Ήρθε η μέρα που η ηλεκτρονική, αυτή τη φορά, κάλπη Ζευς*, θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Προγνωστικά δεν υπάρχουν. Άλλωστε από τα ομαδικά αγωνίσματα ξέρουμε ότι στα ντέρμπυ δεν υπάρχει φαβορί, αλλά κι όπως λέμε στο δικό μας άθλημα, την κολύμβηση, αν μπεις στον τελικό όλα μπορούν να γίνουν.

*Ο Δίας διαβάλλει, διαιρεί = Δυσαρμονία,

ενώ ο Ζευς (Ζεύξις) ενώνει = Αρμονία!

Το σημαντικό είναι ο επόμενος Πρόεδρος να παραλάβει τον …ουρανοξύστη, όπως χαρακτήρισε τη σημερινή ΚΟΕ ο απερχόμενος Α’ Αντιπρόεδρος, Γιώργος Κατσαρός (παρακάτω η δήλωσή του) και να την εξελίξει σε …Πολιτεία.

Το ψηφοδέλτιο των συμβούλων είναι ενιαίο και περιλαμβάνει αναμφισβήτητα εξαιρετικά στελέχη. Δυνατότητες υπάρχουν!

Καλή ψήφο και καλά αποτελέσματα για την κοινωνία του υγρού στίβου.

Ακολουθούν οι δυο ομάδες. Για έναν αγώνα χρειάζονται τουλάχιστον δύο ομάδες…


Νέο Κύμα – Σπύρος Γιαννιώτης:


Κολυμπάμε Μαζί – Κυριάκος Γιαννόπουλος:


Υπερψήφιση Απολογισμών:

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός περιόδου 2020, ο ισολογισμός περιόδου 2020 και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την ίδια περίοδο, της απερχόμενης διοίκησης Διαθεσόπουλου, κατά τη χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση της ΚΟΕ, στην οποία προέδρευε ο Ανδρέας Ζώτος. Υπέρ ψήφισαν σχεδόν καθολικά όσους εκπρόσωποι έλαβαν μέρος. Δικαίωμα ψήφου είχαν τα 202 σωματεία, αλλά στις συγκεκριμένες ψηφοφορίες έμειναν και ψήφισαν από 151 έως 154 εκπρόσωποι.

Αναλυτικά τα επί μέρους αποτελέσματα στις ψηφοφορίες της ΓΣ:

  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ψήφισαν: 154 – Ναι: 148 – Όχι: 3 – Λευκά: 3
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ψήφισαν: 153 – Ναι: 148 – Όχι: 2 – Λευκά: 3
  • ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ψήφισαν: 152 – Ναι: 147 – Όχι: 1 – Λευκά: 4
  • ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Ψήφισαν: 151 – Ναι: 146 – Όχι: 1 – Λευκά: 4

Με βάση τα παραπάνω αναφερθέντα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, το Διοικητικό Συμβούλιο απηλλάγη πάσης ευθύνης.

Συναισθηματικά φορτισμένες ήταν η τοποθετήσεις των απερχόμενων μελών. Ο Πρόεδρος Δημήτρης Διαθεσόπουλος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της διοίκησης του, επιχειρώντας μάλιστα και συνολική αποτίμηση του τεράστιου έργου στα χρόνια που ηγήθηκε της ομοσπονδίας, τονίζοντας με έμφαση πως παραδίδεται μια ομοσπονδία πρώτη, σε επιτυχίες, διακρίσεις, διαχείριση και καταξίωση, όπως άλλωστε καταγράφεται με σαφήνεια και στο πρόγραμμα της ΓΓΑ, “Χίλων”. Μίλησε από καρδιάς και έντονα φορτισμένος συγκινησιακά, για την όλη διαδρομή του και ευχαρίστησε όλο τον κόσμο των Αθλημάτων μας για την απλόχερη στήριξη, βοήθεια, συμμετοχή και συνεργασία που υπήρχε, που, όπως τόνισε:

Μήνυμα Διαθεσόπουλου 26 Μαρτίου 2021

«Έκανα τη μαούνα του 1984, ένα σύγχρονο υπερωκεάνιο».

«”Φίλες και Φίλοι,

Στις 29 Μαρτίου το κυρίαρχο σώμα των σωματείων μας, των κυττάρων των Αθλημάτων μας, καλείται να αποφασίσει για την επόμενη ημέρα.

