Η πρώτη του επαφή με το κολυμβητήριο έγινε, ως είθισται στα κολυμβητικά δεδομένα, στην ηλικία των 4 ετών όταν βρέθηκε στο πανέμορφο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης. Το είχαν πάρει μαζί τους οι μεγαλύτερες ξαδέρφες του που έκαναν στην πισίνα εκμάθησης. Το πείραμα πέτυχε – που να είχαν φανταστεί πόσο πολύ είχε πετύχει –  κι έτσι από την επόμενη μέρα κιόλας τον έγραψαν οι γονείς του κι εκείνον στην ομάδα της ΧΑΝΘ. Έκτοτε οι δρόμοι τους παραμένουν παράλληλοι ακόμα μετά από 25 χρόνια. Παρόλο που το κολυμβητήριο ήταν αρκετά μακριά από το σπίτι του για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης κάπου 15-20χλμ, η πισίνα τον κέρδισε και η παρουσία του ήταν σχεδόν καθημερινή σε όλα τα στάδια της εκμάθησης και των ακαδημιών. Στις ηλικίες της προαγωνιστικής με τους πρώτους διασυλλογικούς αγώνες ήρθαν οι πρώτες επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο και σταδιακά μέχρι να βγει από την προαγωνιστική έφτασε σε σημείο να συναγωνίζεται με τον απλησίαστο για τα τότε μάτια του…

«Έφτασα σε σημείο να συναγωνίζομαι με τον απλησίαστο για τα τότε μάτια μου ανταγωνισμό της Αθήνας και να ήθελα να είμαι πρώτος. Τότε ήταν μου μπήκε για τα καλά το μικρόβιο…»

Αγαπητές φίλες και φίλοι, ένας από τους καλύτερος πρόσθιους που είχαμε και σήμερα υποψήφιος για το ΔΣ της ΚΟΕ με τον Σπύρο Γιαννιώτη…

Ο Παντελής Παντής!

(πρώτος αριστερά στην κεντρική φωτο)

  • Σε ζήσαμε αργότερα στην εθνική ομάδα κι εμείς οι μη Θεσσαλονικείς και μάλιστα υπήρξες ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της πισίνας. Θα θυμίσεις τις καλύτερες στιγμές;

«Ως μέλος της Εθνικής Ομάδας για πρώτη φορά στην ηλικία των 16 ένιωσα την μεγαλύτερη τιμή φορώντας το εθνόσημο και εκπροσωπώντας τη χώρα μου, κάνοντας κάτι που αγαπούσα από μικρό παιδί. Ένα όνειρο που έχουν όλοι οι αθλητές πραγματοποιήθηκε για μένα και είμαι τυχερός που το ένιωσα. Είχα επίσης την τύχη να συμμετέχω σε αρκετές αποστολές με την εθνική και σε διάφορες βαθμίδες μέσα σε βάθος χρόνων. Οι στιγμές που ξεχωρίζω είναι το Πανευρωπαϊκό Εφήβων στη Πράγα το 2009, την πιο πολυμελή ελληνική αποστολή Ευρωπαϊκών Αγώνων Νέων (ήμασταν περίπου 30 συμμετέχοντες με όρια). Επίσης είναι και το παγκόσμιο Ανδρών Γυναικών του 2013 στη Βαρκελώνη, η μεγαλύτερη στιγμή μου με τα εθνικά χρώματα, με το αδιανόητο της συμμετοχής τεσσάρων Ελλήνων πρόσθιων (θα μπορούσαμε να κάνουμε και σκυτάλη Πρόσθιο, λέγαμε τότε κάνοντας πλάκα μεταξύ μας). Σίγουρα όμως η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες είναι κέρδος καθώς βλέπεις και άλλους μεγάλους αθλητές, παρακολουθείς τον τρόπο δουλειάς τους και προσπαθείς να γίνεις ακόμη καλύτερος παίρνοντας χρήσιμα στοιχεία. Βέβαια συνδυαστικά με το κολύμπι πήγαινε για μένα και το διάβασμα στο σχολείο αρχικά και στο πανεπιστήμιο μετέπειτα. Δεν είναι κάτι το ανέφικτο το να κολυμπάς ακόμη και στις τελευταίες τάξεις του λυκείου, προσωπικά εμένα με βοηθούσε στην εκτόνωση μου από τα διαβάσματα και είχε αποτέλεσμα γιατί κατάφερα να περάσω με εξετάσεις στη σχολή της επιλογής μου, τη Νομική. Πλέον έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών μου και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και την αθλητική μου πορεία θέτω έναν νέο στόχο που θα επιδιώξω να φέρω εις πέρας με τις ίδιες αξιώσεις και με επιτυχία για τον χώρο που αγαπώ, αυτόν της πισίνας».

