Σχεδόν ένας μήνας μας χωρίζει, αν δεν έχουμε ακόμα πιο δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, από ένα νέο Πρόεδρο και μια νέα διοίκηση της ΚΟΕ. Αφήνουμε σιγά σιγά πίσω τη μακρά περίοδο προεδρίας «Διαθεσόπουλου» και ετοιμαζόμαστε να μπούμε σε μια νέα εποχή. Εδώ ανοίγουμε μια μικρή παρένθεση, οφείλοντας μια επιγραμματική αναφορά στην περίοδο που ολοκληρώνεται… Θα ήταν παράλειψη να μην αναγνωρίσουμε ότι η απερχόμενη διοίκηση με τα καλά της, αλλά και τα αναπόφευκτα λάθη της, έφερε πολλές επιτυχίες στην κολύμβηση και γενικότερα αναμόρφωσε και εκσυγχρόνισε τον υγρό στίβο. Θα επιστρέψουμε όμως στο «παρελθόν» όταν θα έχει γίνει παρελθόν…

Για την ώρα …επιστρέφουμε και γρήγορα μάλιστα στο μέλλον και στην ομάδα «ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΜΑΖΙ», που συνέθεσε ο παλιός υδατοσφαιριστής, αρχηγός της εθνικής ομάδας και ολυμπιονίκης Κυριάκος Γιαννόπουλος. Μια ομάδα – δεν την αποκαλούμε παράταξη αφού το ψηφοδέλτιο των συμβούλων θα είναι ενιαίο – η οποία θα διεκδικήσει τη διαδοχή στη διοίκηση της ΚΟΕ.
Κυριάκος Γιαννόπουλος

8 Οκτώ βασικές κατευθύνσεις έχουν οι στόχοι του #κολυμπάμεμαζί, έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί στο πρόγραμμα του συνδυασμού.

Ας πάμε τώρα λοιπόν να τους δούμε από «κοντά» εστιάζοντας κυρίως στους στόχους που αφορούν στην κολύμβηση:

1. MARKETING / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προώθηση Αθλημάτων: Προωθείται η αναγνωρισιμότητα των αθλημάτων Υγρού Στίβου και επιδιώκεται η αύξηση πόρων που θα συμβάλλει στην υποστήριξη της εξέλιξης των αθλητών και αθλητριών μας.

Πλάνο Μάρκετινγκ: Καθοδήγηση των σωματείων πώς να βελτιώσουν επικοινωνιακά το προφίλ τους, να αναδείξουν το έργο των αθλητικών τμημάτων και παράλληλα να εκπονήσουν ένα πλάνο Μάρκετινγκ, με στόχο να πετύχουν υποστήριξη από τοπικούς φορείς, και χορηγούς που θα ήθελαν να συνδέσουν το όνομα της επιχείρησης τους με το σωματείο προσφέροντας υπηρεσίες ή υποστηρίζοντας οικονομικά αθλητικές δράσεις.

Marketing Εθνικών Ομάδων: Εκπονείται εξειδικευμένο πρόγραμμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ για τις Εθνικές Ομάδες όλων των αθλημάτων με στόχο να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι που θα επιτρέψουν την εφαρμογή φιλόδοξου προγράμματος προετοιμασίας και αγώνων.

Προώθηση «Μαθαίνω Κολύμπι»: Εκπονείται εξειδικευμένο πρόγραμμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ για την προώθηση του προγράμματος «Μαθαίνω Κολύμπι» που θα αφορά σε μικρά παιδιά και ενήλικες. Θα αναζητηθούν  εταιρείες από την αγορά με διάθεση να υποστηρίξουν το πρόγραμμα και να το συνδέσουν με την προώθηση των προϊόντων τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Χορηγίες Αθλημάτων: Ενέργειες αναζήτησης χορηγών και υποστηρικτών όλων των αθλημάτων του Υγρού Στίβου παράλληλα με την αναζήτηση εξειδικευμένων χορηγιών ανά άθλημα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πρόσθετη στήριξη ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε αθλήματος.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Αναβάθμιση προβολής όλων των αθλημάτων του υγρού στίβου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να διευρυνθεί η κοινότητα φιλάθλων που παρακολουθούν τις δραστηριότητες και επιτυχίες τους. Η προβολή δεν θα αφορά μόνο δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, αλλά και τις δράσεις των Περιφερειακών Επιτροπών, των επιμέρους επιτροπών και βέβαια διοργανώσεις ή πρωτοβουλίες των Σωματείων.