Μια νέα περίοδο όπου, τα συσσωρευμένα προβλήματα και ζητήματα που προέκυψαν και προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό και την διαχείριση τους, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο δύσκολο περιβάλλον για τον Αθλητισμό γενικότερα.

Μεθοδεύσεις, πρακτικές και νομοθετήματα που αντιβαίνουν τους κανόνες της ηθικής, της δημοκρατίας και των συνταγματικών επιταγών, δεν μου επιτρέπουν να αιτηθώ για μία ακόμη φορά, τη βούληση σας για να να συνεχίσουμε μαζί το όμορφο, δημιουργικό και μεγαλειώδες ταξίδι μας.

Ένα ταξίδι γεμάτο επιτυχίες πρωτόγνωρες, που έφεραν τα Αθλήματα μας στην κορυφή του Ελληνικού Αθλητισμού και τα κατέστησαν πρωταγωνιστές και στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα.

Ένα ταξίδι που, συνοδεύτηκε από καινοτόμες και πρωτόγνωρες διαδικασίες συνολικής ανάταξης των Αθλημάτων μας, εκείνων που βρήκαμε στην αφετηρία αυτής της διαδρομής, μα, και εκείνων που με κόπο, όραμα και σχέδιο καταφέραμε να αναπτύξουμε, όλα αυτά τα χρόνια.

Ένα ταξίδι που έγινε, χέρι, χέρι μαζί σας, που τόσο απλόχερα μου δώσατε την εμπιστοσύνη σας την οποία και κουβάλησα ως παρακαταθήκη, σε όλο μου το διάβα στο κοινό μας σπίτι.

Με τους συνεργάτες μου, με τα στελέχη μας, με τους προπονητές μας, με τους αθλητές μας, με εσάς που αποτελείτε την ψυχή και την καρδιά των Αθλημάτων μας, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα οικοδόμημα που όμοιο του δεν έχει. Ούτε στην ιστορία της αθλητικής διαδρομής της Ομοσπονδίας μας, ούτε στον Ελληνικό Αθλητισμό γενικότερα.

Ένα οικοδόμημα που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους, όσο και να πετροβολήθηκε, όσο και να υπονομεύθηκε, όσο και να λοιδωρήθηκε, από άφρονες πολιτικές, μικρόνοους και καιροσκοπικές προσεγγίσεις. Από ελάχιστες μειοψηφίες που, εμφανίζονται κατά καιρούς, ανιστόρητες και προσβάλλουν, πάνω απ’ όλα, τη νοημοσύνη όλων μας.

Στο τέλος βέβαια, κι όλοι αυτοί, ξέρανε και ξέρουν πως, ναι, αυτή η μαούνα που παραλάβαμε το 1984, έφτασε να ταξιδεύει στις θάλασσες των Επιτυχιών, της Καταξίωσης και της Αναγνώρισης, ως υπερωκεάνιο.

Σ’ όλο αυτό το ταξίδι, φίλες και φίλοι, πορεύτηκα με πυξίδα και γνώμονα πάντοτε, να δίνω όλη μου την ενέργεια, όλη μου την αγάπη, όλο μου το ενδιαφέρον, στον κοινό μας σκοπό. Να σηκωθούν ψηλά τα Αθλήματα μας, να αποτελέσουν τους Φάρους του Ελληνικού Αθλητισμού.

Ένιωσα περήφανος, για όσα μεγάλα και σπουδαία ζήσαμε και πανηγυρίσαμε μαζί, δάκρυσα από συγκίνηση, όπως όλοι εκείνοι που νιώθουν τον Αθλητισμό ως αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της Κοινωνίας και των Ιδανικών μας.

Στενοχωρήθηκα, πικράθηκα, ένιωσα και έμαθα από τα λάθη μας, σ’ όλη αυτή τη διαδρομή, μα πάντοτε γνώμονας ήταν το συνολικό συμφέρον των Αθλημάτων μας. Η ιστορία, όμως, πάντα δικαιώνει.

Αυτή την ΚΟΕ κι αυτά τα Αθλήματα, λοιπόν, αυτή την τεράστια προίκα, παραδίδουμε στις 29 Μαρτίου.

Με πλήρη συναίσθηση και ευθύνη, για όσα δημιουργήσαμε, πετύχαμε, κατορθώσαμε, μαζί σας.

