Διαδικτυακή τεχνική σύσκεψη προπονητών κολύμβησης έγινε πριν μερικές ώρες, στις 20:30, με σκοπό να ακουστούν απόψεις για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας που ουσιαστικά κρατούν «κλειστό» το άθλημά μας.

Στη σύσκεψη δεν υπήρχαν απουσίες συμμετείχαν όλοι οι προπονητές που προπονούν αυτή την περίοδο και η συζήτηση έγινε με εποικοδομητική διάθεση, αφού το θέμα δεν ήταν άλλο από τη διάσωση του αθλήματος. Οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν σχεδόν ταυτόσημες και συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Πάση θυσία πρέπει να αρχίσουν να διεξάγονται επίσημοι αγώνες. Αυτό έχει δύο στόχους:
  • α) να υποστηριχθούν οι προετοιμασίες των κολυμβητών-τριών που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς, αλλά και τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και
  • β) να ανοίξει ο δρόμος της αγωνιστικής κολύμβησης στη λογική ακόμα και των εβδομαδιαίων αγωνιστικών, με σχετικές άδειες μετακίνησης, τουλάχιστον προς τα δύο μεγάλα κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ακριβώς γίνεται στα πρωταθλήματα των ομαδικών αθλημάτων.

Όσον αφορά στον πρώτο στόχο η διοργάνωση των αγώνων θα προετοιμάσει τους αθλητές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθότι όλοι οι τεχνικοί συμφώνησαν ότι η καλύτερη προπόνηση είναι οι αγώνες. Επίσης θα τους βοηθήσουν στο να επαναπροσανατολιστούν αγωνιστικά για να καταφέρουν να διεκδικήσουν και να πιάσουν όρια και όσοι δεν έχουν πιάσει ακόμα. Χωρίς αγώνες δεν είναι δυνατό να πιαστούν όρια…

Έτσι λοιπόν έγινε μια πρόταση να διοργανωθούν 4 αγώνες πάντα σε μορφή ΟΠΕΝ, δύο μέσα στον Ιανουάριο και άλλοι δύο αν όχι στις ίδιες ημερομηνίες με τους χειμερινούς με μία μικρή καθυστέρηση, ίσως μίας εβδομάδας έως και τις αρχές Μαρτίου.

Επίσης να αλλαχθούν οι διοργανώσεις που ήταν δηλωμένες στη FINA, για την επίτευξη ορίων, αφού η πρώτη ευκαιρία ήδη χάθηκε (ήταν τα Αλεξάνδρεια) και η επόμενη μετά τους Χειμερινούς είναι ο ΦΑΡΟΣ Αλεξανδρούπολης, που καθώς φαίνεται μπορεί να ακυρωθεί.

Ζητήθηκε ακόμα να υπάρξουν αγώνες πρόκρισης για τις μεγάλες διοργανώσεις κυριολεκτικά ακόμα και την τελευταία στιγμή πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης ορίων, ή τουλάχιστον για τους Πανευρωπαϊκούς να γίνουν χρόνοι που να προσεγγίζουν στα όρια, αφού υπάρχει η δυνατότητα σ’ αυτές τις αποστολές να συμμετέχουν και κολυμβητές-τριες χωρίς όρια, κάτι που δεν μπορεί να γίνει βέβαια στην Ολυμπιακή αποστολή.

Επίσης όλοι οι προπονητές ζήτησαν ειδικά φέτος οι ελληνικές αποστολές των Ευρωπαϊκών Ανδρών-Γυναικών και Εφήβων-Νεανίδων να είναι όσο το δυνατό πολυπληθέστερες, με σκοπό να λειτουργήσει αυτό ως αντίδραση στην τρέχουσα αρνητική κατάσταση που συρρικνώνει και καταστρέφει το άθλημά μας.

