Ποιοι κολυμπούν με βάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις;

Με βάση το ΦΕΚ 843/03.03.2021/β’

https://gss.gov.gr/images/fek_030321.pdf

Α. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: (κόκκινο)
 1. Προβλέπεται η χρήση κολυμβητηρίων για αθλητές σωματείων που είναι υποψήφιοι για ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικές Σχολές
 2. Στη γενική χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων προβλέπεται η χρήση από αθλητές/τριες που είναι σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η ΓΓΑ κατόπιν εισήγησης της ΕΟΕ και της ΕΠΕ για κάλυψη αναγκών αναγκών προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.
 3. Προβλέπεται η χρήση για θεραπευτικούς σκοπούς
Β. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: (βαθύ κόκκινο – μεταξύ των οποίων και Αττική – Θεσσαλονίκη)

Από τα παραπάνω ισχύουν μόνο τα 2 και 3.

Με βάση τώρα τις διευκρινιστικές οδηγίες της ΓΓΑ που δημοσιεύθηκαν πριν λίγη ώρα για την παραπάνω αναφερόμενη ΚΥΑ.

https://gga.gov.gr/images/odigies_athlitsmos_lockdown_04_03_2021.pdf

Α. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: (κόκκινο)
 1. Προβλέπεται η χρήση κολυμβητηρίων (ανοικτών και κλειστών) για τους αθλητές/τριες των αγωνιστικών τμημάτων των σωματείων ηλικίας 15 ετών και άνω (γεν. το 2006 και μεγαλύτεροι) σε πρώτη φάση, καθώς και για τους υποψηφίους ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικών Σχολών με τους περιορισμούς χωρητικότητας όπως ισχύουν έως τώρα. * Οι μικρότεροι σε ηλικία αθλητές των αγωνιστικών ομάδων (13 και 14 ετών), θα ενταχθούν στο αμέσως επόμενο στάδιο και τα σωματεία θα πρέπει ήδη να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ώστε να τηρούνται οι περιορισμοί χωρητικότητας με όλα τα αγωνιστικά τμήματα ενεργά.
 2. Στη γενική χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων εξαιρούνται όσοι αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παρα-ολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους παραπάνω αθλητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους ή άλλους αθλητές και ισχύουν περιορισμοί χωρητικότητας. Σε μέλη της Προ-ολυμπιακής ομάδας συστήνεται η διενέργεια εβδομαδιαίου ελέγχου με test αντιγόνου για COVID-19, ειδικά αν προπονούνται σε κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
 3. Επίσης σε όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις των ομοσπονδιών κατόπιν έγκρισης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων ανδρών-γυναικών για τις διεθνείς διοργανώσεις εντός Μαρτίου – Απριλίου 2021*. Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους παραπάνω αθλητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους ή άλλους αθλητές και ισχύουν περιορισμοί χωρητικότητας.
 4. Ομοίως για αθλητές του τρίαθλου και μοντέρνου πένταθλου μπορούν να κάνουν κολυμβητική προπόνηση με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αθλητές σωματείων.
 5. Επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητηρίων (ανοικτών/κλειστών) για θεραπευτική άσκηση, από αθλούμενους καθώς και από τους συνοδούς τους.
Β. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: (βαθύ κόκκινο – μεταξύ των οποίων και Αττική – Θεσσαλονίκη)
 1. Δεν ισχύει
 2. Ισχύει
 3. Ισχύει, αλλά δεν προβλέπονται διεθνείς διοργανώσεις εντός Μαρτίου – Απριλίου 2021… Εκεί εστιάζεται πρωτίστως η προσπάθεια του τεχνικού σύμβουλου της ΚΟΕ και συγκεκριμένα αυτός ο όρος να αλλάξει σε Μαρτίου – Μαΐου 2021 ώστε να συμπεριληφθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών της Βουδαπέστης.
 4. Δε γίνεται αναφορά, άρα ισχύει η ΚΥΑ αφού υπερβαίνει την εγκύκλιο.
 5. Ισχύει.

Που καταλήγουμε λοιπόν στις επίμαχες περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, δηλαδή εκεί που προπονείται το 70% των κολυμβητών-τριών;

Σίγουρα συνεχίζει τις προπονήσεις η Προ-ολυμπιακή ομάδα. Το ΟΑΚΑ έσπευσε σήμερα το μεσημέρι με email προς κάθε ενδιαφερόμενο να διευκρινίσει αριθμητικά ποιοι/ποιες επιτρέπεται να κολυμπούν.

Ας δούμε τώρα ένα παράδειγμα ονομαστικών καταστάσεων:

Ακολουθώντας τα αναγραφόμενα τόσο της ΚΥΑ, όσο και της διευκρινιστικής της εγκυκλίου, που λέει:

«…όσοι αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού…»,

μπορούμε όχι απλά να ερμηνεύσουμε, αλλά να καταλήξουμε ότι:

Δικαιούνται να κολυμπούν όσοι και όσες περιλαμβάνονται σε αυτού τους είδους τις ονομαστικές καταστάσεις που εκπορεύονται από τη ΓΓΑ

και όχι από την ΚΟΕ, όπως αναφέρεται παραπάνω στο (3): «…σε όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις των ομοσπονδιών κατόπιν έγκρισης…».

Τυγχάνει λογικής αυτό το σκεπτικό από πλευράς ΓΓΑ, γιατί δεν μπορεί να κόψει τώρα τις προπονήσεις κολυμβητών-τριών που έχουν προγραμματίσει  πχ να μεταβούν στις 19-21 Μαρτίου σε διεθνές μίτινγκ, ενόψει της προετοιμασίας τους για το Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης που θα γίνει μολις τον προσεχή Μάιο.

Όπως αναφέρουμε παραπάνω η ΚΟΕ, μέσω του κ. Χριστόδουλου Χούμα σπεύδει να πείσει για τροποποίηση του παραπάνω σημειωθέντος όρου, ώστε στο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου που προβλέπεται για τα υπόλοιπα μέλη των προεθνικών ομάδων – με άδεια ΚΟΕ –  να προστεθεί και ο Μάιος (Βουδαπέστη), ώστε να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους και να έχουν ευκαιρία πρόκρισης… Επίσης να εξισωθούν οι εξαιρέσεις πανελλαδικά, αφού και στις “βαθιά κόκκινες” περιοχές έχουν γίνει χιλιάδεις εβδομαδιαία τεστ και δε βρέθηκε ούτε ένα κρούσμα.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης άφησε ανοικτό παράθυρο με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Σεβόμενοι το επιστημονικό κύρος των λοιμωξιολόγων και την κρισιμότητα της κατάστασης, επαναφέρουμε στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής την τεκμηριωμένη εισήγηση μας για τα θέματα του αθλητισμού».

Από την άλλη πλευρά οι κορυφαίοι κολυμβητές-τριες της χώρας, που αναμφισβήτητα συνεχίζουν τις προπονήσεις τους ετοιμάζουν κινητοποίηση αποχής από τις προπονήσεις τους σε περίπτωση που αποκλειστούν από τις πισίνες, όσοι συμπεριλαμβάνονται στις ονομαστικές καταστάσεις…