Κι ενώ τα κολυμβητήρια παραμένουν κλειστά, φήμες περί παντός επιστητού κι από όλες τις κατευθύνσεις πλανώνται και διαδίδονται με ταχύτητα που ξεπερνά το …φως, αλλά στην πραγματικότητα σιγή ιχθύος τηρείται προς το παρόν για το θέμα από τους ιθύνοντες, πάμε να συναντήσουμε έναν παλιό συγκολυμβητή και αγαπημένο φίλο από τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια, ο οποίος ζει σε μια, για την ακρίβεια δύο άλλες γειτονιές της Ευρώπης και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, αξίζει να τον …ακούσουμε.Είναι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, τότε κολυμβητής του ΠΑΟ, αργότερα συνέχισε την κολύμβηση στην ομάδα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου που σπούδασε. Μάλιστα, κατείχε και το ρεκόρ του Κολλεγίου του στα 200μ. πεταλούδα. Μετέπειτα και σήμερα… Διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες που αναπτύσσουν θεραπείες κυρίως για σπάνιες ασθένειες. Έχει ασχοληθεί και με την ανάπτυξη εμβολίων. Η πρώτη του εταιρία στη Γερμανία ανέπτυσσε φάρμακα με RNA/DNA και λιπίδια, τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για τα εμβόλια κατά της COVID.

– Ηλία, σήμερα ζεις με την οικογένειά σου στη Γερμανία κι εργάζεσαι στην Ελβετία, πως είναι η ζωή αλλά και τα κολυμβητήρια στη Γερμάνια και την Ελβετία;

Πρέπει να ξεχωρίσουμε τον υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό από τον αθλητισμό, ερασιτεχνικό ή προσωπικό. Όσον αφορά το δεύτερο, όλα είναι κλειστά, πισίνες γυμναστήρια κτλ. Οι Γερμανοί τον Νοέμβριο προτίμησαν να αφήσουν τα σχολεία ανοιχτά, ενώ έκλεισαν τις πισίνες. Μετά τη δραματική αύξηση των θανάτων που είχαν έκλεισαν και τα σχολεία. Τα αθλητικά σχολεία είναι επίσης κλειστά. Στην Ελβετία τα διαφορετικά καντόνια πήραν μέτρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τώρα όλες οι πισίνες είναι κλειστές. Για τις ολυμπιακές ομάδες υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις. Τα μέτρα θα ισχύσουν μάλλον για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα. Βέβαια χωρίς SMS μπορεί να βγει κανείς να αθληθεί, τρέξιμο, ποδήλατο κ.α. Σήμερα χιονίζει και πολύς κόσμος πάει στη δουλειά του με ποδήλατο για να αποφύγει τα ΜΜΜ. Νομίζω πως όλοι αναγνωρίζουν ότι για τα παιδιά που κάνουν αγωνιστικό αθλητισμό εάν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, θα είναι μια χαμένη χρονιά.


– Ποιο θεωρείς ότι είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει στην πισινά και πότε βλέποντας τα στοιχεία της χωράς μας;

Όσον αφορά το γενικό πληθυσμό πιστεύω πως είναι νωρίς να ανοίξουν. Κι έμενα μου λείπει το κολύμπι, αλλά συμφωνώ με το κλείσιμο. Υπάρχει πολύς κόσμος που αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Όσον αφορά τον αγωνιστικό αθλητισμό – πρωταθλητισμό νομίζω πως είναι καιρός να εξεταστεί άμεσα η χαλάρωση των μέτρων. Στο κολύμπι και σε άλλα αθλήματα, υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα και με αυτά θα μπορούσαν να επιτραπούν περισσότεροι αθλητές στις προπονήσεις. Μέχρι και αγώνες θα μπορούσε κανείς να οργανώσει, με rapid tests. Αλλά το θέμα πάντα θα είναι που πρέπει να τραβήξουμε την γραμμή. Πχ σε αυτούς που έχουν όρια ΟΠΕΝ; σε αυτούς που έχουν συμμετοχές σε τελικούς πανελληνίων αγώνων; Στους πρώτους 4 των πανελληνίων; Πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις από αυτούς που δε θα μπορέσουν να προπονηθούν. Κι ας μην ξεχνάμε και τα άλλα αθλήματα. Οι ειδικοί και κυβερνώντες πρέπει να σκέφτονται όσους κάνουν υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό με τον ίδιο τρόπο, όπως έναν εργαζόμενο που κάνει δύο δουλειές. Όποιος έχει κάνει πρωταθλητισμό ξέρει πως εάν ένας αθλητής δεν προπονηθεί σωστά για 2-3 μήνες, χάνει τη χρονιά.

