Τα πρώτα του βήματα στην κολύμβηση έγιναν σε ηλικία μόλις 3 ετών στη πισίνα του Ναυτικού Ομίλου Κορίνθου. Οι γονείς του είχαν μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό, παρόλο που δεν υπήρξαν αθλητές, και έσπρωξαν από πολύ μικρούς στην πισίνα, εκείνον και την αδελφή του, για να μάθουν να κολυμπούν… Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε στους πρώτους του τοπικούς αγώνες στην Κόρινθο σε ηλικία 7 ετών. Είχε βγει 4ος και πήγε στο τέλος των αγώνων και ζήτησε κλαίγοντας να του δώσουν κι εκείνου ένα μετάλλιο…

«Με λυπήθηκαν, κι αυτό ήταν και το πρώτο μου μετάλλιο!»

Εκτός από αυτό το αστείο συμβάν που μόλις μας περιέγραψε, ο Νίκος Ξυλούρης συνεχίζοντας  την αφήγηση μας λέει ποιες ήταν οι πρώτες του αληθινές επιτυχίες…

«Οι πρώτες μου επιτυχίες ήρθαν στην ηλικία των 13 ετών, όταν έκανα τα πρώτα μου 3 Πανελλήνια ρεκόρ στην πισίνα του Αγρινίου».

Φίλες και φίλοι της πισίνας, καλά καταλάβατε φιλοξενούμε τον Ολυμπιονίκη κολύμβησης, αλλά και υποψήφιο για το ΔΣ της ΚΟΕ,

Νίκο Ξυλούρη

  • Νίκο, έχεις να θυμηθείς αμέτρητες επιτυχίες με την Εθνική μας Ομάδα, θέλεις να ξεχωρίσεις κάποιες από αυτές;

«Πράγματι, αμέτρητες! Ξεχωρίζω όμως το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2001, τα μετάλλια στους Πανευρωπαϊκούς 2002 και 2006 και βεβαίως την 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Εκτός από αυτές τις αγωνιστικές στιγμές, αξέχαστες θα μου μείνουν οι τελετές έναρξης και των δύο Ολυμπιακών Αγώνων που συμμετείχα».

  • Θα είχες όμως και δύσκολες στιγμές, κανείς δεν το αποφεύγει αυτό…

«Αμέτρητες πάλι και σχεδόν καθημερινές, όπου έπρεπε σε κάθε προπόνηση να παλεύω να ξεπερνάω την κούραση και κατ’ επέκταση τον εαυτό μου!

Η πιο δύσκολη στιγμή πάντως ήταν ο τελευταίος μου αγώνας στο Αγρίνιο το 2008. Όταν τερμάτισα και είδα όλο τον κόσμο όρθιο στην κερκίδα να με χειροκροτεί, δεν άντεξα και ξέσπασα σε κλάματα…»

Τη θυμόμαστε αυτή τη στιγμή!

«Η αναγνώριση και η αγάπη του κόσμου και των συναθλητών μου ήταν το μεγαλύτερό μου επίτευγμα και ο καλύτερος τρόπος για να κλείσω την καριέρα μου!»

  • Να αφήσουμε τον κολυμβητή και να πάμε στο «Κολυμπάμε Μαζί» και την επιλογή σου με τον Κυριάκο Γιαννόπουλο;

«Ήταν μεγάλη η χαρά και η τιμή που με επέλεξε ο Κυριάκος, πριν από 14 μήνες, να είμαι από την αρχή δίπλα του και να οργανώσουμε όλοι μαζί ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα διοίκησης και ανάπτυξης του υγρού στίβου και ειδικότερα της κολύμβησης.

Η 20ετής διοικητική του εμπειρία σε καίριες θέσεις ευθύνης είναι ένα μεγάλο δώρο για μένα γιατί μαθαίνω καθημερινά πολλά πράγματα σε όλους τους τομείς!

Επιτρέψτε μου όμως να πω πως ακόμα ένα δώρο είναι και η συνεργασία μου με τον επιστημονικό μας συνεργάτη, τον κύριο Γιάννη Γιαννουρή.

Όσο για το «Κολυμπάμε Μαζί», είναι πραγματικά μια ωραία οικογένεια που αποτελείται από 20 ανθρώπους, προερχόμενους από 8 διαφορετικές Περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας, που κανείς τους δεν έχει θητεύσει ποτέ ξανά στο παρελθόν στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και που έχουν τεράστια θέληση και όρεξη να φτάσουν την ΚΟΕ ακόμα πιο ψηλά».

  • Προέρχεσαι από την κολύμβηση… Τι οραματίζεσαι για την κολύμβηση;

«Θα χρειαστούν αρκετές σελίδες για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

Θα πω απλά πως το όραμά μου είναι να φέρω την κολύμβηση στη θέση που της αξίζει, όχι μόνο μέσα στην Ομοσπονδία αλλά κυρίως σε όλο τον Ελληνικό αθλητισμό.

Να γίνει, γιατί όχι, το Εθνικό μας σπορ!

Μπορεί να ακούγεται σαν όνειρο απατηλό για κάποιους και να πουν ότι είμαι τρελός, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω πως δεν είμαι πολιτικός, αλλά ένας άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα στο χλώριο και τις πισίνες, που πάντα θα νιώθει αθλητής και που ο πρωταθλητισμός τον έμαθε να βάζει πολύ μεγάλους στόχους στη ζωή του».

