Κατ’ αρχάς σας ευχόμαστε καλή χρονιά. Προσδοκούμε πολύ σύντομα, καθώς εξελίσσεται παράλληλα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη υγειονομική, κοινωνική, άρα και αθλητική κρίση και να επιστρέψουμε στο δημιουργικό έργο μας. Ευχόμαστε το 2021 σε αντίθεση με τις πρώτες μέρες του, να αποδειχθεί τελικά ένα ιδιαίτερα παραγωγικό και αθλητικά επιτυχημένο ολυμπιακό έτος, όπου όλοι θα έχουμε προσπαθήσει για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Περνώντας κατευθείαν στο θέμα της κολύμβησης

Πολλές επιστολές θα έχουν φτάσει στα γραφεία σας που αφορούν την κολύμβηση, το άθλημα που αγαπάμε και υπηρετούμε, ίσως το πλέον ευεργετικό για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Σήμερα χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, λόγω των επανειλημμένων περιόδων απραξίας με τα lockdown.  Και βέβαια εφόσον μιλάμε για κολύμβηση, μιλάμε για πραγματική και ουσιαστική απραξία, αφού κολύμπι στην ξηρά δε γίνεται.

Το πρωτεύον θέμα όμως, τώρα δεν είναι να σας επισημάνουμε ότι η κολύμβηση ως άθλημα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο, όταν σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, όπως παιδεία, εμπόριο, εστίαση, τουρισμό κ.α. σοβαρότατους τομείς οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες.

Το πρωτεύον ζήτημα είναι να επανεξετάσουμε άμεσα αν τελικά υπάρχει πραγματικός και ουσιαστικός λόγος ακινητοποίησης της κολύμβησης.

Έγκριτοι επιστήμονες και ο Π.Ο.Υ. διαβεβαιώνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2, δε μεταδίδεται στις πισίνες, κυρίως λόγω της χλωρίωσης, αλλά και γιατί οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες δεν έχουν σωματική επαφή και δε συγχρωτίζονται όπως συμβαίνει σε άλλα αθλήματα, κυρίως ομαδικά.

Ξεκινώντας από αυτή τη βάση θα προσπαθήσουμε να σας γνωρίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας της προπόνησης στην κολύμβηση, που είναι λογικό ενδεχομένως να μην μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των λοιμωξιολόγων, των οποίων τις θέσεις σεβόμαστε απεριόριστα και τις εντολές τους ασπαζόμαστε απόλυτα.

Α) Προπόνηση: Μια διαδρομή κολύμβησης 50μ. είναι 125τμ, άρα πολύ σωστά είχατε ορίσει μετά την πρώτη καραντίνα αρχικά μέχρι 5 άτομα σε κάθε διαδρομή, όταν στα καταστήματα (μικρότερου όγκου) επιτρέπεται ένα άτομο ανά 16τμ. (Αναλογία σε διαδρομή κολύμβησης 50μ. έως 8 άτομα). Υπάρχει τεχνικά εύκολος τρόπος να διατηρούνται ανά πάσα στιγμή οι αποστάσεις μέσα σε κάθε διαδρομή. 

Β) Αποδυτήρια: Αν και είναι χειμώνας, δεν χρειάζεται να γίνεται χρήση των αποδυτηρίων, πολύ περισσότερο εφόσον αναφερόμαστε σε αγωνιστικές κατηγορίες. Μάλιστα, ακόμη και πριν την περίοδο του κορωνοϊού, σε μεγάλο ποσοστό, οι αθλητές των κατηγοριών αυτών, ήδη δεν χρησιμοποιούσαν τα αποδυτήρια για λόγους ευκολίας και ταχύτητας.

Γ) Μετακινήσεις: Οι μετακινήσεις των κολυμβητών και των κολυμβητριών προς και από την πισίνα γίνεται αποκλειστικά με ίδια μέσα ή σε μικρότερες πόλεις της περιφέρειας με τα πόδια. Οι γονείς περιμένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Δ) Αγώνες: Στα πρωταθλήματα του Ιουλίου του 2020 και στους τελευταίους αγώνες του Οκτωβρίου που διοργάνωσε με απόλυτη υγειονομική επιτυχία η ΚΟΕ μόνο για αγωνιστικές κατηγορίες, έλαβαν μέρος πάνω από 3.000 (x2 φορές) κολυμβητές και κολυμβήτριες σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει ούτε ένα κρούσμα.

E) Ειδικά δεδομένα: Ο πληθυσμός των κολυμβητών-τριών σε ποσοστό 99%+ αποτελείται από ανήλικα άτομα και επιπλέον αυτού τα παιδιά που ήδη πηγαίνουν σχολείο αποτελούν περίπου το 75-80% του συνολικού πληθυσμού, με ότι συνεπάγεται αυτό…

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει τόση πειθαρχία στο χώρο μας, που παρότι εμφανίστηκαν 4 μεμονωμένα κρούσματα σε άτομα που δεν είχαν αρχίσει ακόμα τις προπονήσεις, ο ιός δεν μεταδόθηκε στους υπόλοιπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα από αυτά τα κρούσματα στο ΟΑΚΑ, ενός πατέρα και προπονητή, που δε μετέδωσε τον ιό ούτε στην κολυμβήτρια κόρη του! Η τήρηση κανονισμών είναι συνυφασμένη με τον αθλητισμό.

