και «αύριο» λοιπόν είσαι Πρόεδρος της ΚΟΕ… Τι σκέφτεσαι για την ομοσπονδία;

Αυτή τη στιγμή όπως σκέφτεται ο καθένας μας, το μεγάλο στοίχημα είναι το πώς θα διαχειριστούμε τη μετά πανδημία εποχή. Να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στις πισίνες, να φτάσει ο υγρός στίβος γρήγορα εκεί που ήταν και καλύτερα ακόμα. Η ομοσπονδία πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την επανεκκίνηση, σε καταστάσεις πρωτόγνωρες…

Η ομαδικότητα και η από κοινού δουλειά πρέπει είναι να δράσει έγκαιρα και να …αντιδράσει άμεσα, ώστε να ξαναγυρίσουν όλοι οι αθλητές που αποτελούν τη δύναμη της ΚΟΕ και πάλι στις πισίνες.

Ουσιαστικά να ξαναδημιουργηθούν τα έξι αθλήματα, να φτάσουν και να ξεπεράσουν το επίπεδο που ήταν πριν. Δεν εννοώ μόνο στις αγωνιστικές επιτυχίες της χώρα μας, αλλά επίσης στη μαζικότητα και στη διάρκεια των αθλητών. 

Θεωρείς ότι η τωρινή διοίκηση της ΚΟΕ ολοκλήρωσε τον κύκλο της;

Με το νέο νόμο του κ. Αυγενάκη, τα όρια ηλικίας δεν επιτρέπουν την επανεκλογή πολλών υπαρχόντων μελών. Είναι η στιγμή νεότερων ανθρώπων, που είναι χρόνια στο χώρο να αναλάβουν τα ηνία της ομοσπονδίας. Η τωρινή διοίκηση έχει πορεία 30 ετών και βλέποντας πως ήμασταν όταν ανέλαβαν και πού φτάσαμε δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει την προσφορά τους. Από ‘κει και πέρα όμως αναλαμβάνοντας το πηδάλιο οφείλουμε να συνεχίσουμε τις επιτυχίες και να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό είναι η αμεσότητα της σχέσης ΚΟΕ με τα σωματεία με τους προπονητές τους, που ουσιαστικά εκείνα κι εκείνοι είναι η κινητήριος δύναμη του υγρού στίβου και κατ’ επέκταση και της ομοσπονδίας.

Η τεράστια αθλητική εμπειρία σου, πόσο σε βοηθάει στον επαγγελματικό σου βίο;

Έχοντας περάσει από πολύ μικρή ηλικία όλα τα στάδια, με έχει μάθει πολλά πράγματα ο αθλητισμός. Πολλές εμπειρίες και πολλές παραστάσεις από Ελλάδα και εξωτερικό… Όλα αυτά μου πρόσφεραν βιωματική γνώση, ώστε να αντιλαμβάνομαι τα θέματα της πισίνας.

Άλλωστε αυτό που επίσης με έχει διδάξει ο αθλητισμός είναι, να ακούω και να μαθαίνω.

Είσαι 40άρης στην καλύτερη ηλικία για δράση;

Έχω την όρεξη ενός νέου ανθρώπου και θέλω να προσφέρω. Παράλληλα εκτιμώ ότι έχω και την ωριμότητα ενός ανθρώπου που αντιλαμβάνεται και γνωρίζει το χώρο του αθλητισμού. Με ενδιαφέρει πολύ ο αθλητισμός, δε σημαίνει ότι επειδή ήταν κάποιος αθλητής, θα ασχοληθεί και επαγγελματικά με αυτό. Πολλοί μεγάλοι αθλητές τράβηξαν με επιτυχία άλλο δρόμο στη ζωή.

Είσαι παράλληλα Γραμματέας ΔΣ στη διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγ. Κοσμά, καθώς και στην επιτροπή του «Ζήσε Αθλητικά» και να το πούμε αυτό πρόκειται για αμισθί θέσεις.

Μου αρέσει η εθελοντική προσφορά. Το «Ζήσε Αθλητικά» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει ο κ. Αυγενάκης για την προαγωγή των αξιών του αθλητισμού, στα σχολεία. Είναι σημαντική υπόθεση να έχει κανείς πολύπλευρη εμπειρία γύρω από τον αθλητισμό.

Εκτός από την κολύμβηση που είναι το πολυπληθέστερο άθλημα και φέρει και το όνομά της η ομοσπονδία …Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, η υδατοσφαίριση (water polo), ως ομαδικό άθλημα είναι ίσως πιο δημοφιλές. Προσφέρει σημαντικά ως προστιθέμενη αξία στην ΚΟΕ;

Μπορεί να προέρχομαι από το κολύμπι αλλά τα δυο μου αδέρφια ο Αλέξης και ο Μπεν, που παίζει ακόμα, …έρχονται από την υδατοσφαίριση. Από μικρά, μέσα στο σπίτι ακόμα, μιλούσαμε και για το πόλο.

