Τις ανησυχίες του, αλλά και την απόγνωσή του αν δεν ανοίξουν άμεσα τα κολυμβητήρια στη Γαλλία, αποτυπώνει σε επιστολή του προς την Υπουργό Αθλητισμού κα Roxana Maracineanu, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης, η οποία παρατίθεται σε πιστή μετάφραση:

Προς Υπουργό Αθλητισμού

Κα Roxana Maracineanu

Avenue de France 95

75650 Παρίσι

Κλισί, Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Βρίσκομαι για ακόμη μια φορά στην δύσκολη θέση να επικοινωνήσω ξανά μαζί σας για να σας γνωστοποιήσω την καταστροφική θέση στην οποία έχει βρεθεί η Γαλλική ομοσπονδία Κολύμβησης και μαζί της όλοι οι σύλλογοι.

Εδώ και πολλούς μήνες, η καρδιά της γαλλικής κολύμβησης χτυπά στο ρυθμό των Κυβερνητικών ανακοινώσεων που εξαρτώνται άμεσα από την υγειονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Μετά από αρκετά λανθασμένα ξεκινήματα για την επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες, οι υπεύθυνοι των συλλόγων που απαρτίζουν την ομοσπονδία έχουν απογοητευθεί από την υπάρχουσα κατάσταση, και δεν βλέπουν καμία εξέλιξη και καμία προοπτική για το άνοιγμα των κολυμβητικών δραστηριοτήτων αλλά και της άθλησης για λόγους υγείας.

Στην τελευταία μου επιστολή απευθύνθηκα σε εσάς για το σχέδιο στήριξης, το οποίο ως σήμερα, απέχει κατά πολύ από την ικανοποίηση των αναγκών των αθλητών αλλά και των συλλόγων της ομοσπονδίας, των ζημών ύψους 2,6 εκατ. ευρώ αλλά και των 103.000 απολύσεων. Να σας θυμίσω πως είμαστε η 4η πιο πληττόμενη οικονομικά ομοσπονδία.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, και διακρίνοντας τις δυσκολίες που θα φέρει η περίοδος μετά από αυτή την υγειονομική κρίση, περιμένουμε μια αποζημίωση ύψους αναλογικού με το σχέδιο επανεκκίνησης που έχει ανακοινώσει το υπουργείο σας. Χωρίς τη δυναμική στήριξή σας, ακόμη και αν η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν αργήσει, πολλοί από τους συλλόγους θα αφανιστούν.

Όπως γνωρίζετε η φυσική άσκηση είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη και την ευημερία κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον μεσούσης αυτής της περιόδου της παγκόσμιας πανδημίας. Η επιτροπή που μελετά τις συνέπειες της κρίσης του COVID 19 στους νέους, υπογραμμίζει την ανησυχητική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Η απότομη παύση των δραστηριοτήτων από την περίοδο του περασμένου Μαρτίου, είναι πιθανό να αυξήσει επικίνδυνα τον αριθμό των πνιγμών αλλά και να καθυστερήσει σημαντικά την εκμάθηση της Κολύμβησης σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, που είναι εξίσου σημαντική με τη σχολική εκπαίδευση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητούμε να μας επιτρέψετε την πρόσβαση στις πισίνες, στις οποίες δεν έχει καταγραφεί συρροή κρουσμάτων, όπως εξάλλου και στα σχολεία, και να εκπονηθεί ένα δομημένο σχέδιο στήριξης της ομοσπονδίας.

Ελπίζω με τα λόγια μου να κέρδισα στην προσοχή σας και την κατανόησή σας για την σπουδαιότητα του θέματος.

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος

Gilles Sezionale


Ευχαριστούμε πολύ τον καταξιωμένο με περγαμηνές Ολυμπιονικών Έλληνα προπονητή κολύμβησης κ. Χρήστο Παπαρροδόπουλο, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται για τη Γαλλική ομοσπονδία και μας απέστειλε αντίγραφο της πρωτότυπης επιστολής.