Μια ιδιαιτερότητα της κολύμβησης είναι πως υπάρχουν και ανοιχτές και κλειστές πισίνες. Αντίθετα με άλλα αθλήματα αυτό δεν κάνει μεγάλη ως καμία διαφορά στην προπόνηση. Σίγουρα θα μπορούσε κανείς να εφαρμόσει διαφορετικά πρωτόκολλα μεταξύ ανοιχτών και κλειστών πισινών. Οι ανοιχτές πισίνες θα μπορούσαν να έχουν πρωτόκολλα παρόμοια ή κοντά σε αυτά του ανοιχτού στίβου.Αν δεν έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες από όσο γνωρίζω, οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες έρχονται στις προπονήσεις με δικά τους αυτοκίνητα. Δε χρησιμοποιούν ΜΜΜ, επίσης εφόσον μιλάμε για μεγαλύτερα άτομα που κάνουν αγωνιστικό αθλητισμό, σίγουρα ξέρουν και μπορούν να τηρούν κανονισμούς, καθώς και να αποφεύγουν τα αποδυτήρια, αν αυτό επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.


– Θέλουμε να ακούσουμε – διαβάσουμε τη γνώμη σου για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό.

Έως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 34 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε 45 χώρες. Στα εμβόλια υπάρχει μια ανησυχία πάντα για τις πιθανές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες. Ως τώρα η βραχυπρόθεσμη ασφάλεια του εμβολίου είναι εξαιρετική. Έχουμε επίσης στοιχεία ασφάλειας για πάνω από 6 μήνες τα οποία είναι πολύ καλά. Τα στοιχεία αποτελεσματικότητας έχουν ξεπεράσει τις αισιόδοξες προβλέψεις, το 90%+ είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Περιμένω τη σειρά μου για να εμβολιαστώ.


(Είχαμε τη χαρά όχι μόνο να γνωρίσουμε τη θαυμάσια οικογένεια του Ηλία πριν λίγα χρόνια, όταν είχαν εγκατασταθεί για ένα διάστημα στην Αθήνα, αλλά και να «φιλοξενήσουμε» στις πισίνες μας τη μεγάλη του κόρη, Μαρία. Τη μικρότερη, Αριάδνη μας την «έκλεψε» το μπάσκετ…)

– Δε γίνεται να μη σε ρωτήσω τι κάνουν τα θαυμάσια κορίτσια σας;

Μια χαρά οι κόρες σε ευχαριστώ. Η Μαρία σταμάτησε το κολύμπι δυστυχώς, είναι τώρα πρωτοετής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Η Αριάδνη είναι στη Γ’ Λυκείου και συνεχίζει να παίζει μπάσκετ. Και στο μπάσκετ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, τα παιδιά έχουν να προπονηθούν μήνες και δε γίνονται αγώνες.


-Ηλία, σε ευχαριστούμε πολύ που ήσουν και πάλι κοντά μας και μάλιστα με διαφωτιστικές απαντήσεις, αλλά δε μας ξεφεύγεις τόσο εύκολα… Σας περιμένουμε όλους το συντομότερο δυνατό. Ραντεβού και πάλι στις Ελληνικές πισίνες.  

Το περιμένουμε κι εμείς πολύ!