Στο χώρο της πισίνας η συναναστροφή είναι με όλους. Καταλαβαίνω τη δυναμική της υδατοσφαίρισης και την αγάπη και τη δημοφιλία… και δε γνωρίζω μόνο τους κανονισμούς του παιγνιδιού στο πόλο, αλλά γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, επίσης…

Έχω παίξει πόλο… όχι όμως με μεγάλη επιτυχία… (χαμογελώντας…)

Η υδατοσφαίριση είναι αναμφισβήτητα προστιθέμενη αξία, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα που έχει φέρει ολυμπιακό μετάλλιο.

Η ομάδα μας θα περιλαμβάνει ικανότατα άτομα που προέρχονται από την υδατοσφαίριση.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι από τις λίγες που θα υπάρχει αντίπαλος. Το ψηφοδέλτιο δε θα είναι ένα, αλλά δύο ή και τρία… Δημοκρατική διαδικασία!
Σπύρο, πότε θα μάθουμε τους εκλεκτούς και τις εκλεκτές της δική σου ομάδας;

Όπως διαβάζουμε, από τη στιγμή που οι εκλογές θα προκηρυχθούν και θα οριστικοποιηθούν μέσα στο Μάρτιο, έγκαιρα, θα ανακοινώσω τους συνεργάτες μου, μια ομάδα που έχει μάθει να αγωνίζεται και να κερδίζει, ενώ στα υπέρ της είναι ακόμα ο τρόπος σκέψης και το πρόγραμμα. Το όραμα από “ιδέα” και αφηρημένη έννοια, θα αποτυπώνεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια θα μετουσιωθεί σε έργο.  

Σε μια εποχή με περιορισμένους οικονομικούς πόρους…

Σίγουρα δεν είναι καλύτερη εποχή. Ούτως ή άλλως έχουν μειωθεί πολύ τα έσοδα της ΚΟΕ από την κρίση και μετά.

Είναι ένα κομμάτι στο οποίο υπάρχει plan.

Ήδη είμαστε σε διαδικασίες εξεύρεσης και άλλων εναλλακτικών τρόπων αύξησης των εσόδων, ώστε να αποφορτιστούν οικονομικά οι σύλλογοι, οι αθλητές και οι οικογένειές τους.

Ένα σημαντικό μέρος είναι να έχουμε περισσότερες χορηγίες προς την ομοσπονδία.

Και επιβεβαιώνεις ότι υπάρχει plan…

Ναι όντως υπάρχει!

Οι προτεραιότητές σας;

Νο 1, φυσικά η αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας. Η ανάκτηση της μαζικότητας, πως θα φέρουμε πάλι ακόμα περισσότερο κόσμο στην πισίνα. Ταυτόχρονα θα τρέχουν και τα αγωνιστικά θέματα… Θέλει ειδική ισορροπία αυτή τη φορά. Για να επανακτήσουμε τη σταθερότητα. Η συνταγή της επιτυχίας θα είναι η συνεργασία μας με τα σωματεία.

Ούτε λόγος δε γίνεται για το Νο1… Τώρα όμως ζούμε τις παρενέργειες της καραντίνας…

Είμαστε στο δεύτερο lockdownκαι και πλέον η απραξία στους αθλητές που προέρχονται από τον υγρό στίβο είναι πάνω από 5 μήνες, αν σκεφτούμε ότι έχουν μεσολαβήσει και οι διακοπές του Αυγούστου, αυτό έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη ανασφάλεια στους αθλητές και στους προπονητές τους. Δεν ξέρουν πότε θα ξαναμπούν και με τι συνθήκες. Θα έχει μεγάλες επιπτώσεις και στα σωματεία όπου κοντά ένα χρόνο δεν έχουν λειτουργήσει κανονικά. Οι  ακαδημίες για ένα ολόκληρο χρόνο επίσης δεν έχουν λειτουργήσει και αυτό θα έχει οικονομικές επιπτώσεις, αλλά το χειρότερο ακόμα είναι ότι έχει διαταράξει την «αλυσίδα» των αναπτυξιακών ηλικιών. Θα αφήσει ένα μεγάλο κενό, όπου θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει.

Θέλω όμως σαν πρώην αθλητής να στείλω ένα μήνυμα, όχι αισιοδοξίας, δηλαδή να πούμε ένα μικρό ψεματάκι για να χαρούμε, αλλά ένα μήνυμα αλήθειας και εμπειρίας…

Αν ψάξει κάποιος τις βιογραφίες μεγάλων αθλητών-τριών θα δει ότι οι περισσότεροι-ες έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες πριν φτάσουν εκεί ψηλά… Έχει λογική αυτό γιατί οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς. Αυτό που ζείτε τώρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο και οι επανειλημμένες διακοπές δε βοηθούν… Δεν είναι η καταστροφή όμως. Όταν επιστρέψετε στις προπονήσεις σας, προπονηθείτε με όρεξη, συνέπεια και εξυπνάδα και λίγους μήνες μετά θα έχετε αφήσει για πάντα πίσω την περιπέτεια των καραντινών και ταυτόχρονα θα είστε πιο έμπειροι-ες και πιο συνειδητοποιημένοι-ες!

