Ο δημοσιογράφος Νίκος Χαραλαμπόπουλος εδώ και 40 χρόνια υπηρετεί αδιάληπτα με την πένα του τον υγρό στίβο. Σε δύσκολες εποχές για την κολύμβηση, ήταν από τους ελάχιστους αθλητικογράφους που δεν παρέλειπαν έστω και μία αναφορά στο άθλημά μας καθημερινά στον ημερήσιο τύπο, ακόμα και στην τηλεόραση. Πάντα ευγενικός, προσιτός και συνεργάσιμος, εξέπεμπε αγάπη για το άθλημα, τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες.

Δεν ενημέρωνε απλά, αλλά ουσιαστικά κατέγραφε την ιστορία της κολύμβησης μέσα από την περιοδική έκδοση «Η πισίνα και ο κόσμος της», αλλά και την ετήσια «Ατζέντα». Δύο έντυπα που όλοι τα περιμέναμε, αφού τότε τα «παράθυρα» επικοινωνίας και ενημέρωσης ήταν άκρως περιορισμένα.  

Με τη διάδοση του διαδικτύου οι καιροί άλλαξαν, οι έντυπες εκδόσεις αρχικά περιορίστηκαν, και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Ο Νίκος αειθαλής συνέχισε, εκεί πάντα δίπλα στο «πλακάκι» της πισίνας, αφήνοντας τώρα την πένα και πιάνοντας το πληκτρολόγιο…

Η ιστοσελίδα pisina.net ήρθε να εκσυγχρονίσει τα πρότερα έντυπα και η ομώνυμη ομάδα στο facebook ήρθε να τη συμπληρώσει… Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 5000 μέλη.

Η σημερινή μέρα είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη μέρα…

Ο γνωστός μας και ως Ν.β.Χ. παρών όχι μόνο στις επιτυχίες, αλλά και στα δύσκολα, με το μεράκι και το ένστικτο του ρεπόρτερ συγκέντρωσε απόψεις προπονητών κολύμβησης:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ (ΑΝΟ Μεταμόρφωσης – Σκαθάρια.):

ΛΑΘΟΣ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

«Μετά τη σημερινή απόφαση καταλάβαμε για άλλη μια φορά πως υπάρχουν άτομα σε λάθος θέση. Άτομα που δεν έχουν ιδέα από αθλητισμό και αυτά τα άτομα κρίνουν το μέλλον των προπονητών, αθλητών, σωματείων. Κάναμε χιλιάδες τεστ όλο αυτό το καιρό και 99% βγήκαν αρνητικά αλλά παρόλα αυτά κλειστά τα κολυμβητήρια. Σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι ανοιχτά τα κολυμβητήρια εδώ όμως όχι .

Το κολύμπι πεθαίνει.

Χιλιάδες προπονητές είναι σε απραξία μήνες ολόκληρους αλλά κανένας δεν αναρωτήθηκε πως θα ζήσουν τις οικογένειες τους.

Χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει το άθλημα που έχουν επιλέξει να κάνουν, έχουν χάσει την παρέα και τους στόχους τους αλλά κανείς από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις δεν δείχνει έστω το ελάχιστο ενδιαφέρον.

Εύχομαι τα παιδιά που κολυμπάνε να πετύχουν τους στόχους τους και να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται και μακάρι να ζήσουν όπως και γω μια Ολυμπιάδα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΙΖΑΝΟΥ (ΑΣK Deree.):

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

«Το Σάββατο 6 Μαρτίου η ελληνική πολιτεία εξέδωσε την νέα ΚΥΑ που αφορά στα απαγορευτικά μέτρα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η κλασική κολύμβηση παραμένει στην κατάψυξη. Ελάχιστοι είναι οι αθλητές επιπέδου οι οποίοι μπορούν να κάνουν προπονήσεις, προετοιμαζόμενοι για τις μεγάλες διοργανώσεις που έρχονται μέσα στο καλοκαίρι του 2021. Όλοι οι άλλοι πρέπει να παραμείνουν σπίτια τους.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και οι φωνές διαμαρτυρίας, θλίψης και θυμού, διαδέχονται η μία την άλλη.

