Σε ΟΑΚΑ και Ποσειδώνιο ακούστηκε σήμερα ξανά το «Λάβετε Θέση» μετά από ένα εξάμηνο απόλυτης σιγής. Το υγειονομικό πρωτόκολλο πολύ αυστηρό, αλλά η μάσκα δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τα χαμόγελα των κολυμβητών και των κολυμβητριών που γελούσαν ακόμα και τα μάτια τους…

Διακόσιοι Έλληνες και Κύπριοι κολυμβητές και κολυμβήτριες στην Αθήνα και εκατό στη Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να επιδιώξουν να πιάσουν όρια συμμετοχής για τις μεγάλες διοργανώσεις που ακολουθούν, με πρώτη το Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης σε λιγότερο από ένα μήνα και φυσικά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Επίτευξη ορίου δεν είχαμε στη σημερινή πρώτη μέρα. Η αγωνιστική απραξία φάνηκε, αλλά το σημαντικό είναι ότι έσπασε ο πάγος… Παρόλα αυτά δεν ήταν λίγοι στον αριθμό εκείνοι κι εκείνες, κυρίως μικρότερων ηλικιών, που βελτίωσαν τα ατομικά τους ρεκόρ. Αναμένουμε ότι αγωνιστική αναθέρμανση θα αποδώσει τόσο αύριο και μεθαύριο, αλλά περισσότερο ακόμα το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου το «ραντεβού» έχει δοθεί από όλους/ες στο ΟΑΚΑ.

Σήμερα στην Αθήνα:

Καλές επιδόσεις στα 100 Πεταλούδα από Απόστολο Χρήστου και Γεωργία Δαμασιώτη (Φωτο) με 53.61 και 1:00.51 αντίστοιχα,

Στα 200 Ελεύθερο ο Δημήτρης Μάρκου με 1:50.20, και η Ζαχαρούλα Καλογέρη με 2:04.22.

Νικόλ Παυλοπούλου – Ιωάννα Σαχά

Η «μονομαχία» της Νικόλ Παυλοπούλου και της Ιωάννας Σαχά στα 200 Μικτή με 2:17.04 και 2:17.21 αντίστοιχα. Πρώτος στο αντίστοιχο αγώνισμα των Ανδρών ο Δανιήλ Γιουρτζίδης με 2:03.35.

Κωνσταντίνος Μερετσόλιας – Σπύρος Γκικόπουλος

Η ωραία κούρσα στα 50 Πρόσθιο Ανδρών με τρεις κολυμβητές κάτω από τα 29¨. Κωνσταντίνος Μερετσόλιας 28.36, Σπύρος Γκικόπουλος 28.54 και ο Κύπριος Όμηρος Ζάγκας 28.84.

Στα 50 Πρόσθιο όμως η Χαρά Αγγελάκη ήταν εκείνη που έκλεψε την παράσταση…

Κέλλυ Αραούζου

Νικήτρια στα 1500 Ελεύθερο η Κέλλυ Αραούζου με 16.56.80, και ο Μιχάλης Διασίτης με 15:49.96

Στη Θεσσαλονίκη καλούς χρόνους πέτυχαν ο Γιώργος Φύκατας στα 200 Ελεύθερο με 1.52.71, η Βασιλική Κιρτζόγλου στα 50 Ύπτιο με 30.43, την οποία ακολύθησε από κόντα η Μαρία Κάργα με 30.58. Τέλος στα 50 πρόσθιο ξεχώρισε ο Αρκάδιος Ασπουγάλης με 28.44.

  • Αποτελέσματα ΟΑΚΑ: ΕΔΩ
  • Αποτελέσματα Ποσειδωνίου: ΕΔΩ

«Εδώ είναι η θέση μας, στις εξέδρες των αθλητών»

Κυριάκος Γιαννόπουλος

Στις εξέδρες του ΟΑΚΑ λοιπόν βρέθηκε το προεδρείο της ΚΟΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κυριάκο Γιαννόπουλο, ο οποίος ανέφερε την παρακάνω φράση. Κοντά του ο Γενικός Γραμματέας Στέφανος Αυγουλέας και ο υπεύθυνος της κολύμβησης, Νίκος Ξυλούρης.

