Με βάση τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία, θα προσπαθήσουμε να εξάγουμε, στο βαθμό που είναι κάτι τέτοιο δυνατό κάποια συμπεράσματα κυρίως για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Κι αυτό γιατί ίσως μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι μας περιμένει μετά την κρίση που περνάμε τον τελευταίο χρόνο.

Ο πίνακας που ακολουθεί μας παρασχέθηκε από το Τμήμα Μηχανογράφησης της ΚΟΕ και είναι απόσπασμα από σχετική έρευνα που είχε κάνει ο Γ. Γραμματέας της ΚΟΕ κ. Δημήτρης Σαρακατσάνης.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΩΝ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008 – 2016

Πηγή: ΚΟΕ – Δ. Σαρακατσάνης
Τι μπορούμε να δούμε με την πρώτη ματιά:
  1. Τις χρονιές που διανύαμε την κορύφωση της οικονομικής κρίσης υπήρξε σημαντική πτώση του αριθμού των παιδιών που βρέθηκαν να αγωνίζονται σε ηλικία 12 ετών.
  2. Από την ηλικία των 12 μέχρι την κατηγορία Ανδρών – Γυναικών χάνουμε πάνω από το 80% των κολυμβητών-τριών.
  3. Κάθε χρόνο χάνουμε ένα σχεδόν σταθερό ποσοστό κολυμβητών-τριών
Τι μπορούμε να δούμε με αριθμούς:
  • 1. Ο αριθμός των παιδιών στην ηλικία των 12, κατά την περίοδο της βαθιάς ύφεσης (2012-2015), μειώθηκε αντίστοιχα κατά -21%, -25%, -24% και -21% σε σχέση με το 2008, δηλαδή μόλις πριν την εμφάνιση της κρίσης. (γραφ. 1)  
  • 2. Η οικονομική ύφεση δεν έδειξε να επηρεάζει την κατηγορία Ανδρών – Γυναικών, όπου έχουμε το 2012 τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό -89% σε σχέση με τα παιδιά που είχαν ξεκινήσει σε ηλικία 12 ετών, ενώ αντίστροφα το 2013 είχαμε τις λιγότερες απώλειες σε ποσοστό …μόλις -80%. Ο Μ.Ο. απωλειών είναι 83%… (γραφ. 2)  
  • 3. Το Λύκειο δε δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τις απώλειες αφού ο Μ.Ο. παραμένει σταθερός γύρω από το -10% ανά έτος. Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες φαίνεται να εμφανίζονται κατά τη μετάβαση από τις προαγωνιστικές, στις αγωνιστικές κατηγορίες, όπου ο Μ.Ο. ανεβαίνει στο -30%! (γραφ. 3)

(Η ΚΟΕ είναι προφανές ότι είχε διαπιστώσει τα αθροιστικά τεράστια ποσοστά απωλειών και μεταξύ άλλων προχώρησε στο μέτρο της βαθμολόγησης των 16άδων από το 2019, ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο για την κατηγορία Ανδρών – Γυναικών).

Τι δεν μπορούμε να δούμε:

Πολλά και διάφορα… όπως:

  1. αντέδρασαν με το ίδιο τρόπο τα δύο φύλα;
  2. πως αντέδρασαν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και πως η περιφέρεια;
  3. πόσο συνεισέφερε η ΑΘΗΝΑ 2004;
  4. και πολλά άλλα…

Το κυριότερο όμως είναι ότι ακόμα δεν μπορούμε να δούμε τι θα μας προκαλέσει η σημερινή κατάσταση. Η πανδημία covid-19 βέβαια έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την μακροχρόνια οικονομική ύφεση που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ο χαρακτήρας της τωρινής κρίσης είναι πολύ πιο επιθετικός. Τότε δεν έκλεισαν τα κολυμβητήρια, τώρα όμως έκλεισαν… (πχ. το κλείσιμο του ΟΑΚΑ τη διετία 2003-2005 είχε επηρεάσει τα σωματεία που προπονούνταν τότε εκεί και αυτό είχε φανεί όταν τα τότε 5-6-7 ετών παιδά βρέθηκαν μετά από 5 χρόνια, δηλαδή το 2008-2010 στις προαγωνιτικές κατηγορίες)

Είναι και κάτι ακόμα που δεν πρέπει να παραβλέψουμε…

Η οικονομική ύφεση της πανδημίας, μόλις κι έχει αρχίσει να μας δείχνει το σκληρό πρόσωπό της… θα είναι άραγε και μακροχρόνια;   

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σαρακατσάνη και το Τμήμα Μηχανογράφησης της ΚΟΕ για τα δεδομένα. Ακολουθεί ένας ακόμα πίνακας από εκείνη την έρευνα.

Πηγή: ΚΟΕ – Δ. Σαρακατσάνης

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας…

Γιάννης Μηλιδάκης
Προπονητής Κολύμβησης – Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ – MSc in Sport Management