Σ’ αυτή τη βάση ζητήθηκε από την ΚΟΕ, να εξαντλήσει τα ακρότατα όρια των δυνατοτήτων της και να προσπαθήσει να στείλει όσους περισσότερους αθλητές και αθλήτριες μπορεί σε διεθνείς ευρωπαϊκές συναντήσεις που είναι προγραμματισμένες και θα γίνουν την προσεχή άνοιξη. Βέβαια εκεί έχουν να αντιμετωπιστούν θέματα ταξιδιού καραντίνας κλπ…

Στο δεύτερο στόχο τώρα…

Εφόσον η ΓΓΑ προς το παρόν δεν ανοίγει το δρόμο προς τα κολυμβητήρια για όλους, οι προπονητές εκτιμούν ότι πρέπει να ζητηθεί άδεια αγώνων και μετακινήσεων σε εβδομαδιαία βάση, όπως και στα ομαδικά αθλήματα, μήπως και σταματήσει αυτή η άδικη διάκριση μεταξύ ατομικών και ομαδικών αθλημάτων. Να αρχίσουν να γίνονται αγώνες έστω για τα 153 άτομα που τους έχει επιτραπεί η κολύμβηση. Ασφαλώς όλοι συμφώνησαν ότι αυτό δεν είναι η κολύμβηση, αλλά κάπως πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία, περισσότερο για να καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι η κολύμβηση είναι αφενός ένα άθλημα με εβδομαδιαίο αγωνιστικό προσανατολισμό, αφετέρου ασφαλές, δεν έχει επαφές παικτών και επιπλέον έχει αποδείξει στο παρελθόν και θα αποδείξει και τώρα ότι ξέρει να τηρεί κανονισμούς και οδηγίες και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διασπορά του ιού.

Όλοι συμφώνησαν ότι ο αριθμός των 153 ατόμων είναι κάτι χειρότερο από απογοητευτικός, αλλά θα αποτελέσει ίσως το εφαλτήριο για να αυξηθεί σταδιακά σε κανονικά μεγέθη.

Σκέφτηκαν, λυπημένοι, ότι όλα τα υπόλοιπα παιδιά που δε θα μπορούν να λάβουν μέρος σε αγώνες, τουλάχιστον στην αρχή, θα νιώθουν παραγκωνισμένα και είναι πράγματι άδικα παραγκωνισμένα, αλλά αν δεν γίνει μια αρχή, όλα θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο, ενώ με αυτό τον τρόπο και με τα καλά υγειονομικά αποτελέσματα που σίγουρα θα έχουμε στις πισίνες, πιο σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος για όλους και όλες. Αυτοί οι αγώνες, αν τελικά δοθεί η άδεια διεξαγωγής τους, θα λειτουργήσουν ως το «βαγόνι» που θα οδηγήσει έξω από αυτή την κρίση.

Συμφώνησαν επίσης όλοι ότι ασφαλώς και δημιουργούνται κάποιες αδικίες και όταν δούμε πότε και με τι συνθήκες θα αρχίσουμε να βγαίνουμε από αυτή την κατάσταση, τότε θα είναι η ώρα των προτάσεών τους για τα πρωταθλήματα και ότι ακόμα συνεπάγονται αυτά.

Τη συζήτηση συντόνιζε με μεγάλη επιτυχία ο προπονητής του Άρη Θεσσαλονίκης και ομοσπονδιακός, Τάσος Παπαδόπουλος και τις προτάσεις κατέγραφε ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΚΟΕ, Χριστόδουλος Χούμας, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η θέση και το μόνιμο αίτημα της ομοσπονδίας προς τη ΓΓΑ είναι να ανοίξει η κολύμβηση για όλα τα σωματεία με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά μέχρι τώρα αυτή η πρόταση προσκρούει πάντα σε τοίχο… όπως προσέκρουσε σε τοίχο το να επιτραπούν οι προπονήσεις ακόμα και των μελών της εθνικής ομάδας της τεχνικής κολύμβησης…

Υπήρξε διαβεβαίωση ότι όλες αυτές και άλλες προτάσεις θα συζητηθούν στην ΚΟΕ και άμεσα θα γίνουν οι κινήσεις που τελικά θα αποφασιστούν.

Το επόμενο διαδικτυακό ραντεβού των τεχνικών αναμένεται για το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή.