Εύλογα γεννιούνται πολλά ερωτήματα… Από την στιγμή που προκρίθηκε η λύση των self tests για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για το άνοιγμα του αθλητισμού σε όλες τις ηλικίες.

Να επισημάνω επίσης ότι ο χώρος του αθλητισμού είναι αποδεδειγμένα ο πιο πειθαρχημένος, αφού τα παιδιά-αθλητές το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν στον αθλητισμό είναι να πειθαρχούν και να σέβονται τους κανόνες.

Βιώνοντας λοιπόν όλον αυτό τον παραλογισμό, στερούνται τα παιδιά μας την δυνατότητα συστηματικής άσκησης και τα τιμωρούμε με κατ’ οίκον περιορισμό. Κύριοι, έστω και τώρα, να ανοίξουν άμεσα οι χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων και φυσικά οι πισίνες με τα όποια περιοριστικά μέτρα κρίνονται αναγκαία και ας σταματήσει επιτέλους η τιμωρία των παιδιών μας…

Η Σταυρούλα Κοζομπόλη είναι Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, Πρόεδρος της Ένωσης συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μέλος της επιτροπής Marketing της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου FINA
Πηγή: Propago.gr