Ακριβώς όπως οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε την πρωινή μας φόρα από ένα πολλά υποσχόμενο φλιτζάνι καφέ, έτσι και οι αθλητές συχνά στρέφονται προς την καφεΐνη για να ενισχύσει τις αθλητικές επιδόσεις τους. Έρευνες, ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι οι αθλητές μάλλον θα έπρεπε να προτιμούσαν να αποφύγουν τον καφέ και τα ενεργειακά ποτά στον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς η συνεχής κατανάλωσή τους θα μπορούσε να παρεμποδίσει την απόδοση της καφεΐνης, ενώ θα ήθελαν τα οφέλη της όταν πραγματικά τα χρειάζονται περισσότερο.

Ομάδες ερευνητών υποστηρίζουν ότι η τακτική πρόσληψη καφεΐνης θα μπορούσε να εμποδίσει την απόδοσή της και κατά συνέπεια την όποια ενίσχυση και τα οφέλη της.

Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, σε ενεργειακά ποτά, το τσάι, ακόμη και κάποια παυσίπονα φάρμακα. Λόγω της ευρείας κατανάλωσής της δεν την αντιμετωπίζουμε  ως «ναρκωτικό», αλλά είναι «ναρκωτικό»…

Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα μειώνοντας την αίσθηση της κόπωσης και της υπνηλίας. Μπορεί επίσης να ωφελήσει τις επιδόσεις στην άσκηση. ‘Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καφεΐνη είναι ένα δημοφιλές συστατικό ενίσχυσης της απόδοσης των αθλητών-τριών.

Μια νεότερη μελέτη, δείχνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης σε τακτική βάση μπορεί να απευαισθητοποιήσει τους αθλητές, μειώνοντας την απόδοσή της και φυσικά την επενέργειά της στην ενίσχυση των επιδόσεών τους.

Σε αντιστοιχία με την παραπάνω έρευνα ο Δρ. Brendan Egan, στη Σχολή Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης (School of Health and Human Performance), στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου στην Ιρλανδία, και οι συνάδελφοί του ανέφεραν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο Διεθνές Περιοδικό Αθλητική Διατροφής και Μεταβολισμού Άσκησης (Sport Nutrition and Exercise Metabolism), δοκιμάζοντας τον αντίκτυπο της καφεΐνης σε 18 άνδρες, οι οποίοι ήταν όλοι μέλη μιας αθλητικής ομάδας.

Όλοι οι αθλητές κλήθηκαν να εκτελέσουν ένα σετ από 10×40 μέτρα σπριντ. Πριν από κάθε σπριντ, οι αθλητές μάσησαν κάποια τσίχλα. Ορισμένες περιείχαν καφεΐνη σε ποσότητα που ισοδυναμούσε σε δύο φλιτζάνια ισχυρού καφέ, ενώ οι υπόλοιπες είχαν μόνο τη γεύση αλλά καθόλου καφεΐνη… Σημειώθηκε επίσης η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης του κάθε συμμετέχοντα. Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσον αυτό επηρέασε τα αποτελέσματα των επιδόσεων τους στις δοκιμές των σπριντ.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι για τους άνδρες αθλητές που κατανάλωναν καφεΐνη σε τακτική βάση, η καφεϊνούχα τσίχλα είχε μικρή επίδραση στην απόδοση τους στο σετ.

Στην πραγματικότητα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν το ισοδύναμο περίπου τριών ή περισσότερων φλυτζανιών καφέ κάθε μέρα είδαν την αθλητική απόδοσή τους να μειώνεται με τις επαναλαμβανόμενες δοκιμές σπριντ, ακόμα κι αν είχαν μασήσει την καφεϊνούχα τσίχλα.

