Ήταν τεσσάρων ετών όταν…

«…ξεκίνησε το ομορφότερο ταξίδι μου».

Τι θυμάσαι από τότε;

«Θυμάμαι πολύ έντονα τη πρώτη μου βουτιά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην ομάδα του Ολυμπιακού. Είχα τη τύχη να κολυμπάω με εξαιρετικούς συναθλητές και προπονητές!»

Μαρίνα, το …πέδιλο όμως πως το φόρεσες; Ο Ολυμπιακός δεν έχει τμήμα τεχνικής κολύμβησης…

«Όταν ήμουν περίπου 12 ετών, ένας γονέας στις κερκίδες παρότρυνε τον πατέρα μου να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στην τεχνική κολύμβηση, μια και όταν φορούσα διπλά πέδιλα για να δυναμώσουν τα πόδια μου, είδαν ότι ήμουν πολύ γρηγορότερη ακόμα και από τους μεγαλύτερους αθλητές».

Και…

«Και, κάπως έτσι βρέθηκα στις πισίνες του Αγίου Κοσμά με το πέδιλο στα πόδια…».

Έτσι χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε, φτάσαμε από τον Άγιο Κοσμά στο παγκόσμιο…

«Οι πρώτες επιτυχίες ήρθαν πολύ γρήγορα από τους πρώτους αγώνες και η πιο κορυφαία στιγμή μου ήταν η κατάκτηση παγκόσμιας διάκρισης στην Ουγγαρία το 1997».

Επόμενη στάση… Δάφνη…

«Στη συνέχεια ακολούθησε η φοιτητική ζωή στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών και εκείνο το χρονικό διάστημα  αποσύρθηκα από τον πρωταθλητισμό, καθώς αντιμετώπιζα έναν πολύ έντονο και μακροχρόνιο τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα».

Το παράπονο που λέγεται «Τιμής Ένεκεν»…

«Την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων ήρθε και ο πολυπόθητος διορισμός στη Δημόσια Διοίκηση  και ο λόγος που τον μνημονεύω, ως πολυπόθητο, είναι ένας και μοναδικός.

Το 1999 είχε παρθεί απόφαση από την πολιτεία ότι, όσοι κατέχουν διακρίσεις σε ολυμπιακούς αγώνες σε παγκόσμιο αλλά και  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν τη δυνατότητα και εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, να διοριστούν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα , ο διορισμός λοιπόν έγραφε ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ και προσδιορίστηκε ως ανταπόδοση από την πολιτεία.

Αυτό το κίνητρο δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον, αλλά ακόμα και οι αθλητές που ήδη είχαμε διοριστεί περάσαμε μια επώδυνη περίοδο το 2013, καθώς αντιμετωπίσαμε τη λαίλαπα της διαθεσιμότητας στο δημόσιο λόγω των μεσοπρόθεσμων αποφάσεων. (μνημονιακές υποχρεώσεις…)»

Ναι αλλά ουδέν κακόν, αμιγές καλού…

«Σε αυτή τη χρονική περίοδο συστάθηκε και ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, (ΣΕΕΔΑ), μια εξαιρετική ιδέα η οποία γεννήθηκε από ανθρώπους που πραγματικά αγαπούσαν και συνεχίζουν να αγαπούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ο αγώνας αυτός στέφθηκε με επιτυχία καθώς αποσύρθηκε η διάταξη που ουσιαστικά μετέτρεπε το διορισμό  ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ σε ΤΙΜΩΡΙΑ…

Από τότε έως και σήμερα ο σύλλογος αγωνίζεται για  την αποκατάσταση των αδιόριστων διακεκριμένων αθλητών και προασπίζεται εν γένει τα δικαιώματά τους. Έχει ως τώρα αποκαταστήσει τα έτη των αδιόριστων (2005, 2006, 2007, 2008, 2009).

Ένας  σιωπηλός αγώνας που πολλοί προσπάθησαν να σφετεριστούν».

Διορίστηκες σε μια διαφορετική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα υπηρεσία του δημοσίου…

«Στη δουλειά μου είχα τη τύχη να ασχοληθώ με τον έλεγχο και την εποπτεία των τυχερών παιγνίων, ιδιαίτερο επάγγελμα από το οποίο απέκτησα μεγάλη εμπειρία».

Σίγουρα θα είδες πολλά εκεί. Τι θα γινόταν αν έμπαινε το στοίχημα στην πισίνα;

«Τι θα γινόταν αν έμπαινε ο στοιχηματικός τζόγος στους κόλπους του υγρού στίβου; Η απάντηση είναι ότι θα θυσιάζονταν οι αθλητές και αθλήτριες στο βωμό του χρήματος και θα ήταν ολέθρια εξέλιξη για τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριές μας…»

Τι θα έλεγες στους νέους και στις νέες με μια πρόταση για το θέμα;

«Η συμβουλή μου προς τα νέα παιδιά είναι ότι μπορεί ίσως να προσφέρει εφήμερο χρήμα, αλλά μόνο ο δρόμος της επιτυχία δεν είναι… Το αντίθετο σίγουρα!

Άλλωστε οι αθλητές που έχουν αγωνιστεί σκληρά σε προπονήσεις και αγώνες, το γνωρίζουν ότι χωρίς προσπάθεια τίποτα δε χαρίζεται…»

Είσαι πολύ δραστήρια και αγωνίστρια κάτι που έχεις αποδείξει εκτός από τις πισίνες και στους αγώνες του ΣΕΕΔΑ, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων το 2013, αλλά και μετά… Με τι ακόμα καταπιάνεσαι σήμερα;

«Στο σήμερα λοιπόν…

Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούμαι, εκεί που πάντα ονειρευόμουν. Βρήκα την ευκαιρία να συνδυάσω τα βιώματά και τις γνώσεις μου, που απόκτησα από την πορεία που είχα ως αθλήτρια, σε ένα σκοπό που είναι κοινός σε κάθε γονέα. Ήθελα με με κάθε τρόπο να θωρακίσω την υγεία των παιδιών μου.

Αναζητούσα πάντα υγιεινά προϊόντα, τα οποία προέρχονται από αγνά συστατικά της φύσης, ώστε να συντελούν πραγματικά στη σωστή ανάπτυξη και να προστατεύουν την υγεία των παιδιών αλλά και των αθλητών.

Αυτό ήταν ο …καημός μου, γιατί όταν είμασταν αθλητές ο αδερφός μου κι εγώ, δυστυχώς δεν υπήρχαν τόσο αξιόπιστα φυτικά συμπληρώματα διατροφής.

Στη σκέψη μας υπάρχει συνήθως μόνο το πως χτίζεται ένα δυνατό αθλητικό σώμα που θα πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις, ωστόσο ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί πάνω από τα όρια του και χρειάζεται προστασία, ώστε να αποκαθίσταται πλήρως η καθημερινή επιβάρυνση.

Αυτή την προοπτική τη βρήκα στην εταιρεία LR. Δραστηριοποιούμαι μαζί με τους γονείς μου, ως ανεξάρτητος συνεργάτης. Η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει πραγματικά υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία θωρακίζουν απόλυτα την υγεία των αθλητών».

Δείχνεις «τρελά» ενθουσιασμένη μ’ αυτό…

«Αλήθεια είναι μια συναρπαστική επαγγελματική δράση, η οποία υποστηρίζεται από μια ανεπανάληπτη και πολύ καταρτισμένη ομάδα στο δίκτυο μου».

Καλά, βλέπω το τρέχεις φουλ δηλαδή… έχεις βάλει μονοπέδιλο, αναπνευστήρα, γέμισες μπουκάλα, απ’ όλα…

«Πάντα η πυξίδα μου στα σταυροδρόμια της ζωής θα είναι ο αθλητισμός!»

Ας κλείσουμε αυτή την ωραία συζήτηση από εκεί που αρχίσαμε όμως, την Τεχνική Κολύμβηση…

«Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα πολύ δυναμικό και εντυπωσιακό άθλημα. Είναι ένα μοναδικό άθλημα, το οποίο είναι αντίθετο με τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και αυτό το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό, ο αθλητής της τεχνικής κολύμβησης υπερβαίνει καθημερινά τα φυσικά του όρια, γιατί πολύ απλά δεν είναι δελφίνι!

Εδώ και τρείς δεκαετίες έχουν αναδειχθεί τεράστιοι αθλητές στη χώρα μας και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό, ωστόσο, δεν έχουν δικαιωθεί οι αθλητές του, καθώς το άθλημα δεν έχει τη θεαματικότητα που του αξίζει και έχει διαπιστωθεί χρόνια τώρα ότι, κανείς  δεν έχει μεριμνήσει όσο θα έπρεπε, ώστε γίνει πιο δημοφιλές.

Αυτό το άθλημα αξίζει πραγματικά να ενταχθεί και στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, άλλωστε στα παγκόσμια πρωταθλήματα οι χώρες που συμμετέχουν είναι πολλές. Μεγάλος ανταγωνισμός πολύ υψηλό επίπεδο αθλητών!»

Αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε live μέσω zoom, την Μαρίνα, στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στις 8.12.2020 και θα έχει ως θέμα: Προϊόντα Υγείας της LR στο χώρο του Αθλητισμού δεν έχουμε παρά να βρούμε τις πληροφορίες που ψάχνουμε στην παρακάτω σύνδεση:
https://www.lrworld.com/toutountzi