  • Πώς την αντιμετώπισες μια δύσκολη στιγμή;

«Οι δύσκολες στιγμές δεν είναι λίγες στην πορεία ενός αθλητή, είναι η πλειονότητα για να ακριβολογούμε. Ωστόσο για μένα η δυσκολότερη είχε να κάνει με τραυματισμό που προήλθε εξω-αγωνιστικά. Συγκεκριμένα έπαθα ρήξη χιαστού καθώς δεν ήμουν από τους ήσυχους αθλητές που αρκούνται μόνο στην προπόνηση και έπαιζα μπάσκετ ποδόσφαιρο… Ήταν ένα γερό ταρακούνημα και με έκανε να επαναπροσδιορίσω πολλά πράγματα που θεωρούσα δεδομένα και να τα εκτιμώ παραπάνω. Τραυματισμός στο γόνατο είναι ότι χειρότερο για το στυλ του προσθίου. Ευτυχώς η θεραπεία ξεκινάει μέσα από το νερό οπότε μέσα από τη πισίνα έπρεπε να το ξεπεράσω και τελικά τα κατάφερα επιτυχώς».

  • Τι ρόλο έπαιξε το κεφάλαιο Σπύρος Γιαννιώτης ώστε να βρεθείς «κάτω» από το «Νέο κύμα»;

«Ο Σπύρος ήταν για μένα από μικρή ηλικία κάτι ιδεατό, η καλύτερη θέση της Ελλαδας στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, (και ας ήταν 1500ρης ελεύθερος), που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά σαν παιδάκι τότε. Μεγαλώνοντας και μέσα από τη δική μου πορεία κατάφερα να τον γνωρίσω και εν τέλει συμμετείχαμε και σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μαζί ως συναθλητές. Αυτό που με εξέπληξε αρχικά ήταν η απλότητα και η αμεσότητά του ως άνθρωπος, καθώς και η ηρεμία – σιγουριά που απέπνεε γύρω του. Όταν φτάσαμε σαν αποστολή κολύμβησης έβλεπα έναν Παγκόσμιο Πρωταθλητή να είναι προσγειωμένος και να σκέφτεται τη σκυτάλη που ακλουθούσε. Κοιτούσε απλά τον επόμενο στόχο του… Από εκεί και πέρα γνωριστήκαμε ακόμη καλύτερα τα χρόνια που ακολούθησαν. Ο Σπύρος για την ελληνική κολύμβηση συμβολίζει πάρα πολλά μέσα από την πορεία του, όπως τη διάρκεια τις με τόσες Ολυμπιάδες, το ήθος, ως άνθρωπος, αλλά και την αποδοχή της οποίας τυγχάνει να είναι καθολική στην πισίνα. Όταν μιλήσαμε τηλεφωνικά για το Νέο Κύμα και το όραμά του ένιωσα τιμή που θέλησε να με συμπεριλάβει στην ομάδα του και δέχτηκα μετά περισσής χαράς μπορώ να πω! Το Νέο Κύμα σαν παράταξη και όσα πρεσβεύει είναι διατυπωμένα στο πρόγραμμα του, απ΄ όπου και μπορεί να ενημερωθεί καλύτερα ο κάθε ενδιαφερόμενος αρκετά αναλυτικά. Τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει τόσο ο Σπύρος, αλλά και το Νέο Κύμα το τελευταίο διάστημα ήταν αμεσότατα, με ουσία και με χαρακτήρα ενωτικό, που πιστεύω πως εξέφραζαν το σύνολο του χώρου μας. Για μένα αυτή θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή της επόμενης Διοίκησης».