Έχει μεγαλύτερη αξία να το ακούν αυτό τα παιδιά από εσένα που το 2012 στο Λονδίνο, όταν έχασες την ευκαιρία να κερδίσεις ένα ολυμπιακό μετάλλιο ήσουν ήδη 32ετών. Ποιος και ποια θα πίστευε ότι τελικά θα το κατακτούσες 4 χρόνια αργότερα στα 36 σου; Οι περισσότεροι νομίσαμε ότι θα σταματούσες το 2012…
Τι άλλο πρέπει να αλλάξει …χθες;

Από την επόμενη… (Χαμογελώντας…)

Σήμερα, αν μπορείς να το πεις με μία λέξη απαιτείται προσαρμοστικότητα… κι αυτό επειδή όλα έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Αλλιώς για παράδειγμα αντιλαμβανόμασταν τα αθλήματα πριν δέκα χρόνια, αλλιώς σήμερα, αλλιώς την επόμενη μέρα. Θέλω να πω ότι δεν πάμε οπωσδήποτε να αλλάξουμε κάτι για να πούμε ότι εμείς τα αλλάξαμε όλα… Αν θέλουμε να είμαστε πάνω στο «τρένο» πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Να είμαστε μέσα στις εξελίξεις και γιατί όχι να πρωταγωνιστούμε…

[Δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός ούτε ο πιο έξυπνος, αλλά αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές], όπως καταλήγει και ο Κάρολος Δαρβίνος…

Η Fina και η LEN (είσαι μέλος της Επιτροπής Αθλητών LEN), θα ακολουθήσουν τους ρυθμούς του ISL; Θεωρούμε εξέλιξη το ISL;

Βέβαια είναι!

H αλήθεια είναι ότι LEN και Fina πρέπει επίσης να αντιδράσουν και να κάνουν πιο ελκυστικά τα “προϊόντα” τους. Αυτό στο τέλος της ημέρας φέρνει κέρδος στον αθλητή και στο άθλημα…

Το ΟΑΚΑ ξαναγεννιέται. Τι σημαίνει αυτό για την ΚΟΕ;

Το ΟΑΚΑ είναι ένας από τους μεγάλους αθλητικούς πνεύμονες της Ελλάδας, ειδικότερα της Αττικής, αλλά Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Υπάρχουν πολλά κολυμβητήρια στην Περιφέρεια που παραμένουν εκτός λειτουργίας και ακόμα περισσότερα που χρήζουν αναβάθμισης. Γίνονται κινήσεις να αναβαθμιστούν, αλλά το να το ξαναλέμε δεν κάνει κακό.

Όταν ολοκληρωθούν τα έργα που ανακοινώθηκαν για το ΟΑΚΑ, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Χαλιορή, θα μπορούμε ως χώρα να διεκδικήσουμε και πάλι μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις όπως οι μεσογειακοί και οι πανευρωπαϊκοί του ’91, το παγκόσμιο 25αρας του ‘01 και άλλους ανάλογα μεγάλους αγώνες με τους Ολυμπιακούς του 2004. Το ΟΑΚΑ μας ανοίγει το δρόμο προς την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η ανάληψη μεγάλων διεθνών διοργανώσεων αποτελεί πάντα στόχο κάθε ομοσπονδίας, αλλά πρέπει να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις…

To μεγάλο σου όραμα εκπληρώθηκε…  Σου έχει γεννηθεί νέο όραμα;

Για το πρώτο μου όραμα κολύμπησα για τον Σπύρο και την Ελλάδα. Το επόμενο …μετάλλιο γράφει: Υγρός Στίβος και Ελλάδα… και θα είναι Χρυσό! Με νοιώθετε…

Εκτός από τη «μεγάλη» σου οικογένεια, υπάρχει και μια «μικρότερη», αλλά ανεκτίμητης αξίας…

(Χαμογελάει και πάλι…)

Με ρώτησε ο 4χρονος Διονύσης, μπαμπά γιατί δεν κολυμπάς πια σε αγώνες; Η απάντηση ήταν πολύ δύσκολη, δηλαδή δεν ήξερα τι να του πω… Ήρθε να με βοήθησε η Ισμήνη (σύζυγος): «Ο μπαμπάς είναι μεγάλος», εννοούσε αθλητικά, βιολογικά…

Δίκιο είχαν! Ο μπαμπάς του Διονυσάκη είναι «μεγάλος»… και δεν εννοούμε αθλητικά, βιολογικά…
Δεν τα είπαμε όλα… Δε γίνεται να τα πούμε όλα… Καλή Χρονιά Σπύρο, κάθε καλό για σένα και την οικογένειά σου και καλή επιτυχία με τους νέους στόχους σου!

Καλή Χρονιά με υγεία  σε όλους μας!

Εύχομαι να βρεθούμε σύντομα όλοι ξανά στις πισίνες και στα αθλητικά γεγονότα!


Για το swimming.gr: Βάλια ΝούσιαΜια απάντηση στο ““Το επόμενο …μετάλλιο γράφει: Υγρός Στίβος και Ελλάδα””

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.