Με όποια σειρά και αν τα βάλουμε, όλοι είναι τομείς που επηρεάζονται από τις συνέπειες της παρατεταμένης πανδημίας. Η υγεία αφορά στο σώμα και στην ψυχή, η οικονομία αφορά σε όλους μας και ειδικά σε όσους μένουν σπίτι και δε δουλεύουν, η παιδεία αφορά σε όλους τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους. Ο πολιτική Ηγεσία, τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Παιδείας, το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, όπως και το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καλούνται να λύσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση.

Η στρατηγική για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, και οι συστάσεις τις επιτροπής των «ειδικών» δικαιώνεται από τα έως σήμερα αποτελέσματα, που κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στη διαχείριση της μεγάλης αυτής κρίσης ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Ο Αθλητισμός ωστόσο, έως τώρα, δε φαίνεται να βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων.

Με εξαίρεση τον επαγγελματικό αθλητισμό για τον οποίο συμφωνήθηκαν από την αρχή τα απαραίτητα πρωτόκολλα, όπως επίσης για ένα περιορισμένο αριθμό αθλητών των εθνικών μας ομάδων και επίλεκτων νεαρών αθλητών, οι μηχανές του ερασιτεχνικού αθλητισμού μας συνεχίζουν να μη δουλεύουν ή τουλάχιστον να δουλεύουν στο ρελαντί. Οι αθλητές και οι αθλήτριες μας, μικροί και μεγάλοι, υποφέρουν από την κατάσταση καθώς καλούνται να αλλάξουν τις συνήθειες ετών, και να περιμένουν μέρα με τη μέρα την επάνοδο στους γνώριμους αθλητικούς ρυθμούς.

Είμαστε βέβαιοι πως οι αρμόδιοι, όταν το επιτρέψουν τα δεδομένα, θα ανοίξουν τον αθλητισμό, έστω και μόνο για προπονήσεις, και μάλιστα από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τις ακαδημίες, τα τμήματα υποδομής έως και τα πιο μεγάλα παιδιά που φέτος, συν τοις άλλοις, θα δώσουν και τις κρίσιμες εξετάσεις τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με τα απαραίτητα μέτρα και την πειθαρχία που ο κόσμος του αθλητισμού έχει επανειλημμένα επιδείξει ότι μπορεί να εφαρμόζει, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως δε θα υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού που εγκυμονούν τον κίνδυνο μετάδοσης του αόρατου εχθρού μας.

Ας κάνουμε όλοι λίγο υπομονή, ας ετοιμαστούμε για την ημέρα που θα ανοίξουν και πάλι οι πόρτες των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, με τη βεβαιότητα ότι σύντομα στο τρίπτυχο «Υγεία-Οικονομία-Παιδεία» θα συμπεριληφθεί και ο οργανωμένος και πειθαρχημένος ερασιτεχνικός αθλητισμός κάνοντας πράξη το επίκαιρο, πιο πολύ από ποτέ,

ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ.
Γιάννης Γιαννουρής