Κύριε Υπουργέ,

Ακούσαμε με προσοχή όσα αναφέρατε χθες 29/1 για την επικινδυνότητα του αθλητισμού. Θα μας επιτρέψετε όμως να παραθέσουμε κι εμείς για το άθλημα της κολύμβησης όχι τα δικά μας στοιχεία, αλλά τις δικές μας αποδείξεις.

 1. Στην χρονική περίοδο από την εφαρμογή του Lockdown 11/11/2020 μέχρι και 25/1/2021 σε ένα σύνολο 900 ατόμων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.310 έλεγχοι κατά τους οποίους εντοπίσθηκαν συνολικά 4 θετικά δείγματα (3 αθλητές και 1 προπονητής, ο οποίος δε μετέδωσε τον ιό ούτε στην αθλήτρια κόρη του), ποσοστό 0,0012 (πηγή: ΚΟΕ)
 2. Στη χρονική περίοδο από αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου διεξήχθησαν Πανελλήνια Πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου, καθώς και αγώνες προκρίσεων σε όλη την επικράτεια, στους οποίους συμμετείχαν συνολικά 5000 αθλητές-τριες και επιπλέον προπονητές – παράγοντες και αγωνόδικες επιτροπές που ανεβάζουν το συνολικά αριθμό σε περίπου 7000 άτομα και δεν εντοπίσθηκε κάποιο θετικό δείγμα. (πηγή ΚΟΕ)

Έχουμε και κάποιες ερωτήσεις, που είμαστε βέβαιοι ότι θα έχετε εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Σας παρακαλούμε να μας τις παραθέσετε, διότι ειλικρινά ως άθλημα, κοινωνική ομάδα, επαγγελματικός κλάδος, όπως και να το θέσουμε βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση μετά από τόσο καιρό και συναισθηματική και οικονομική. Είπατε λοιπόν ότι σε περιπτώσεις που είχαμε έξαρση της πανδημίας, μέσα στους κορυφαίους 4-5 λόγους όπως προέκυπτε από την ιχνηλάτηση, δυστυχώς ήταν και από την αθλητική δραστηριότητα, είτε σε ανοικτές είτε σε κλειστές δομές και μάλιστα σε μέσο όρο ηλικίας 17-18 έτη.

 1. Ποιες αθλητικές δραστηριότητες με αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπονται σε ανοικτές δομές;
 2. Φωτογραφίζετε τον στίβο, την κωπηλασία, την αντισφαίριση, ποιο ή ποια αθλήματα από εκείνα που δεν έκλεισαν ποτέ;
 3. Αν πρόκειται για τον στίβο τότε γιατί επιτρέπετε τώρα αγώνες και μάλιστα σε κλειστή δομή;
 4. Μήπως προέρχονται από τα ανδρικά και γυναικεία πρωταθλήματα των ομαδικών που γίνονται σε κλειστές δομές; (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ…)
 5. Αν υποθέσουμε ότι είναι από αυτά, εκεί ο Μ.Ο. ηλικίας είναι 17-18 ετών;
 6. Επίσης αφού αυτά τα αθλήματα τα έχετε κατατάξει στην κατηγορία high risk (υψηλού κινδύνου), γιατί δεν επιτρέπετε προπονήσεις και αγώνες σε επίπεδο ανδρών – γυναικών σε ένα άθλημα medium risk (μέσου κινδύνου), χωρίς επαφές… που δεν έχει δώσει μέχρι τώρα κανένα δικαίωμα;
 7. Αλλά πάλι είπατε ότι προέρχονται και από ανοικτές και από κλειστές δομές, άρα να συμπεράνουμε απ’ όλα τα παραπάνω;
 8. Μήπως με τον όρο αθλητική δραστηριότητα εννοείτε το SMS 6 για προσωπική άθληση; Και πάλι όμως αυτή δε γίνεται σε δομές.
 9. Ποιοι είναι οι άλλοι 3-4 κορυφαίοι λόγοι;
 10. Μήπως η αναφορά σας σε ιχνηλατήσεις αφορούν σε εμπειρία από παλαιότερο χρόνο, δηλαδή μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020; Αλλά και πάλι τότε γιατί επιτρέψατε σε όλα τα προαναφερθέντα αθλήματα και σς άλλα και όχι στην κολύμβηση που η εμπειρία ήταν τότε και είναι με το μέρος της;
Βοηθήστε μας να αντιληφθούμε καλύτερα την πραγματικότητα καθότι σεβόμαστε τη γνώμη σας, αφού είστε γνώστης του αθλητισμού και παράλληλα έχετε υπάρξει και εξαιρετικός αθλητής.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
(Για το swimming.gr Γιάννης Μηλιδάκης)