Καταστρέφουν το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το άθλημα που κάνει έστω και κάποια στιγμή στην ζωή τους το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών αυτής της χώρας αλλά και παγκοσμίως σε σχέση με όλα τα άλλα. Την – αποδεδειγμένο από χιλιάδες μελέτες – πιο σωστή μορφή άσκησης για το σώμα. Το πιο σημαντικό άθλημα για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των παιδιών στην χώρα που ζούμε. Καλά μπάνια ..με μπρατσάκια για να είμαστε σίγουροι»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΡΑΡΗΣ (NO Καλαμακίου):

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ – ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ

«Νιώθω απογοήτευση και αδυνατώ να ακολουθήσω τη λογική πίσω από την πρόσφατη απόφαση που βάζει λουκέτο στα κολυμβητήρια. Αναγνωρίζω ότι κριτήριο όλων των αποφάσεων είναι οι αντοχές του Συστήματος Υγείας. Οι επιδημιολόγοι μας έμαθαν να εμπιστευόμαστε και να ακολουθούμε τα στοιχεία. Τα στοιχεία λοιπόν λένε ότι το διάστημα των τελευταίων μηνών έγιναν περίπου 5.000 τεστ μηνιαίως στα κολυμβητήρια όλης της χώρας για τους αθλητές-τριες του υγρού στίβου που είχαν προπονητική και αγωνιστική δραστηριότητα και υπήρξαν 7 ΕΠΤΑ θετικά τεστ με ΜΗΔΕΝΙΚΗ μεταδοτικότητα. Κανένας αθλητής που βγήκε θετικός δεν μετέδωσε τον ιό σε άλλον αθλητή/κολυμβητή που χρησιμοποιούσε την ίδια εγκατάσταση, παρόλο που μοιράζονταν την ίδια διαδρομή.

Ζητώ να λειτουργήσουν τα κολυμβητήρια με τις συνθήκες που ίσχυαν την προηγούμενη εβδομάδα και να αξιολογούνται σε εβδομαδιαία βάση τα κρούσματα ώστε να αποτελέσουν οδηγό για μελλοντικές αποφάσεις».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ (Νηρέας Χαλανδρίου):

ΚΥΡΙΟΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

«Θεωρώ την απόφαση της κυβέρνησης και της ΓΓΑ απαράδεκτη και μη τεκμηριωμένη επιστημονικά αφού υπάρχουν πλέον στοιχεία και τεστ νοσηρότητας και μεταδοτικότητας.

Αδυνατώ να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης και αποφάσεων και με λυπεί αφάνταστα ο τρόπος αντιμετώπισης σ’ ένα Ολυμπιακό άθλημα, το 2ο σε θεαματικότητα στους Ολυμπιακούς αγώνες, με μαζικότητα, πάνω από 13.000 ενεργούς κολυμβητές/τριες, περίπου 200 σωματεία, πάνω από 2000 επαγγελματίες προπονητές, να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Δείχνει την απέχθεια, την μη κατανόηση του αθλήματός μας και ίσως τις λανθασμένες πληροφορίες που έχουν γι’ αυτό.

Κύριοι, έστω και την ύστατη στιγμή σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.

Ανοίξτε τα κολυμβητήρια για όλους τους κολυμβητές/τριες της Ελλάδας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΑΣΙΩΤΗΣ (ΑΟ Ωκεανός):

ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ…

«Είναι μια καταστροφική απόφαση για την ελληνική κολύμβηση που τόσο έχει πληγεί τον τελευταίο χρόνο με απανωτά λοκνταουν, με φοβερούς περιορισμούς, με σωματεία κλειστά, προπονητές σε αναστολή, με αθλητές σε προπονητική αποχή, απαγορευτική για πρωταθλητισμό και υψηλό αθλητισμό, σε ένα άθλημα όπου η παρατεταμένη αναστολή από τις προπονήσεις σημαίνει πιθανότητα και το τέλος της καριέρας πολλών αθλητών.

