Παπαδημητρίου Κων/νος, PhD, Προπονητής κολύμβησης ΑΣ ΑΡΗ Θεσσαλονίκης


Παπαδημητρίου Νικόλαος, Φοιτητής λογιστικής και πληροφοριακών συστημάτων, ΔΙΠΑΕ, Κολυμβητής ΑΣ ΑΡΗ Θεσσαλονίκης


Ο λαός αναφέρει πως όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει. Έτσι, από τον περασμένο Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα παρατηρείται από τον κοινωνικό περίγυρο βροχή απόψεων και αντιλήψεων σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος στην αντιμετώπιση του CΟVID – 19 και στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας. Προφανώς, αυτή η βροχή απόψεων δεν «πνίγει» άλλον πέρα από εμάς τους ίδιους διότι προσπαθούμε να βρούμε το δίκαιο και το σωστό, παρακάμπτοντας πολλές φορές τις απόψεις και τοποθετήσεις των ειδικών και των επιστημόνων. Έτσι, μεγάλη μερίδα της κοινωνίας διχάζεται χωρίς να ξέρει τελικά ποια είναι η σωστή και η λάθος τοποθέτηση. Δηλαδή, η υπακοή στους ειδικούς ή η αντίληψη και η λογική εξήγηση που πολλές φορές ο κόσμος έρχεται σε θέση να διατυπώσει; Η απάντηση μπορεί να μοιάζει δύσκολη όμως είναι εύκολη και έχει να κάνει με την υπακοή στους ειδικούς.

Τι συμβαίνει όμως όταν οι ειδικοί τοποθετούνται με αυτόν τον τρόπο;
Υφ. Πολιτικής προστασίας:

“Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω ότι σε περιπτώσεις που είχαμε μεγάλους πολλαπλασιασμούς και είχαμε έξαρση της πανδημίας, μέσα στους κορυφαίους 4-5 τρόπους μετάδοσης που προέκυπτε από την ιχνηλάτηση, δυστυχώς, ήταν και η αθλητική δραστηριότητα είτε σε ανοιχτές είτε σε κλειστές δομές και μάλιστα σε μέσο όρο ηλικίας 17 – 18 έτη”.

Τι συμβαίνει όταν τα μέτρα προστασίας από τον CΟVID – 19 έχουν αυτές τις εικόνες;

Αυτό που συμβαίνει είναι η δημιουργία σκέψεων, από την κοινωνία, πως ίσως το πρόβλημα δεν είναι τελικά μόνο αν κολλάει ή όχι ο  CΟVID – 19 αλλά ίσως και κάτι άλλο… Αυτό το κάτι άλλο θα εξηγηθεί με τη βοήθεια των αριθμών.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, ο κλάδος των επιχειρήσεων σε αναστολή, μετρούσε για το λιανεμπόριο σε 118.062 επιχειρήσεις, για την εστίαση σε 67.293 επιχειρήσεις και για τις αθλητικές δραστηριότητες σε 27.522 επιχειρήσεις. Από αυτές, στις αθλητικές δραστηριότητες, τα εγγεγραμμένα σωματεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) ανέρχονται σε 4.019 (Πηγές: ΕΛΣΤΑΤ & ΓΓΑ).

Συμπερασματικά, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και μερικώς της εστίασης (μέσω των take away και delivery) ελαφραίνει αρκετά τον κρατικό προϋπολογισμό από το μηχανισμό στήριξης (επιδόματα) και φυσικά ενεργοποιεί την καταβολή φόρων από τις επιχειρήσεις προς το Κράτος. Δηλαδή, όποιος προσφέρει οικονομικά έχει την ευκαιρία επαναλειτουργίας, κάτι που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν προσφέρει φυσικά στον ίδιο βαθμό με το λιανεμπόριο, την εστίαση και τον επαγγελματικό αθλητισμό. Επίσης, όσοι εργάζονται στον κλάδο των αθλητικών δραστηριοτήτων και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως προπονητές, παράγοντες κ.α. μπορούν να στηριχθούν ευκολότερα μέσω των μέτρων στήριξης του κράτους (επίδομα 534 €), όπου σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών προβλέπεται να στηρίζονται οικονομικά τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο του 2021, διότι είναι αρκετά μικρότερος ο αριθμός των εργαζομένων σε σχέση με το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Συνεπώς, ευθύνεται ο αθλητικός χώρος ή η έλλειψη αποστάσεων μεταξύ των αθλητών για τη μετάδοση του ιού; Τη στιγμή που αρκετά στάδια είναι ανοιχτά για ατομική άθληση και οι ασκούμενοι συρρέουν κατά δεκάδες. Ίσως, το επιχείρημα ότι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ο CΟVID – 19 κολλάει, να μην πείθει και τόσο πολύ πλέον. Εκτός εάν, το κλείσιμο των ερασιτεχνικών αθλημάτων έχει απώτερους σκοπούς. Όπως, την εξάλειψη των σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού που δεν είναι εγγεγραμμένα στη λίστα σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ. Άρα, το… ‘’Μπορώ να ελέγξω καλύτερα την οικονομία της χώρας με ανοιχτούς τους κλάδους των επιχειρήσεων που προσφέρουν οικονομικά σε αυτή, (με την υπόθεση ότι) πιέζοντας οικονομικά τα μη εγγεγραμμένα σωματεία στο μητρώο της ΓΓΑ’’, να πείθει περισσότερο’’.  Έχει ειπωθεί αρκετές φορές πως ο έλεγχος του συνωστισμού στους αθλητικούς χώρους, των περισσότερων ερασιτεχνικών αθλημάτων και αθλητικών χώρων, μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα από κάθε άλλο χώρο ακόμα και από τα σχολεία. Επίσης, το άνοιγμα των περισσότερων αθλητικών χώρων, όπως των κολυμβητηρίων, θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των χώρων συνύπαρξης του πληθυσμού (πάρκα, πλατείες κτλ.).

Πιθανόν, κάποιος/α μπορεί να σχολιάσει πως ίσως το άνοιγμα των κολυμβητηρίων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και το ρυθμό μετάδοσης του ιού, με συνέπεια την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Εύλογο σαν σχόλιο, όμως η απάντηση έρχεται με το ερώτημα «Πού μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα η κίνηση του κόσμου, έξω από τα μαγαζιά ή σε έναν αθλητικό χώρο;». Τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες οι αθλητικοί χώροι είναι σε λειτουργία πραγματοποιώντας ακόμα και αγώνες. Για όλα υπάρχουν λύσεις αρκεί να έχετε ξεκάθαρες τοποθετήσεις και ξεκάθαρα επιχειρήματα…

Μια απάντηση στο “CΟVID – 19: Το φαινόμενο μίας πανδημίας που κολλάει κυρίως σε αθλητικούς χώρους…”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.