Αυτή την ΚΟΕ, παραλαμβάνουν εκείνοι που γαλουχήθηκαν μαζί μας, μας έκαναν περήφανους με τις Επιτυχίες τους, ανέβασαν την Ελλάδα μας στην Κορυφή του Κόσμου.

Η επόμενη ημέρα θα μας βρει κοντά τους, μαζί τους. Ενεργούς και συμμέτοχους στο ταξίδι που συνεχίζεται, για να βρει νέους σταθμούς.

Σας χαιρετώ φίλες και φίλοι, με τη συνείδηση μου πλήρως ήσυχη, για όσα μπόρεσα να προσφέρω και να δώσω, στην δημιουργία αυτού του τεράστιου και μοναδικού οικοδομήματος.

Με την υπόσχεση, ότι θα είμαι εδώ, να συνεχίσω να προσφέρω και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων μου”.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Κατσαρός συμπλήρωσε:

«Μπήκα πριν από πολλά χρόνια (το 1984) στα κοινά των κολυμβητικών αθλημάτων, όταν οι τότε ισχυροί άνδρες του Ολυμπιακού Μιλτιάδης Μαρινάκης και Ντάνος Ανδριανός με επέλεξαν ως εκπρόσωπο του συλλόγου μου για υποψήφιο στο ΔΣ της ΚΟΕ (και τους ευχαριστώ ακόμα και σήμερα). Είχα την ευτυχία να εκλεγώ πανηγυρικά και από τότε να επανεκλέγομαι συνέχεια και να υπηρετώ αμερόληπτος και ανιδιοτελώς τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας, των αθλημάτων της και όλων των σωματείων της.

Ειδικά το κολύμπι, το βρήκα φτωχό συγγενή στο καλεντάρι των διεθνών Ομοσπονδιών (LEN και FINA). Σιγά σιγά και με αδιάκοπες προσπάθειες, όμως, ενταχθήκαμε κι εμείς ω Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις. Και στην πορεία αναδείχθηκε το μεγαλείο του αθλήματος. Σταθμός, θεωρώ, όσον αφορά στις δικές μου ενέργειες ήταν η επιτυχία να ενταχθούν στη δύναμή μας τα ξεχασμένα Ελληνόπουλα της διασποράς, σπουδαίοι κολυμβητές όπως οι Στίβενσον, Πέππας, Γενοβέλη, Παπαμάντζαρη. Που πάλεψαν ως πραγματικοί Έλληνες, διέπρεψαν και ανέδειξαν το μεγαλείο για μια ξεχασμένη μέχρι τότε γι’ αυτούς πατρίδα.

Έδωσα και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου για να διαδοθούν και να προβληθούν τα αθλήματά μας σε όλη την ελλαδική επικράτεια και ειδικά στην περιφέρεια, με άψογες συνεργασίες με τις τοπικές αρχές της αυτοδιοίκησης και εξαίρετους ανθρώπους όπως ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος και ο Αντπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασιός.

Γενικότερα, όμως, μέσα σε αυτά τα χρόνια με αυταπάρνηση και πολύ αγώνα, ήμασταν πάντα κοντά στους αθλητές και τα σωματεία και πετύχαμε τεράστιες διακρίσεις. Αναλάβαμε μια απλή «κατοικία» και την κάναμε «ουρανοξύστη»!

Ιδιαίτερα συγκινημένος, μετά από αυτήν τη μακρά και πετυχημένη (θέλω να πιστεύω) πορεία, με προσφορά, λέω αντίο σε μια Ομοσπονδία στην οποία ήρθα ο μικρότερος και φεύγω ο μεγαλύτερος. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την άψογη συνεργασία μας τα σωματεία, όλους τους συνεργάτες και το προσωπικό της Ομοσπονδίας, τους δημοσιογράφους, αλλά και όλους τους ανθρώπους που συμπορευτήκαμε στη διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, με επικεφαλής τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο.

Εύχομαι «Καλή Επιτυχία» στη νέα διοίκηση, που πιστεύω ότι θα είναι υπό την προεδρία του Ολυμπιονίκη μας Σπύρου Γιαννιώτη. Και φυσικά, αν χρειαστούν τη συμπαράστασή μου και τη στηριξή μου, θα την έχουν οποιαδήποτε στιγμή».

Πηγές:

ΚΟΕ / kolimvisi.sports3.gr/ – Γιάννης Κορακής

Πρόλογος: Γιάννης Μηλιδάκης