  • Τι οραματίζεσαι για την κολύμβηση;

«Η κολύμβηση είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου. Θεωρώ πως ο χώρος μου έχει προσφέρει πάρα πολλά, σαν άτομο και σαν χαρακτήρα. Με έχει γαλουχήσει και νιώθω πως θέλω να προσφέρω όσο μπορώ και να συνεισφέρω ώστε να το ανταποδώσω. Μέσα από τον αθλητισμό πρέπει να εφοδιάζουμε τις νέες γενιές. Ως αρχικό άθλημα δεν μπορεί να νοείται άλλο από την εκμάθηση κολύμβησης. Θέλω να φτάσει στα επίπεδα και την έκταση που της αρμόζει, να γιγαντωθεί γιατί προσφέρει υγεία και ευεξία. Δεν έχει ηλικιακό όριο, μπορεί και πρέπει να βρίσκεται σε κάθε στάδιο της ζωής του ανθρώπου».

  • Ποια θα είναι τα πρώτα πράγματα που θα επιδιώξεις από τη θέση σου στο ΔΣ;

«Η επόμενη μέρα του Υγρού Στίβου θα είναι ούτως ή άλλως μία πρόκληση. Βρισκόμαστε στη πρωτοφανή εποχή του Covid για ένα χρόνο πλέον. Έχουν ανατραπεί όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε, ωστόσο κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η επανένταξη του συνόλου του δυναμικού του χώρου μας, μετά το πέρας της δύσκολης αυτής κατάστασης. Η κολύμβηση αλλά και γενικότερα ο Υγρός Στίβος που έχει στις τάξεις του έξι αθλήματα έχει τεράστια δυναμική και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Δεν πρέπει να υστερούμε και δεν έχουμε να ζηλέψουμε από τις μεγάλες δυνάμεις του χώρου. Από εκεί και περά ο Covid μέσα από όλα τα αρνητικά του, μας έκανε να αντιληφθούμε τη δύναμη της τεχνολογίας καθώς η επικοινωνία με τα μέσα που πλέον διαθέτουμε είναι πολύ εύκολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τηλεδιασκέψεις των επερχόμενων εκλογών της ΚΟΕ με όλα τα σωματεία όπου και αν δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και τους προπονητές τους. Αυτή η επικοινωνία είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να ενισχυθεί παραπάνω από την επόμενη κιόλας μέρα όποιος και αν είναι στη διοίκηση. Τέλος άλλο ένα πράγμα που διδαχθήκαμε τον τελευταίο χρόνο με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες είναι πως όλοι βρισκόμαστε στο χώρο γιατί έχουμε ως κοινή συνισταμένη την αγάπη μας για το υγρό στoιχείο και συντονισμένα μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις έχοντας ως γνώμονα τη λογική. Δεν αντέχουμε την αδικία στο χώρο μας και κυρίως δεν μπορούμε χωρίς αυτόν. Η πρωτοφανής αντίδραση ήταν αθρόα από κάθε πόστο (αθλητές, προπονητές, μέσα, παράγοντες, ΚΟΕ) και το μόνο που απασχολούσε όλους εμάς, όπως και τον Σπύρο ήταν το άνοιγμα των κολυμβητηρίων, με ασφαλή τρόπο και η επιστροφή σ’ αυτό που ο καθένας αγαπάει, πειθαρχημένα. Αυτή η αγάπη για το υγρό στοιχείο θα πρέπει να μας καθοδηγήσει, γιατί στη στέρησή του καταλάβαμε τη σημασία του και το ρόλο του στη ζωή μας».

  • Τι σημαίνει η ΧΑΝΘ για σένα;

«Η ΧΑΝΘ είναι το σωματείο μου. Είναι δύσκολο να προσδιορίσω τι σημαίνει ΧΑΝΘ για μένα καθώς είναι κάτι παραπάνω από αθλητικό σωματείο. Είναι αυτό που πρεσβεύει, δηλαδή Τρόπος Ζωής Για Μια Ζωη. Πέρα από την αθλητική προσφορά της, η ΧΑΝΘ είναι πολλά παραπάνω. Είναι οι κοινωνικές δράσεις της, ο εθελοντισμός, οι αξίες και τα ιδανικά που μεταλαμπαδεύει σε όλα της τα μέλη, είναι οι κατασκηνώσεις της και πολλά – πολλά ακόμη. Είναι χαρά μου να την εκπροσωπώ».

#gianniotis #neokyma #eklogeskoe