Ωστόσο εκείνοι που είχαν μια χαμηλή συνήθη πρόσληψη καφεΐνης, διατήρησαν την απόδοσή τους και στα 10 σπριντ, εφόσον είχαν μασήσει τη καφεϊνούχα τσίχλα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές λένε:

“Τα δεδομένα δείχνουν ότι μια χαμηλή δόση καφεΐνης με τη μορφή καφεϊνούχας τσίχλας ενώ είναι αρκετή για να διατηρήσει την απόδοση στα επαναλαμβανόμενα σπριντ σε αθλητές με χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης σε καθημερινή βάση, δε βοηθάει τελικά εκείνους που έχουν συνήθη κατανάλωση καφεΐνης σε υψηλή ποσότητα.”

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η τακτική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να παρεμποδίσει τελικά την επίδραση ενίσχυσης που προκαλεί η ουσία. Με αυτό κατά νου, συστήνουν στους αθλητές που πίνουν καφέ τακτικά ότι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση προς χάριν μιας καλύτερης απόδοσης σε έναν αγώνα. Αν όχι, ίσως να αποδειχθεί απίθανο το να καρπωθούν τα οφέλη ενός συμπληρώματος καφεΐνης.Επιγραμματικά…

Ένας παράγοντας που μας κάνει να αισθανόμαστε φυσιολογική κόπωση είναι η συσσώρευση αδενοσίνης, η οποία όσο παράγεται τόσο πιο πολύ νυστάζουμε, ενώ αντίθετα όσο κοιμόμαστε, η συγκέντρωσή της μειώνεται. Ο καφές είναι σε θέση να ξεγελάσει αυτή τη λειτουργία, καθώς η καφεΐνη μοιάζει πολύ με τα κύτταρα αδενοσίνης του εγκεφάλου μας. Τι γίνεται λοιπόν; Η καφεΐνη πάει και επικάθεται στους υποδοχείς – αγγελιοφόρους της αδενοσίνης μπλοκάροντας έτσι τη διαδικασία πρόσδεσής της αδενοσίνης και παράλληλα τη μεταβίβαση ορισμένων πληροφοριών, πχ του µηνυµατοφόρου μορίου cAΜP, το οποίο προέρχεται από ΑΤΡ και βρίσκεται παντού. Δίνει το σύνθημα στον οργανισμό για την παραγωγή των δυο κύριων νευροδιαβιβαστών του σώματος. Της νορεπινεφρίνης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς και της επινεφρίνης, που μεταξύ άλλων αντιδράσεων έχουμε και αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης.

Με ακόμα πιο απλά λόγια η καφεΐνη δίνει το σήμα που λαμβάνει ο οργανισμός όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι πχ με ένα μεγάλο κίνδυνο ή όταν συγχιστούμε από μια κατάσταση… Η καρδιά μας θα χτυπήσει πιο γρήγορα η πίεση του αίματος θα αυξηθεί, ο εγκέφαλος αλλά και το μυϊκό μας σύστημα θα τροφοδοτηθεί με περισσότερο οξυγόνο για να μπορέσουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα ή να παλέψουμε με περισσότερη δύναμη αν χρειαστεί…

Η καφεΐνη προκαλεί στρες…

Εντωμεταξύ οι υποδοχείς της αδενοσίνης παραμένουν κατειλημμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού απαιτούνται πολλές ώρες για την αποβολή % της από τον οργανισμό. Έτσι ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία να φτιάξει και νέους υποδοχείς προκειμένου να προσδεθεί εκεί η αδενοσίνη, για να προχωρήσει επιτέλους η φυσιολογική διαδικασία. Οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα η ίδια ποσότητα καφέ να μην αρκεί για να μπλοκαριστούν όλοι οι υποδοχείς, ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στον ίδιο βαθμό κι έτσι χρειάζεται περισσότερη καφεΐνη, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αντοχή στην καφεΐνη και κατ’ αντιστοιχία δε συμβαίνει μόνο με την καφεΐνη…

Παρόλα αυτά ένα καφεδάκι κάπου κάπου ή έστω μια φορά τη μέρα, πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει και είναι πολύ σημαντική για να ζούμε πιο όμορφα, έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη υγείας.


Καλημέρα σας, καλή Κυριακή και καλή απόλαυση, αφού οι παραδόσεις μας δεν επιτρέπουν το «στην υγειά μας» με τον καφέ…