Απαντάμε στο παρακάτω δημοσίευμα με σκοπό να διευκρινίσουμε τι ισχύει και τι ίσχυε, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις από δημοσιεύσεις οι οποίες αδίκως σε κάποιες περιπτώσεις θίγουν κολυμβητές, κολυμβήτριες και σωματεία.

Το κείμενο και ο σχετικός πίνακας της αναδημοσίευσης στην ομάδα Swimming.GR:

«Σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προκηρύξεις της ΚΟΕ, οι αθλητές που έχουν δελτία σε κολυμβητικές ομοσπονδίες άλλων χωρών, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν την ίδια αγωνιστική χρονιά με τα χρώματα διαφορετικών συλλόγων / άλλων ομοσπονδιών.

Στα Πανελλήνια πρωταθλήματα του 2020 συμμετείχαν, σε παράβαση των κανονισμών, αθλητές της Κυπριακής κολυμβητικής ομοσπονδίας που είχαν ήδη κολυμπήσει με τα χρώματα των συλλόγων τους στην Κύπρο. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την αλλοίωση των αποτελεσμάτων εξ αιτίας αυτών των συμμετοχών. Η αδικία πρέπει να διορθωθεί άμεσα και φυσικά να μην επαναληφθεί.

Ο πίνακας αφορά τα αποτελέσματα στις σκυτάλες κατηγορίας Παίδων 2020, όπου διαπιστώνεται το μέγεθος του προβλήματος. Αντίστοιχες αδικίες έχουν γίνει στις περισσότερες αγωνιστικές κατηγορίες, σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα, κλέβοντας τις θέσεις, τα μετάλλια και τα μόρια των επιδοτήσεων από πολυάριθμους Έλληνες κολυμβητές/τριες.

Πολλοί από εσάς έχετε ήδη αδικηθεί χωρίς ίσως να το γνωρίζετε και όλοι οι υπόλοιποι κινδυνεύετε να βρεθείτε σε αυτή τη θέση αν δεν αντιδράσετε άμεσα.»

Πηγή: Ομάδα FB SwimGr SwimGr
Ας δούμε τώρα τι ισχύει και τι όχι παράγραφο – παράγραφο:

Παρ. 1: Σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προκηρύξεις της ΚΟΕ, οι αθλητές που έχουν δελτία σε κολυμβητικές ομοσπονδίες άλλων χωρών, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν την ίδια αγωνιστική χρονιά με τα χρώματα διαφορετικών συλλόγων / άλλων ομοσπονδιών.

Αυτό ισχύει σήμερα.
Αλλά, μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, δηλαδή και για τα πρωταθλήματα που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι ΔΕΝ ίσχυε για τους Κύπριους. Υπήρχε σε ισχύ διακρατική συμφωνία που επέτρεπε τη συμμετοχή Κυπρίων κολυμβητών-τριών με ελληνικά σωματεία, ακόμα κι αν είχαν λάβει μέρος και με κυπριακό σωματείο στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Κύπρου. Δεν ίσχυε το αντίστροφο για τους Έλληνες. Επίσης πέρσι δεν υπήρχε αριθμητικός περιορισμός Κυπρίων ανά ελληνικό σωματείο.

Άρα όλοι όσοι έλαβαν μέρος δικαίως έλαβαν μέρος.

Από φέτος όμως 2020-2021 ισχύει και για τους Κύπριους ότι ακριβώς και για τους υπόλοιπους αλλοδαπούς. Συγκεκριμένα δύο κολυμβητές-τριες ανά σωματείο στις κατηγορίες Ανδρών – Γυναικών και από ένας/μία στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Παρ. 2: Στα Πανελλήνια πρωταθλήματα του 2020 συμμετείχαν, σε παράβαση των κανονισμών, αθλητές της Κυπριακής κολυμβητικής ομοσπονδίας που είχαν ήδη κολυμπήσει με τα χρώματα των συλλόγων τους στην Κύπρο. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την αλλοίωση των αποτελεσμάτων εξ αιτίας αυτών των συμμετοχών. Η αδικία πρέπει να διορθωθεί άμεσα και φυσικά να μην επαναληφθεί.

Δεν υπάρχει καμία παράβαση βάσει κανονισμού και συνεπώς καμία αλλοίωση αποτελεσμάτων από τους επικαλούμενους λόγους. Ο πίνακας είναι χρήσιμος μόνο για στατιστικά ή ιστορικά ερευνητικά δεδομένα μεταβλητότητας.

Παρ. 3: Ο πίνακας αφορά τα αποτελέσματα στις σκυτάλες κατηγορίας Παίδων 2020, όπου διαπιστώνεται το μέγεθος του προβλήματος. Αντίστοιχες αδικίες έχουν γίνει στις περισσότερες αγωνιστικές κατηγορίες, σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα, κλέβοντας τις θέσεις, τα μετάλλια και τα μόρια των επιδοτήσεων από πολυάριθμους Έλληνες κολυμβητές/τριες.

Δεν υπάρχουν κλοπές – ως αναφέρει το κείμενο – μεταλλίων. Έχει εξηγηθεί και απαντηθεί παραπάνω άλλωστε αυτό. Το θέμα των μοριοδοτήσεων είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα το οποίο φαινομενικά εύκολα θα μπορούσε να λυθεί με το σύστημα της διπλής κατάταξης, όπως πχ γίνεται στις απονομές σε πρωταθλήματα ΟΡΕΝ. Δηλαδή, μια τελετή απόνομής για το Πρωτάθλημα ΟΡΕΝ κι επιτόπου άλλη μία για το ΕΘΝΙΚΟ Πρωτάθλημα. Έτσι οι όποιοι ξένοι αθλητές δε θα επηρεάζουν τη μοριοδότηση των ελλήνων μαθητών-τριών. Ακόμα κι αυτό όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά που συμμετέχουν ναι μεν με ξένο διαβατήριο, αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας κι ενσωματωμένα στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα, εφόσον ακολουθούν το ελληνικό σχολείο και λαμβάνουν μέρος νόμιμα στις μαθητικές εξετάσεις σύμφωνα με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Καμιά φορά οι απαντήσεις δεν είναι τόσο απλές, όσο θέλουμε να τις παρουσιάζουμε…

Όσο για  το θέμα των μορίων γενικότερα θα πρέπει κατά την άποψή μας να επανεξεταστεί συνολικά με συνεργασία της ΚΟΕ, ΓΓΑ και Υπουργείου Παιδείας, διότι λογικό είναι μετά από τόσο καιρό εφαρμογής να εμφανίζει πλέον αρκετές παθογένειες. Απαιτούνται διορθώσεις.

Παρ. 4: Πολλοί από εσάς έχετε ήδη αδικηθεί χωρίς ίσως να το γνωρίζετε και όλοι οι υπόλοιποι κινδυνεύετε να βρεθείτε σε αυτή τη θέση αν δεν αντιδράσετε άμεσα.

Δε θα επανέλθουμε σε θέματα αδικιών, αφού δεν υπάρχουν. Δεν κινδυνεύει κανείς να βρεθεί σε τέτοια θέση σύμφωνα με τη νέα τρέχουσα νομοθεσία, η οποία δεν εξαιρεί ούτε καν τους Κύπριους. Η σημερινή διοίκηση της ΚΟΕ γνωρίζει καλά το θέμα και μάλιστα σχεδιάζει ένα σύστημα που θα ενημερώνονται όλα τα σωματεία για τους αλλοδαπούς αθλητές που έχουν στη δύναμή τους, ώστε στη συνέχεια να δηλώνουν ποιους/ποιες θα χρησιμοποιούν στα πρωταθλήματα.

Σημειώσεις:

  • Α. Υπάρχουν πλέον στη χώρα μας πολλά παιδιά που είναι νομικά – τυπικά αλλοδαπής υπηκοότητας και δεν το γνωρίζουμε ούτε το συνειδητοποιούμε.
  • Β. Υπάρχουν Κύπριοι αθλητές–τριες που έχουν και ελληνικό διαβατήριο, άρα μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα και θέσεις στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για όλους/ες αν έχουν και ελληνικό διαβατήριο. Θα πρέπει όμως να διαλέξουν άπαξ με ποια εθνική ομάδα θα λαμβάνουν μέρος.
  • Γ. Μπορεί ένας Κύπριος ή άλλης χώρας της αλλοδαπής να συμμετέχει στα ελληνικά πρωταθλήματα με ελληνικό σωματείο βάσει των αριθμητικών περιορισμών και ταυτόχρονα με την εθνική ομάδα της χώρας του/της.

Για το Swimming.GR – Γιάννης Μηλιδάκης

Διευκρινίζεται ότι η “ομάδα” SwimGr SwimGr δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Swimming.GR και την ομώνυμη “ομάδα” του στο facebook.