Μετά το πέρας των αγώνων ο Νίκος Ξυλούρης δήλωσε στο Δημοσιογράφο Νίκο Β. Χαραλαμπόπουλο για λογαριασμό της σελίδας της ΚΟΕ:
Νίκος Ξυλούρης

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τους αγώνες. Τα παιδιά το περιμένανε πως και πως. Κάναμε μεγάλο αγώνα για να τα καταφέρουμε σαν ΚΟΕ, σε συνεργασία με την ΓΓΑ και τηρώντας όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα για την πανδημία. Σήμερα βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε και πάλι την αγωνιστική δραστηριότητα. Το είχαν ανάγκη τα παιδιά. Θα τους δώσουμε άλλες δυο ευκαιρίες να πιάσουν τα όρια και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις. Επίσης είναι σημαντικό ότι όλα τα παιδιά και όχι μόνο οι αθλητές που επιδιώκουν όρια για τις διοργανώσεις ανδρών – γυναικών και εφήβων – νεανίδων, θα έχουν και αυτά την ευκαιρία να ξεφύγουν από τις προπονήσεις και να επανέλθουν σε αγωνιστικό ρυθμό. Από εδώ και πέρα τα πράγματα θα κυλήσουν καλύτερα».

Ο Νίκος Ξυλούρης έκανε ειδική μνεία στην προτεραιότητα της ΚΟΕ να ανοίξουν οι Ακαδημίες των αθλημάτων του υγρού στίβου.

«Προτεραιότητα – τόνισε – για την ΚΟΕ είναι επίσης η επαναλειτουργία των Ακαδημιών. Από τα μικρά παιδιά ξεκινάνε όλα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή την στιγμή τα μικρά παιδιά είναι τα πιο αδικημένα. Έχουν μείνει έναν χρόνο εκτός νερού. Καταλαβαίνουμε την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην χώρα. Σίγουρα τα αυστηρά πρωτόκολλα θα τηρηθούν αλλά ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι Ακαδημίες που εκφράζουν το αύριο του αθλήματος».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της κλασικής κολύμβησης, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τον χώρο η πρόθεση του προέδρου Κυριάκου Γιαννόπουλου να στηριχτούν τα αθλήματα της κλασικής και μαραθώνιας κολύμβησης.

«Αυτή την στιγμή – συμπληρώνει – είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε έναν πρόεδρο που έχει πάθος για την κολύμβηση. Μπορεί να προέρχεται από το πόλο αλλά ποτέ δε λησμονεί ότι πρώτα έμαθε κολύμπι και μετά έπαιξε πόλο. Αγαπάει πολύ την κλασική αλλά και την μαραθώνια κολύμβηση. Και εκεί πρέπει να επενδύσουμε πολύ. Ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε την κολύμβηση πολλά σκαλοπάτια. Υπάρχει όρεξη και διάθεση. Προσεχώς θα δούμε αρκετά καινοτόμα πράγματα στο χώρο. Όλο και περισσότεροι θα ασχολούνται με αυτό το υπέροχο άθλημα».

Καταλήγοντας ο Νίκος Ξυλούρης εκφράζει την βεβαιότητα ότι με την στήριξη της ΚΟΕ θα μεγαλώσει στο επόμενο διάστημα ο αριθμός των αθλητών που θα υλοποιήσουν τους στόχους τους και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις του 2021.

«Υπάρχουν περιθώρια – λέει – να μεγαλώσουμε σε αριθμό τις ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στις μεγάλες διοργανώσεις. Να βοηθήσουμε τους αθλητές επιπέδου να πετύχουν τους στόχους τους. Να τους δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε σαν Ομοσπονδία. Να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, είτε στα ατομικά είτε στα ομαδικά αγωνίσματα».

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Τάσος Χατζηγεωργίου, σχολίασε τους αγώνες από την Θεσσαλονίκη, λέγοντας:

«Παρά τις δυσκολίες τα παιδιά έχουν μεγάλο κέφι και προχωράνε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Βέβαια έχουν χάσει πολύτιμο έδαφος αλλά εκτιμώ ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και θα υλοποιήσουν τους στόχους τους. Προτεραιότητα για αυτούς τους κολυμβητές είναι τα όρια που θα τους εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών και εφήβων – νεανίδων».

Πηγή δηλώσεων: Γραφείο Τύπου ΚΟΕ – ΝβΧ / Φωτογραφίες: Swimming.GR.