Κοινωνική Ευθύνη: Εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης δράσεων “Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης” σε ευρύ κοινό, με στόχους την ανάδειξη προτύπων για τη  νεολαία,  την προβολή θετικών επιπτώσεων για την υγεία, την ανάδειξη της ευγενούς άμιλλας FAIR-PLAY, την κοινωνική  ενσωμάτωση, την ισότητα των φύλλων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση.

2. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Διοργάνωση Events: Επιδιώκεται η διοργάνωση Διεθνών και Εθνικών γεγονότων των αθλημάτων Υγρού στίβου σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Αγώνες Καλοκαίρι: Διοργάνωση Διεθνών και Εθνικών Αγώνων κολύμβησης Open Water υπό την αιγίδα ΚΟΕ. Καθιέρωση κατά τους θερινούς μήνες Πρωταθλήματος και Διεθνών Αγώνων Beach Water Polo σε παραθαλάσσια μέρη  και νησιά.

Open Water Event: Καθιέρωση Διεθνούς αγώνα Ανοικτής Θάλασσας με στόχο να ενσωματωθεί στο ετήσιο calendar LEN / FINA προσκαλώντας τους κορυφαίους κολυμβητές ανοικτής θάλασσας από όλο τον κόσμο και προβάλλοντας εμβληματικά μέρη της Ελλάδας

3. ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διεύρυνση Βάσης: Ενισχύεται η βάση όλων των αθλημάτων του Υγρού Στίβου με την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων  αθλητών και αθλητριών, με σειρά από προωθητικές δράσεις σε δημοτικά σχολεία, τηλεόραση, ραδιόφωνο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.

Μαθαίνω Κολύμπι: Θεσμοθετείται το πρόγραμμα «Μαθαίνω Κολύμπι» που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες. Με εξειδικευμένη μεθοδολογία που συντάσσεται με ευθύνη της ΚΟΕ, προσφέρεται η δυνατότητα σε όλους να μάθουν κολύμπι  και να νοιώσουν ασφάλεια και  σιγουριά μέσα στο νερό.

Εθνική Σχολή Κολύμβησης: Θεσμοθέτηση «Εθνικής Σχολής Κολύμβησης» ΚΟΕ, με υποχρεωτική ανάρτηση “ειδικού σήματος” σε είσοδο χώρων  όπου διδάσκεται κολύμβηση με τήρηση προδιαγραφών ασφαλείας και υγιεινής & πρωτόκολλων COVID-19, και τεχνική καθοδήγηση εξειδικευμένων  δασκάλων κολύμβησης.

Προωθητικές Ενέργειες: Συντονισμένες ενέργειες με πρωτοβουλία της ΚΟΕ σε συνεργασία με τα σωματεία για την προώθηση των αθλημάτων του υγρού στίβου σε πλαίσιο Πανελλήνιας εκστρατείας. Δύο φορές τον χρόνο (άνοιξη και τέλος καλοκαιριού) τα σωματεία θα καλούν μικρά παιδιά να δοκιμάσουν δωρεάν τα αθλήματα που καλλιεργούν στο πλαίσιο της δράσης «Open Day» δηλαδή «ανοικτή ημέρα».

Βρεφική Κολύμβηση: Θεσμοθετείται τμήμα βρεφικής κολύμβησης με στόχο να καθιερώσει προδιαγραφές ασφάλειας – υγιεινής, και να οργανώσει  σεμινάρια εκπαίδευσης, ή  μετεκπαίδευσης στελεχών και προπονητών  κολύμβησης. Θα παρέχεται έγκυρη εξειδίκευση στην οργάνωση και λειτουργία σχολών κολύμβησης για αγόρια και κορίτσια βρεφικής και προσχολικής ηλικίας.

Υποστήριξη Νησιών: Αναθεώρηση πολιτικής υποστήριξης  σωματείων που προέρχονται από νησιωτικές περιοχές. Μείωση παραβόλων συμμετοχής και συμβολή σε έξοδα ακτοπλοϊκών μετακινήσεων ομάδων για τη  συμμετοχή τους σε Πανελλήνια ή Περιφερειακά Πρωταθλήματα.

