• 50 Ελεύθερο: 29.05 ΙΩΝΙΔΕΙΑ ’89 1989 – Νίκαια
  • 100 Ελεύθερο: 1:01.91 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ Νεανίδων 1989 – Σόφια
  • 200 Ελεύθερο: 2:12.06 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ Κατηγοριών 1989 – Αθήνα

Εύη (Ευαγγελία) Μωραϊτίδου καλημέρα και χρόνια πολλά!

  • Ο κόσμος σε ξέρει ως Ολυμπιονίκη στην υδατοσφαίριση, πολλοί δεν ξέρουν για το κολυμβητικό σου παρελθόν… Θες να μας πεις για τα κολυμβητικά σου χρόνια;

Αν και έγινα Ολυμπιονίκης στην υδατοσφαίριση τα πρώτα μου βήματα στον χώρο της πισίνας τα έκανα ως κολυμβήτρια. Αν και 5 έως 7 ετών έκανα ενόργανη, πάντα με γοήτευε το υγρό στοιχείο. Κολύμπι έμαθα τα καλοκαίρια στη Σαρωνίδα στις διαδρομές που τοποθετούσαν τότε στην θάλασσα. Τελικά, 10 ετών έπεισα τους γονείς μου να με γράψουν στην κολύμβηση. Πήγαινα με το ποδήλατο στην πρωινή προπόνηση στο κλειστό της Γλυφάδας και μετά στο σχολείο.  Η καθημερινότητα αυτή με γέμιζε χωρίς να αισθάνομαι ότι έκανα κάποια θυσία.

Μέχρι 17 χρονών ήμουν κολυμβήτρια του ΑΝΟΓ με επιτυχίες σε πρωταθλήματα στα 50, 100 και 200 ελεύθερο και συμμετοχή σε βαλκανικούς νεανίδων. Θυμάμαι τις προπονήσεις στο Ζάππειο όπου βλέπαμε τους μεγάλους πρωταγωνιστές τότε τον Παπανικολάου, τον Μηλιδάκη, κ.α.

  • Αυτή η «μίνιμαλ» συνέντευξη αρχίζει με τους αριθμούς που δείχνουν πως κολυμπούσες σε ηλικία 14 ετών, τότε…

Το ‘92 ξεκίνησα πόλο και το ‘94 συμμετείχα στο πρώτο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων όπου κερδίσαμε το αργυρό μετάλλιο και κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου στην υδατοσφαίριση. Θα έλεγα ότι για τα σημερινά δεδομένα ξεκίνησα αργά την ενασχόληση μου τόσο με την κολύμβηση όσο και  με την υδατοσφαίριση. Έμεινα όμως ενεργή  μέχρι το 2010 όπου σε ηλικία 35 χρονών αποφάσισα να κρεμάσω το σκουφάκι μου. Πλήρης και ικανοποιημένη με όσα είχα πετύχει, τόσο σε σωματειακό επίπεδο όσο και με την εθνική ομάδα.

  • Είσαι εργαζομένη και μητέρα! Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και ελπίζουμε να σε δούμε και στο ΔΣ της ΚΟΕ. Πως συνδυάζονται όλα αυτά; πόσο έχει βοηθήσει ο αθλητισμός στη διαχείριση του χρόνου;

Δεν είναι εύκολο. Οι γυναίκες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε πολλαπλούς ρόλους. Της συζύγου, εργαζόμενης και μητέρας. Ο αθλητισμός διδάσκει την πειθαρχία και αυτό βοηθάει ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον χρόνο μας. Από μικρή ηλικία καλούμαστε να συνδυάσουμε σχολείο και σπουδές με την προπόνηση. Τα ομαδικά αθλήματα ακόμα αναπτύσσουν το αίσθημα της συνεργασίας,  απαραίτητο εφόδιο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην διοίκηση.   

Ειδικά όταν υπάρχει παιδί χρειάζεται βοήθεια και από το οικογενειακό περιβάλλον του οποίου η στήριξη είναι καταλυτική. Εδώ θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σύζυγο μου, αλλά και στη μητέρα μου για την υπομονή τους!

