Στα πλαίσια των προσπαθειών της η Κολυμβητική Ομοσπονδία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα σε περισσότερους κολυμβητές και κολυμβήτριες να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, απέστειλε στα σωματεία ονομαστική κατάσταση με τους αθλητές-τριες των Προεθνικών ομάδων Κολύμβησης, ζητώντας μέχρι αύριο Δευτέρα 28/1, να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα στοιχεία αθλητή, προπονητή, κολυμβητηρίου, προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλεί το αίτημα προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επειδή δικαιολογημένα ίσως, πολλή συζήτηση γίνεται για το ποιοι κολυμπούν και ποιοι δεν κολυμπούν, θεωρούμε υποχρέωσή μας στο swimming.gr να διευκρινίσουμε τα εξής, ώστε να εξορθολογήσουμε τις σκέψεις μας και τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις μας:

  1. Η ΚΟΕ αιτείται και οι ΕΟΕ και ΓΓΑ, μετά από γνωμοδότηση της υγειονομικής επιτροπής (λοιμωξιολόγοι) επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν.
  2. Αρχικά δόθηκε προτεραιότητα στα μέλη της προολυμπιακής ομάδας, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και από το 2019. Θυμίζουμε ότι οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες που έπιασαν Α ή Β όριο το 2019, η επίδοσή τους μετράει και ειδικότερα για τα Α όρια η πρόκριση μετράει.
  3. Ακολούθησαν οι γνωστοί «49», που έγιναν ούτε λίγο, ούτε πολύ, θέμα έντονης συζήτησης κι όχι μόνο, αφού ακούστηκαν μέχρι και φωνές που προκρίνουν δικαστική επίλυση του θέματος… Κάπου εδώ πρέπει να αποκατασταθεί το δίκαιο. Η ΚΟΕ επέλεξε τους/τις 49 με μαθηματικά αντικειμενικό κριτήριο. Διασταύρωσε τους χρόνους των αθλητών-τριών σε σχέση με τα όρια των Πανευρωπαϊκών Ανδρών Γυναικών και Εφήβων Νεανίδων αντίστοιχα και δημιούργησε μια κατάταξη, ανεξαρτήτως αγωνίσματος και φύλου, αλλά με μοναδικό κριτήριο το ποσοστό %, στο οποίο προσεγγίζεται το σχετικό όριο. Πχ όταν ένα όριο, σε οποιοδήποτε αγώνισμα είναι 1:00.50 και ο/η κολυμβητής/τρια έχει επίδοση 1:00.94, ενώ σε ένα άλλο αγώνισμα το όριο είναι 1:54.28 και η επίδοση που το προσεγγίζει είναι 1:55.76, ποιος ή ποια προηγείται; Λύση: Η πρώτη περίπτωση προσεγγίζει στο όριο σε ποσοστό 100,727% και η δεύτερη σε 101,295%. Απάντηση: Άρα προηγείται η πρώτη περίπτωση. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το κριτήριο είναι 100% αντικειμενικό. Το πλήθος των αθλητών, δηλαδή το μέχρι που θα φτάσει η λίστα δεν το καθορίζει η ΚΟΕ. Επίσης να σημειωθεί ότι προκειμένου να απορροφηθούν ακόμα περισσότεροι/ες κολυμβητές/τριές και να μη χαθούν διαθέσιμες θέσεις, η ΚΟΕ αφαίρεσε από την κατάταξη εκείνους κι εκείνες που ναι μεν προηγούνταν, αλλά ζούσαν σε πόλη που δε λειτουργούσε το κολυμβητήριό της, που σημαίνει ότι θα καταλάμβαναν μία από τις τόσο περιορισμένες θέσεις και τελικά πάλι δε θα κολυμπούσαν.
  4. Η ΚΟΕ αιτείται τώρα άδεια για ακόμα 76 άτομα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εγκριθεί αυτός ο αριθμός. Ελπίζουμε να δεχτούν αυτόν τον αριθμό. Υπάρχει όμως πιθανότητα να απαντήσουν για 16, 34, 57… κανείς δεν ξέρει…


Είναι κατανοητή η αγωνία τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών τους, βλέποντας ότι κατακρημνίζονται κόποι και ελπίδες ετών. Κανείς δε συμφωνεί ότι η κατάσταση είναι καλή, Κακή είναι… Όμως το να φτάνουμε να λέμε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για αθέμιτο ανταγωνισμό και καλύτερα να μην κολυμπάει κανείς, αφού δεν μπορούν να κολυμπούν όλοι, θα είμαστε ειλικρινείς, έστω κι αν δεν γίνουμε συμπαθείς, είναι ακραίες εκφράσεις, ενός εν τη γενέσει του δίκαιου αιτήματος κι αυτό είναι κρίμα.

Θα συμμαχούσαμε ακόμα και δε δικαστική διεκδίκηση του αιτήματος να ανοίξουν οι πισίνες εδώ και τώρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού, ρατσισμού (ακούστηκε κι αυτό…) ή πολύ περισσότερο να αποκλειστούν όλοι και όλες ανεξαρτήτως υποχρεώσεων και επιδόσεων, μέχρι να ανοίξουν τα κολυμβητήρια για όλους.

Ειδικά αυτό το τελευταίο ξεπερνά κάθε λογική σκέψη και στρέφεται ευθέως εναντίον της κολυμβητικής κοινότητας.

Επίσης πρέπει να ειπωθεί και κάτι ακόμα:

Οι προπονητές κλήθηκαν να προπονούν δύο, τρεις, πέντε κολυμβητές/τριες ο καθένας. Αφήνουν όπως κάθε χρόνο τη χριστουγεννιάτικη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας, σπεύδοντας στις πισίνες, πιστοί στο καθήκον τους. Μόνο που τώρα εργάζονται αμισθί και σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται με τα έξοδα των μετακινήσεών τους από και προς την πισίνα. Οι πρώτοι που θέλουν τις πισίνες ανοικτές είναι οι προπονητές. Έχοντας ανοικτές τις πισίνες οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ευημερούν. Σήμερα… δε θα γίνουμε μελοδραματικοί, όλοι καταλαβαίνουμε…

Άξιο απορίας είναι πως γίνεται τις παραπάνω ακραίες απόψεις να τις υποστηρίζουν και μερικοί, ευτυχώς ελάχιστοι προπονητές.

Ανάλογη στάση δυστυχώς επιφυλάσσουν και ορισμένα, ευτυχώς ελάχιστα, σωματεία, τα οποία δε θέλουν να επαναλειτουργήσουν τα αγωνιστικά τμήματα, μέχρι να ανοίξουν και οι ακαδημίες, από τις οποίες προκύπτουν τα μεγαλύτερα ποσοστά των εισροών τους. Δε μένουμε έκπληκτοι γιατί σωματεία «μαγαζάκια» υπήρχαν πάντα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όταν έρθει η ώρα το γενικότερο περιβάλλον, δε θα τους αφήσει περιθώρια για τέτοιες πολιτικές…

Ελπίζουμε να εγκριθούν οι 76 (ακολουθεί λίστα) και με το καλό σε λίγες μέρες να φτάσουμε στους …760, …7600 σε όλους και σε όλες!

(Τα σχόλια είναι ανοικτά)

Αφήστε μια απάντηση