Περιφερειακά Πρωταθλήματα: Θεσμοθετούνται Πρωταθλήματα Κ14 ανά περιφέρεια για τα αθλήματα του Υγρού Στίβου και τη ν επιλογή των διακριθέντων αθλητών Περιφέρειας που θα την  εκπροσωπήσουν στην Τελική φάση Πρωταθλήματος Περιφερειών.

Σχολικός Αθλητισμός: Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες συντονισμού και ενίσχυσης του Σχολικού Αθλητισμού (Δημοτικό και Γυμνασίου) για τα αθλήματα του Υγρού Στίβου. Στόχος η συνέργειες μεταξύ Υπουργείου Παιδείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σωματείων και Ομοσπονδίας με και συμμετοχή όσο τον δυνατόν περισσότερων μαθητών.

Πρεσβευτής Αθλήματος : Δημιουργία θεσμού «Πρεσβευτή Αθλήματος» με στόχο διακεκριμένοι αθλητές εν ενεργεία ή μη, να αποτελούν  πρότυπο και να εμπνέονται νέα παιδιά να ασχοληθούν με τα αθλήματα του υγρού στίβου. ΟΙ επίλεκτοι αθλητές που θα επιλεγούν από όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου θα εκπαιδευτούν σε δεξιότητες ομιλίας σε ακροατήριο, ώστε να είναι σε θέση να μιλούν για το άθλημα τους και τις αθλητικές τους εμπειρίες τους όταν καλούνται από σχολεία, εταιρείες, δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς, κλπ.

4. ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τεχνικές Επιτροπές: Θεσμοθετούνται επιμέρους Τεχνικές Επιτροπές Αθλημάτων σε πρότυπο FINA, LEN. Συστήνονται  Επιτροπές Εγκαταστάσεων, Μάρκετινγκ, Αθλητών, Προπονητών, Μάστερ, Οικονομικών, Ιατρική, Εορτασμού 100 χρόνων ΕΚΟΦ-ΚΟΕ.

Περιφερειακές  Επιτροπές: Αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειακών Επιτροπών με στόχο να επιτευχθεί διοικητική  αποκέντρωση με ουσιαστικές και όχι εικονικές αρμοδιότητες, υποστηρίζοντας την παραγωγικότητα σε όλες τις Περιφέρειες και τα αντίστοιχα Σωματεία μέλη τους.

Χρηστή Διακυβέρνηση: Με στόχο την εκπλήρωση της αποστολής της, η ΚΟΕ θα λειτουργεί βάσει των αρχών της καλής διακυβέρνησης και της χρηστής διοίκησης, όπως αυτές καθορίζονται από τη διεθνή πρακτική, δηλαδή τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και λογοδοσίας, της αποτελεσματικότητας, της αναγκαιότητας, της αξιοκρατίας και του επαγγελματισμού.

Στρατηγικός Σχεδιασμός: Εκπονείται και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας  το Στρατηγικό της Σχέδιο με ορίζοντα 8-ετία, έτσι ώστε να ενημερώσει τους πάντες για το που πάει και πώς θα πάει εκεί με τη συνεργασία όλων. Καταγράφονται το όραμα, η αποστολή, οι στόχοι και ο οδικός χάρτης δράσεων. Θεσμοθετείται μηχανισμός αξιολόγησης που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου και θα εισηγείται διορθωτικές κινήσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

ΚΟΕ  & Διεθνείς Ομοσπονδίες: Αναθεωρείται το πλαίσιο συμμετοχής μελών της ΚΟΕ στις Διεθνείς Ομοσπονδίες FINA, LEN, COMEN, CMAS, με στόχο να βελτιωθούν οι σχέσεις με όλες τις Εθνικές Ομοσπονδίες του Υγρού στίβου. Απώτερος στόχο είναι η στελέχωση των Τεχνικών Επιτροπών όλων των αθλημάτων με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον των Ελλήνων αθλητών καθώς επίσης και η διεκδίκηση ανάληψης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Hall of Fame: Δημιουργία «Ελληνικού Μουσείου Αθλημάτων Υγρού Στίβου» (EΜΑΥΣ), «Hellenic Aquatics Sports Hall of Fame” με στόχο  την καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας των αθλημάτων του Υγρού στίβου και των πρωταγωνιστών του. Σκοπός του ΕΜΑΥΣ, είναι επίσης η  προώθηση της κολύμβησης ως βασικό άθλημα επιβίωσης, και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων.

5. ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ

Βιώσιμη Λειτουργία: Υποστηρίζεται η βιώσιμη λειτουργία των  υφιστάμενων κολυμβητηρίων με μείωση λειτουργικών δαπανών και παράλληλη ανάπτυξη  προγραμμάτων και υπηρεσιών που προσελκύουν μεγάλο αριθμό αθλουμένων και δημιουργούν ανάλογα έσοδα.

Επιτροπή Εγκαταστάσεων: Η Επιτροπή Εγκαταστάσεων και αθλητικού εξοπλισμού θα επιβλέπει τη λειτουργία και τη συντήρηση των κολυμβητικών υποδομών ανά την Ελλάδα, υποβάλλοντας συστάσεις για την ενεργειακή τους αναβάθμιση και τη βιώσιμη λειτουργία που θα επιτρέψει την κατασκευή και νέων υποδομών.

Νέα Κολυμβητήρια: Εκπονείται μελέτη σκοπιμότητας με σχετικές προϋποθέσεις βιώσιμης λειτουργίας για την κατασκευή κολυμβητηρίων όπου δεν υπάρχει ανά την επικράτεια. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση πόρων ή προγραμμάτων ανάπτυξης σε επίπεδο Περιφέρειας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ΓΓΑ.

Συνεργασία με Αυτοδιοίκηση: Θεσμοθέτηση συνεργασίας της ΚΟΕ με τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη βελτίωση λειτουργίας των υφιστάμενων υποδομών, τον προγραμματισμό δημιουργίας νέων και ανάπτυξη προγραμμάτων  για τα αθλήματα υγρού στίβου παράλληλα με προγράμματα κολύμβησης ενηλίκων, καθώς και την ανάληψη Εθνικών και Διεθνών διοργανώσεων.

6. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συνέχεια Διακρίσεων: Οικοδομείται η σταθερότητα και συνέχεια επίτευξης διακρίσεων των αθλητών και των Ομάδων μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και σε άλλες Διεθνείς διοργανώσεις με την υποστήριξη υψηλού αθλητισμού σε διευρυμένη βάση και με ποιοτική επιλογή ταλαντούχων αθλητών στις κατά τόπους περιφέρειες.

Πλάνο Καριέρας: Υποστηρίζονται οι διακριθέντες  αθλητές και αθλήτριες για τη συνέχεια της επαγγελματικής των καριέρας παράλληλα ή μετά το τέλος των σπουδών και της αθλητικής καριέρας σε υψηλό επίπεδο («διπλή η παράλληλη καριέρα – «Dual career»).

Υποστήριξη: Σύνδεση επιστημονικής έρευνας με όλα τα αθλήματα του Υγρού Στίβου (συνεργασία με τo Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και τα ΣΕΦΑΑ). Συστηματική συνεργασία με Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) και διοργάνωση ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου για όλα τα αθλήματα του Υγρού Στίβου.

Υποστήριξη: Δημιουργία τμήματος εφαρμοσμένης αθλητικής ψυχολογίας με στόχο την δημιουργία και εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραµµάτων εξάσκησης ψυχολογικών δεξιοτήτων σχετικών µε τα αθλήματα υγρού στίβου τα οποία να συμβάλλουν θετικά στη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης και στην προσωπική βελτίωση των αθλητών και των αθλητριών.

Διπλή Καριέρα Αθλητών: Δημιουργία θέσεων πρακτικής άσκησης για αθλητές / φοιτητές, που συνδυάζουν τον Πρωταθλητισμό με τις Ανώτατες Σπουδές σε δράσεις ή διοργανώσεις της ΚΟΕ, των Σωματείων ή και Επιχειρήσεων έτσι ώστε να παρέχετε η δυνατότητα διπλής σταδιοδρομίας χωρίς να ευρίσκονται σε  μειονεκτική θέση μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής τους καριέρας.

Αγωνιστική Κολύμβηση: Αναθεωρείται η δομή της Αγωνιστικής Κολύμβησης με στόχο τα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Δημιουργούνται ποιοτικά γκρουπ αθλητών με προοπτικές κατάκτησης μεταλλίων. Θεσπίζονται Προπονητικά Κέντρα Υψηλού Αθλητισμού κατά τα διεθνή πρότυπα με κατάλληλη στελέχωση και υποστήριξη. Παρέχεται πολύπλευρη υποστήριξη στους επίλεκτους αθλητές, στους προπονητές των και τα σωματεία προέλευσης.