Παρόλα αυτά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν θα τα ορίσουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Έχοντας συνεπώς πλήρη συνείδηση του αιτήματος μας, ζητάμε την άμεση επανεκκίνηση των προπονήσεων της κολύμβησης, καθώς και την επανέναρξη των επίσημων αγώνων, με σχετική άδεια μετακίνησης από νομό σε νομό για την αγωνιστική κολύμβηση, ακόμα και πριν την έναρξη των σχολείων για το επίπεδο Ανδρών – Γυναικών (OPEN), όπως κατ΄ αντιστοιχία εφαρμόζεται και σε άλλα αθλήματα.

Είναι και θέμα δικαιοσύνης. Θέμα ίσης μεταχείρισης!

Προολυμπιακή / Προεθνική Ομάδα.

Όπως σας έχει ήδη επισημανθεί από την ΚΟΕ, γνωρίζετε ότι πρωτεύον μέρος της προετοιμασίας των κολυμβητών-τριών εκτός των προπονήσεων είναι και ο αγωνιστικός τους σχεδιασμός. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αναφερόμαστε στο υψηλό επίπεδο του αθλήματος.

Έχετε παραχωρήσει άδεια προπονήσεων σε περίπου 170 κολυμβητές και κολυμβήτριες για να προετοιμαστούν για τις μεγάλες διοργανώσεις, ώστε να εκπροσωπηθεί σωστά η χώρα μας. Η προετοιμασία τους είναι σε εξέλιξη, όπως είναι και οι προετοιμασίες των συναγωνιζόμενων αθλητών-τριών των άλλων χωρών. Έτσι γεννώνται τα εξής απλά ερωτήματα:

Εκείνοι-ες που έχουν ήδη όρια συμμετοχής για Ολυμπιακούς και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες θα πάνε τελικά απροετοίμαστοι-ες; Χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να δοκιμαστούν σε αγώνες καθ’ όλη τη φάση της προετοιμασίας τους; Τι νόημα έχει σε μια τέτοια περίπτωση η προετοιμασία που έχει ήδη ξεκινήσει και όλη η επένδυση από πλευράς της Πολιτείας;

Εκείνοι-ες που διεκδικούν όρια κι έχουμε επενδύσει επάνω τους ως χώρα, μάλιστα επιτρέποντάς τους ακόμα και στην πιο σκληρή φάση της καραντίνας να προπονούνται, πότε θα πιάσουν τα όρια; Σε ποιους αγώνες;

Η αγωνιστική ετοιμότητα ενός αθλητή εξελίσσεται και ως εκ τούτου δεν περιμένουμε επίτευξη ορίου ή ρεκόρ στην πρώτη ημερίδα.

Γνωρίζουμε πως τα όρια στην κολύμβηση δεν μετρούν σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις. Θα πρέπει να έχει προδηλωθεί ο τόπος και ο χρόνος τέλεσης αγώνων στη διεθνή ομοσπονδία (FINA). Αυτό έχει ήδη γίνει από την ΚΟΕ, όπως έπρεπε, την ώρα που έπρεπε, αποκλειστικά για τους Χειμερινούς Ανδρών – Γυναικών της Αθήνας και για τον ΦΑΡΟ Αλεξανδρούπολης τον Φεβρουάριο.

Αν λοιπόν γίνουν αγώνες με τοπικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα Χειμερινοί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ταυτόχρονα και κάποιοι-ες πιάσουν όρια στην Θεσσαλονίκη ή στα Ιωάννινα, γνωρίζουμε τι θα συμβεί εφόσον δηλωμένες στη FINA είναι μόνο οι διοργανώσεις της Αθήνας και της Αλεξανδρούπολης;

Αγαπητοί κύριοι, για να μην αυτοαναιρούμαστε εντελώς άδικα,

Είναι η ώρα που πρέπει οι σεβαστοί μας επιστήμονες – λοιμωξιολόγοι να εισηγηθούν τους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις επανέναρξης της αγωνιστικής κολύμβησης.

Είμαστε βέβαιοι για την άμεση ανταπόκρισή σας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από αυτή την ευγενική και με ολοκληρωτικά φίλαθλο πνεύμα, κίνησή μας.

Η Επιστολή συντάχθηκε από τους Προπονητές /τριες και υπογράφεται από:

  • ΣΩΜΑΤΕΙΑ Κολύμβησης / Μέλη της ΚΟΕ 
  • Προπονητές / Προπονήτριες με Άδεια άσκησης επαγγέλματος
  • Κολυμβητές / Κολυμβήτριες με όρια κατηγορίας ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • Γονείς και Κηδεμόνες κολυμβητών / κολυμβητριών


Οδηγίες υπογραφής της παρούσης Ανοικτής Επιστολής

Διαβάζουμε προσεκτικά το κείμενο της επιστολής κι εφόσον συμφωνούμε ακολουθούμε το παρακάτω link στο FB και βάζουμε (like).

https://www.facebook.com/groups/161376683904648/permalink/5025186754190259/

Like = Υπογραφή! (παράκληση μόνο Like)

Στη συνέχεια εφόσον το επιθυμούμε κοινοποιούμε τη συγκεριμένη ανάρτηση σε όσο περισσότερα σημεία έχουμε τη δυνατότητα, ώστε να να συλλέγξουμε χιλιάδες υπογραφές (like).