Πέρσι Έλληνες αθλητές έχασαν μεγάλες ευκαιρίες για διεθνείς επιτυχίες, έργο που όπως φαίνεται, θα επαναληφθεί και φέτος και θα σημάνει την εγκατάλειψη του αθλήματος. Οι νέες αγωνιστικά κατηγορίες χάνουν πολύτιμο και συγκεκριμένο προπονητικό χρόνο γεγονός που σε λίγο δεν θα αναπληρώνεται. Δεν θα μιλήσω για περαιτέρω προβλήματα που προκύπτουν γιατί όλη η αθλητική κοινωνία μας έχει προαναφερθεί σε αυτά και λίγο πολύ είναι γνωστά. Θα επισημάνω όμως για μια φορά ακόμη ότι η κολύμβηση είναι το άθλημα με την ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ από όλα τα υπόλοιπα.

Επανήλθαμε σε μερικές προπονήσεις με μισές αγωνιστικές ομάδες, με απλήρωτους προπονητές, με απελπισμένους αθλητές, με σωματεία στα όρια της κατάρρευσης, με κολυμβητήρια ανέτοιμα και όμως μπορέσαμε να παράξουμε έργο, να επαναφέρουμε την ελπίδα και το χαμόγελο στα παιδιά μας, να τους ξαναδώσουμε κίνητρο, να πείσουμε τους υποστηρικτές τους (γονείς) να τα υποστηρίξουν πάλι με εβδομαδιαία test covid και πολλά άλλα έξοδα, και χωρίς να υπάρξουν κρούσματα, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, χωρίς να προκαλέσουμε δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες, ξαφνικά κλείνουν πάλι τα πάντα.

Μια απόφαση χωρίς επιστημονική προσέγγιση, οριζόντια και στην προκειμένη στιγμή παράλογη.

Ανοίξτε την κολύμβηση σε όλα τα επίπεδα. Θα είναι μια πράξη που μόνο καλό θα προκαλέσει. Ακούστε τους ανθρώπους του χώρου που τόσο καιρό υπήρξαν συμπαραστάτες σας, τήρησαν με το παραπάνω τα οποία μέτρα τους επιβλήθηκαν και συνέβαλαν ώστε η προσπάθεια όλων των Ελλήνων να έχει αίσιο τέλος. Μην μας βάζετε απέναντί σας».

ΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Εθνικός Πειραιά):

ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ «ΦΤΩΧΟ ΣΥΓΓΕΝΗ» ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ

«Είναι μια ακατανόητη, απογοητευτική και συνάμα τραγική απόφαση για τον χώρο της κλασικής κολύμβησης.

Μετά την παραδοχή του λάθους εκ μέρους των λοιμωξιολόγων για τα στοιχεία που οδήγησαν την Πολιτεία στην αρχική της απόφαση να αναστείλει τις αθλητικές δραστηριότητες και την αλλαγή της απόφασης τους για άμεση επαναδραστηριοποίηση, βρήκαμε τον “φτωχό συγγενή” να τιμωρήσουμε. Γιατί αυτό πλέον σκέφτομαι. Κάτι έχουμε κάνει. Δεν εξηγείται διαφορετικά.

Όχι μόνο δεν λήφθηκε υπόψιν ότι είμαστε συνεπείς στα μέτρα, ότι έχουμε ελάχιστα θετικά κρούσματα, ότι έχουμε μηδέν μεταδοτικότητα, ότι έχουμε κάνει αμέτρητα τεστ, ότι πρώτοι εμείς τονίσαμε ότι σεβόμαστε όλες τις αποφάσεις μέχρι σήμερα για το καλό της κοινωνίας και την υγεία των πολιτών της, γίναμε μάρτυρες της πρωτοφανούς αυτής απόφασης να κλείσουν και οι υπόλοιπες πισίνες για αγωνιστική κολύμβηση και εκεί που επιτρεπόταν.

Είμαι πραγματικά απογοητευμένος. Αναμένω να δω αν θα υπάρξει αλληλεγγύη από μέρους όλων για μας και τους αθλητές μας. Από σωματεία και φορείς. Θέλω μια λογική εξήγηση.