  • Κατεβαίνεις με την ομάδα «Νέο Κύμα», τι συμβολίζει ο Σπύρος Γιαννιώτης για τον ελληνικό υγρό στίβο και τι για τον παγκόσμιο;

Αποφάσισα να κατέβω υποψήφια μετά την τιμητική πρόταση που μου έγινε από τον Σπύρο Γιαννιώτη, πρώτα από όλα γιατί τον εκτιμώ ως αθλητή και ως άνθρωπο. Η πορεία του έχει αποδείξει το ήθος, το πείσμα και την εργατικότητά του. Είναι πράος και χαμηλών τόνων παρά τις μεγάλες διακρίσεις του. Ο τρόπος που χειρίστηκε την «ήττα» στο Ρίο, είναι ο ορισμός του «ευ αγωνίζεσθαι»  και αυτό πρεσβεύει ο Σπύρος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Οι ουσιαστικές τοποθετήσεις του με ενωτικό χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα εξέφρασαν το σύνολο του χώρου.

  • Με ποιο όραμα μπαίνεις στην Ομοσπονδία;

Θα ήθελα να δω τα αθλήματα του υγρού στίβου να γίνουν πιο δημοφιλή. Δυστυχώς παρά τις μεγάλες επιτυχίες που έχουμε στην υδατοσφαίριση και στην κολύμβηση αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα δεν υπάρχει η αντίστοιχη αναγνωσιμότητα. Πρέπει να έρθουν περισσότερα παιδιά.  Να αυξηθεί η βάση, αυτή που τροφοδοτεί με νέα ταλέντα τις ομάδες. Αυτή που συντηρεί τα σωματεία που τόσο έχουν πληγεί από την πανδημία. Θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση στα σχολεία για την ασφαλή κολύμβηση και για την ανάγκη να μάθουν όλα τα παιδιά κολύμπι. Να έρθουν κοντά στον χώρο της πισίνας και αν τους αρέσει να παραμείνουν. Δυστυχώς η πολύμηνη αποχή από τις προπονήσεις θα οδηγήσει παιδιά, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, να σταματήσουν. Να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά ώστε οι γονείς να νοιώθουν σιγουριά να τα φέρουν στο κολυμβητήριο. Να υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, ένα διαχρονικό πρόβλημα για τα αθλήματα του υγρού στίβου. Σε όλες τις τηλεδιασκέψεις με τα σωματεία που κάναμε ως ομάδα η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ήταν ένα από τα βασικά θέματα. Η ομοσπονδία μπορεί να έχει συμβουλευτικό ρόλο σε αυτό τον τομέα.

  • Σε ποιον τομέα της ΚΟΕ θεωρείς ότι μπορείς να προσφέρεις περισσότερο;

Από όπου και αν μου ζητηθεί να βοηθήσω τόσο με την ιδιότητά μου ως Ολυμπιονίκη όσο και ως Αρχιτέκτων θα το κάνω. Άλλωστε ανιδιοτελώς προσφέρω τόσα χρόνια και στον ΣΕΟ. Θέλω να συμβάλω στην ανάπτυξη του αθλήματος, να προβάλουμε τα πρότυπα, τους νέους αθλητές που πρωταγωνιστούν, που θα ωθήσουν και άλλα παιδιά να ασχοληθούν με τα αθλήματα της πισίνας.

Εύη Μωραϊτίδου – Προεδρικό Μέγαρο
  • Είναι γνωστή η μεγάλη σου αγάπη είναι τα παιδιά. Τι θες να τους πεις;

Πολλές φορές οι μικροί μαθητές, στους οποίους μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας και προσπαθούμε να τους εμπνεύσουμε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, μας ρωτούν πόσες θυσίες χρειάστηκε να κάνουμε και η απάντηση είναι μια:

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις βάλει ένα στόχο δεν αισθάνεσαι ότι θυσιάζεις τίποτα!

#gianniotis #neokyma #eklogeskoe