  • Ποια θα είναι τα πρώτα που θα επιδιώξεις;

«Να καλέσω όλους τους προπονητές, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στα βήματα που πρέπει άμεσα να βαδίσουμε. Οι προπονητές και οι αθλητές είναι οι πραγματικοί ήρωες και πρωταγωνιστές. Δε νοείται να παίρνει αποφάσεις η Ομοσπονδία χωρίς να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση μαζί τους. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δε γινόταν στο βαθμό που έπρεπε μέχρι σήμερα και δεσμεύομαι πως θα αλλάξει από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Η νέα ΚΟΕ θα είναι μια Ομοσπονδία σύγχρονη, δίκαιη και ανοιχτή για όλες τις περιφέρειες, όλα τα σωματεία, όλους τους προπονητές και όλους τους αθλητές».

  • Μια ερώτηση που ρωτάμε υποψήφιους και μη είναι πως είναι η κολύμβηση στην Περιφέρεια;

«Προέρχομαι αποκλειστικά από την περιφέρεια και γνωρίζω όσο κανείς άλλος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τοπικά σωματεία. Η επικοινωνία που είχαμε με τα σωματεία μέσω τηλεδιασκέψεων μας έδειξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιφέρειας είναι πως ποτέ δεν υπήρχε άμεση επικοινωνία με την ΚΟΕ και ουσιαστική επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Έχουμε φτιάξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανάπτυξης της Περιφέρειας και των Περιφερειακών επιτροπών το οποίο θα δώσει πνοή και κίνητρα στα σωματεία να δουλέψουν καλύτερα αλλά και να κρατήσουν τους αθλητές τους στις πισίνες».

  • Και τώρα μια πολύ ιδιαίτερη ερώτηση… Τι σημαίνει για εσένα ο συναθλητής σου Σπύρος Γιαννιώτης;

«Ο Σπύρος είναι ο φίλος και ο συναθλητής μου, αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Έχουμε ζήσει μαζί πολλές έντονες στιγμές, με αποκορύφωμα το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της Ελληνικής κολύμβησης σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες το 2002, όπου κλαίγαμε σαν μικρά παιδιά, μαζί με τον Άκη Οικονόμου και τον Γιάννη Κοκκώδη.

Ο Σπύρος είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος Έλληνας κολυμβητής στην ιστορία και είναι τιμή μου που σε όλη την αθλητική μου καριέρα ήμασταν μαζί σε όλες τις αποστολές με την Εθνική Ομάδα.

Προσωπική μου άποψη όμως είναι ότι τη θέση του Προέδρου δεν πρέπει να την πάρει αυτός που είναι φίλος μου ή που μπορεί να είχε τις περισσότερες επιτυχίες σαν αθλητής αλλά αυτός που έχει τις απαραίτητες σπουδές, τις γνώσεις και την ανάλογη εμπειρία να διοικήσει μια Ομοσπονδία. Και για εμένα αυτός είναι ο Κυριάκος Γιαννόπουλος.

Όπως πολύ σωστά είπε πρόσφατα ο κύριος Διαθεσόπουλος, η ΚΟΕ είναι  ένα υπερωκεάνιο και χρειάζεται έναν έμπειρο καπετάνιο να την καθοδηγήσει, πόσο μάλλον τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που οι φουρτούνες είναι πολύ μεγάλες και οι συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, λόγω covid. Ανεξαρτήτου αποτελέσματος, θέλω να τονίσω πως και εγώ και ο Σπύρος θα είμαστε στην επόμενη μέρα της Ομοσπονδίας να αγωνιστούμε μαζί για το καλό του ελληνικού υγρού στίβου. Θα επαναλάβω αυτό που έχει πει και δημόσια ο Κυριάκος ότι αν κερδίσει το Κολυμπάμε Μαζί, ο Σπύρος θα έχει ενεργό ρόλο στη νέα ΚΟΕ. Την επόμενη ημέρα θα πρέπει όλοι να «Κολυμπήσουμε Μαζί» για το καλό του ελληνικού υγρού στίβου».

  • Η υποψηφιότητά σου για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε εξέπληξε;

Με εξέπληξε ευχάριστα ο Κυριάκος Γιαννόπουλος με τη επιλογή του στο πρόσωπο μου ως υποψήφιο εκπρόσωπο της ΚΟΕ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, γιατί μου απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι άνθρωπος που τον ενδιαφέρουν τα αξιώματα και οι καρέκλες, ότι θέλει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της ΚΟΕ και κυρίως ότι εμπιστεύεται απόλυτα την νέα γενιά. Οφείλω να ομολογήσω όμως πως με εξέπληξε δυσάρεστα που από την άλλη μεριά ο Σπύρος αποφάσισε εντελώς ξαφνικά να μη δικαιολογήσει τον τίτλο που ο ίδιος επέλεξε για την κίνηση του, «Νέο Κύμα», με το να προτείνει τον κύριο Διαθεσόπουλο για την αντίστοιχη θέση, και όχι κάποιον Ολυμπιονίκη από τη νέα γενιά στην οποία ανήκει άλλωστε και ο ίδιος. Τελικός κριτής θα είναι τα σωματεία, αν και πιστεύω πως ήρθε η στιγμή, μετά από 32 συνεχόμενα χρόνια που η ΚΟΕ είχε τον κύριο Διαθεσόπουλο εκπρόσωπο στην Ολυμπιακή Επιτροπή, να ανανεωθεί αυτός ο σημαντικός θεσμός και να εκπροσωπηθεί η Ομοσπονδία από έναν νέο άνθρωπο και Ολυμπιονίκη, ώστε να ακουστεί και να βοηθηθεί ακόμα περισσότερο ο ελληνικός υγρός στίβος.

#κολυμπαμεμαζι