Πώς να προκριθεί ένας αθλητής για αγώνες αν δεν προπονείται; Πώς να συνεχίσει να προσπαθεί; Η κολύμβηση είναι παρούσα με 7 αθλητές ήδη στους Ολυμπιακούς από την περσινή σεζόν και θα έχει και άλλους. Το τονίζω.

Είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε αυτόν τον περίεργο τρόπο αντιμετώπισης του αθλήματος, δεν ανεχόμαστε να αντιμετωπιζόμαστε με μηδενική κατανόηση και απίστευτη απαξίωση του αθλήματος και της δουλειάς αθλητών και προπονητών. Ντροπή».

ΜΙΛΤΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΟ Γλυφάδας):

ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ;

«Θεωρώ την απόφαση εντελώς άδικη για την κλασική κολύμβηση, μιας και είναι το άθλημα που έχει πληγεί περισσότερο από όλα το τελευταίο τετράμηνο. Είναι το μοναδικό άθλημα που έχει μείνει εντελώς έξω από το πρώτο lock down. Τα υπόλοιπα αθλήματα με περιορισμούς και δυσκολίες συνέχισαν την δραστηριότητά τους σε ένα βαθμό. Η κλασική κολύμβηση έμεινε εντελώς εκτός. Και τώρα που σιγά σιγά ξεκινήσαμε ήρθε το ολοκληρωτικό πισωγύρισμα γυρνώντας μας 4 μήνες πριν. Όλα συνεχίζουν κανονικά και εμείς πια δεν μπορούμε να κολυμπήσουμε παρά μόνο η ολυμπιακή ομάδα. Τα εβδομαδιαία τεστ δείχνουν τον ελάχιστο αριθμό κρουσμάτων και την μηδενική μεταδοτικότητα του κορονοϊού μέσα στις πισίνες. Επιστημονικές μελέτες λένε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το χλώριο. Γιατί λοιπόν μετά από τόσο καιρό, εφαρμόζοντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα, να τιμωρείται το άθλημα της κλασικής κολύμβησης τόσο άδικα; Εύχομαι οι αρμόδιοι φορείς να σκύψουν στο πρόβλημα μας, να το εξετάσουν ενδελεχώς και το συντομότερο να γυρίσουμε στην πρότερη κατάσταση πριν είναι πολύ αργά για τον χώρο μας. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς λύση μας γεμίζει απόγνωση και μας φέρνει πιο κοντά στην ολοκληρωτική απαξίωση του δεύτερου δημοφιλέστερου Ολυμπιακού αθλήματος».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΔΑΚΗΣ (Παναθηναϊκός ΑΟ):

ΚΑΝΑΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ

«Η ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού, κι όταν λέω ηγεσία δεν εννοώ την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, «διόρθωσε» σήμερα τα προχθεσινά …σφάλματα στον αθλητισμό. (ΦΕΚ 843). Στην κολύμβηση αφαίρεσε και ότι είχε αφήσει στις 4 Μαρτίου.

Το ρήμα διορθώνω μου έφερε στη μνήμη το δάσκαλό μου στο Δημοτικό, που μας έλεγε όταν ήμασταν άτακτοι:

«Θα σας διορθώσω εγώ…»

Πραγματικά σήμερα η τελευταία ΚΥΑ είναι σαν να εκδικείται το πιο ευγενές και ασφαλές άθλημα, την κολύμβηση.

Το άθλημα που δεν έχει σωματικές επαφές, ιδρώτα, εκπνοές, φωνές…

Το άθλημα που έχει το «Πανελλήνιο Ρεκόρ» και πιθανότατα το «Παγκόσμιο» στο πιο σημαντικό αγώνισμα της εποχής.

[Αριθμό κρουσμάτων / Αριθμό τεστ covid], με επίδοση 0,0002 και 0% διασπορά!

Αν μπορείτε καταρρίψτε το…

Κύριοι, η Κολύμβηση ήταν η μεγάλη σας επιτυχία και αντί να υπερηφανεύεστε σε όλο τον κόσμο, εσείς τη …διορθώνετε.

Γιατί;».