7. ΣΤΕΛΕΧΗ

Ομάδα #κολυμπάμεμαζί

Επιμόρφωση: Εμπλουτίζεται η τεχνογνωσία  των διοικητικών στελεχών των Σωματείων, και  επιμορφώνεται διαρκώς το προπονητικό δυναμικό, καθώς και οι κριτές, διαιτητές όλων των αθλημάτων του Υγρού Στίβου.

Ετήσιο Τεχνικό Συνέδριο: Καθιερώνεται το Ετήσιο Τεχνικό και  Διοικητικό Συνέδριο Αθλημάτων Υγρού Στίβου σε διαφορετική κατ’ έτος έδρα. Στόχος του Συνεδρίου είναι ο απολογισμός της παρελθούσας αγωνιστικής περιόδου και προγραμματισμός της επόμενης. Θα βραβεύονται διακριθέντα σωματεία, Αθλητές και Προπονητές και Σωματεία που συνέβαλλαν στις επιτυχίες.

Επιμόρφωση Στελεχών: Θεσμοθετούνται ετήσια  σεμινάρια ανά διοικητική περιφέρεια με στόχο την επιμόρφωση στελεχών σε θέματα που αφορούν στη διοργάνωση αγώνων, την επικοινωνία και μάρκετινγκ σωματείων,  σχεδιασμό και υλοποίηση διοργανώσεων καθώς και άλλα θέματα εκσυγχρονισμού και διοικητικής οργάνωσης.

Επιμόρφωση: Ιδρύεται τμήμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης για προπονητές ή δασκάλους κολύμβησης προκειμένου να στελεχώσουν τα (εμπορικά) αθλητικά προγράμματα των σωματείων σχετικών με τη  «Υδρογυμναστική», τη «βρεφική κολύμβηση», τη «κολύμβηση ενηλίκων» ή τη «θεραπευτική κολύμβηση».

8. ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Συνεργασία Προπονητών: Θεσμοθετείται η σταθερή συνεργασία των Ομοσπονδιακών Προπονητών με τους Σωματειακούς Προπονητές για όλα τα αθλήματα Υγρού στίβου και τις αντίστοιχες ηλικιακές κατηγορίες του με στόχο την παροχή κατευθύνσεων τεχνικού περιεχομένου, κατανόηση πιθανών προβλημάτων στη βάση, ενημέρωση για προδιαγραφές που ενδιαφέρουν Προ-εθνικές ή Εθνικές Ομάδες

Διεθνείς Σχέσεις: Θεσμοθετείται μηχανισμός προβολής κολυμβητήριων και σωματείων στο εξωτερικό με στόχο να διευκολυνθεί η συστηματική επιλογή της Ελλάδος για προετοιμασία ξένων αθλητών και ομάδων όλων των αθλημάτων. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η εξωστρέφεια των Σωματείων με εύλογο αγωνιστικό και οικονομικό όφελος.

Υποστήριξη: Δημιουργείται μηχανισμός υποστήριξης των σωματείων που ζητούν από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την δημιουργία νέων κολυμβητικών υποδομών, την βελτίωση λειτουργίας και συνθηκών των υφιστάμενων, ή την ανάληψη περιφερειακών, εθνικών και διεθνών διοργανώσεων.

Υποστήριξη Σωματείων: Παρέχεται διαρκής υποστήριξη με δωρεάν διάθεση πόρων και παροχή τεχνογνωσίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων που θα τα κάνουν βιώσιμα στο χρόνο και επιτυχημένα, παράγοντας αθλητές ικανούς να συμβάλλουν στην άνοδο του επιπέδου όλων των αθλημάτων του Υγρού στίβου.

Στήριξη Σωματείων: Υποστήριξη των σωματείων που υποφέρουν, λόγω οικονομικών επιπτώσεων COVID-19 με μείωση παραβόλων εγγραφής, ανανέωσης δελτίων και μεταγραφών.

Το swimming.gr θα επανέλθει προσεχώς με την παρουσίαση των συντελεστών του συνδυασμού #κολυμπάμεμαζί.

Μια απάντηση στο “Οι προσεχείς στόχοι του Κυριάκου Γιαννόπουλου και της ομάδας του”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.