Στην Ευρώπη όπου διεξάγονται αγώνες κολύμβησης την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν ακόμα πέντε παγκόσμια ρεκόρ.
  • Ο Λευκορώσος Ίλια Σιμάνοβιτς κατέρριψε το Παγκόσμιο ρεκόρ με 55.34, στα 100 μ. πρόσθιο σε 25άρα πισίνα, στη διάρκεια του πρωταθλήματος της χώρας του. Το προηγούμενο κατείχε ο Άνταμ Πίτι, από τους αγώνες της ISL, με 55.41.
  • Στο «Χριστουγεννιάτικο Κύπελλο», του Άμστερνταμ της Ολλανδίας, η ασυναγώνιστη Κίρα Τουσέντ ισοφάρισε το δικό της Παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μ. ύπτιο με 25.60.
  • Σε άλλη πόλη της Ολλανδίας, στο Αϊντχόφεν οι 4 ταχύτερες Ολλανδέζες (Ρανόμι Κρομοβιτζότζο, Μάαϊκε Ντε Βάαρντ, Κιμ Μπους και Φέμκε Χέεμσκερκ), κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4Χ50 Ελέυθερο σε 25άρα με χρόνο 1:32.50.
  • Ο 18χρονος Άντρεϊ Μινάκοφ, κολυμπώντας ως Έφηβος μέχρι 31/12, πέτυχε στα 50 μ. πεταλούδα επίδοση 22.34 και κατέρριψε το προηγούμενο  Παγκόσμιο ρεκόρ Εφήβων σε 25άρα που ήταν 22.43.
  • Τέλος η 15χρονη Μπενεντέτα Πιλάτο στο Όπεν της Ιταλίας κολύμπησε το 50άρι πρόσθιο σε 29.61 και κατέρριψε τόσο το Ιταλικό Ρεκόρ Γυναικών, όσο και το Παγκόσμιο ρεκόρ Νεανίδων που ήταν 29.85 και το κατείχε η ίδια από τον περασμένο Αύγουστο στο μίτινγκ Σέτε Κόλι της Ρώμης.

Και κάπου εδώ λογικά, αν δεν έχουμε καμία ευχάριστη έκπληξη την τελευταία εβδομάδα, γράφεται ο επίλογος της κολύμβησης για το 2020, μετά από ένα μοναδικό σε επιδόσεις και ρεκόρ διάστημα από το Φθινόπωρο και ύστερα, γεγονός στο οποίο έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι συναντήσεις του ISL.

Στην άλλη όχθη τώρα, τη δική μας, ζούμε τον δικό μας επίλογο…

Τα κολυμβητήρια παραμένουν κλειστά. Μετά από απίστευτες πιέσεις από μέρους της ΚΟΕ, έχει δοθεί άδεια προπονήσεων, όχι αγώνων, σε μέλη της προολυμπιακής ομάδας και άλλων 49, με το κριτήριο ότι οι επιδόσεις τους προσεγγίζουν στα όρια των Πανευρωπαϊκών Ανδρών Γυναικών και Εφήβων Νεανίδων.

Αυτός ο αριθμός όμως δεν καλύπτει το σύνολο ούτε καν των προεθνικών ομάδων, ενώ για τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες της ΚΟΕ, αυτές των επίλεκτων δεν υπάρχει κανένα φως στον ορίζοντα…

Την άνοιξη στην πρώτη καραντίνα είχα υποστηρίξει ότι ειδικότερα τα μικρότερα παιδιά δε θα πληγούν από την αποχή και ίσως πάνε και καλύτερα. Δεν έπεσα έξω… Όμως, μετά από εκείνη την αποχή ήρθε η καλοκαιρινή ανάπαυλα του Αυγούστου, η οποία ήταν επιβεβλημένη γιατί η καραντίνα δεν είναι διακοπές και στη συνέχεια ήρθε η τωρινή αποχή που φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το δίμηνο… Ποιος δεν μπορεί να καταλάβει τις συνέπειες; Ποιος δεν μπορεί να δει ότι διώχνουμε τα νέα παιδιά από τις πισίνες; Ότι καταστρέφουμε τις επομενες γενιές των κολυμβητών και των κολυμβητριών;

Θα αναρωτηθούμε όμως τι θα μπορούσε να γίνει τώρα;
Άμεσα αγώνες για εκείνους κι εκείνες που ήδη κολυμπούν.

ΚΑΙ

Άμεσα να δοθεί άδεια προπόνησης σε όλους τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες που ανεξαρτήτως ηλικίας ανήκουν στις προεθνικές ομάδες της ΚΟΕ και στις ανακοινωμένες ηλικιακές ομάδες επίλεκτων της ΚΟΕ. Τουλάχιστον έτσι θα περισώσουμε σε πρώτη φάση τους «καλούς».
Τι θα παρουσιάσουμε ως χώρα στις πολυεθνείς ευρωπαϊκές συναντήσεις παίδων – κορασίδων;

Τίποτα;

Θα απέχουμε, όταν όλη η Ευρώπη κολυμπάει;

Ποιοι και ποιες θα αποτελέσουν τις αντιπροσωπίες μας στις επόμενες Ευρωπαϊκές συναντήσεις;

Τα μικρότερα παιδιά που έχουν να ακούσουν το «Λάβετε Θέση», σχεδόν ένα χρόνο;

Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε τη χώρα μας εκεί που ήταν όταν εμείς είμασταν εμείς παιδιά;

Τότε που βλέπαμε, αν τους βλέπαμε ποτέ, με δέος και φόβο τους ευρωπαίους;

Καταλαβαίνουμε ότι οι λοιμωξιολόγοι δεν αφήνουν να πληθύνει ο αριθμός των προπονούμενων γιατί θέλουν να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός.

Τα έχουμε ξαναπεί… στα κολυμβητήρια δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Απόδειξη ότι είχαμε 4 κρούσματα. Τα 2 από αυτά ήταν σε άτομα που θα ξεκινούσαν προπονήσεις… Τα άλλα 2 απέδειξαν ότι τηρούνται τόσο καλά τα μέτρα προφύλαξης που δεν κόλλησε κανείς άλλος, έχουν μεσολαβήσει τεστ… Δεν κόλλησε ούτε πατέρας προπονητής την κολυμβήτρια κόρη του… Δηλαδή τι άλλο να πούμε;

(με συγχωρείτε για το κάπως λαϊκίζον ύφος)

Θεωρούνται άσκοπες οι μετακινήσεις για προπόνηση;

Το προηγούμενο Σάββατο πήγα σε όμορφο και εμπορικό προάστιο της παραλιακής για να αγοράσω ένα προϊόν με klick away. Μετά από τόσο καιρό σε αποστασιοποίηση ένιωσα αγοραφοβικός  από τον κόσμο που είδα να περιφέρεται. Με μάσκες μεν, αλλά κοσμοσυρροή δε…

Γιάννης Μηλιδάκης – Προπονητής κολύμβησης
Προεθνικές ομάδες της ΚΟΕ
Μια απάντηση στο “Επίλογος με ρεκόρ στη μία όχθη, επίλογος και στην άλλη…”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.