Η σημερινό μας «εξώφυλλο», είναι αφιερωμένο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα συνανθρώπων μας. Από το 1992 θεσπίστηκε και τηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες». Σε όλον τον Πλανήτη προωθούνται θέματα για την κατανόηση των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία και γίνονται κινητοποιήσεις υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας, επιδιώκοντας έτσι την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Κάθε χρόνο αναδεικνύεται κι ένα διαφορετικό θέμα. Το φετινό θέμα είναι:

«Προς ένα συμπεριληπτικό σχολείο»

Ένα ιδιαίτερο ποσοστό του πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία αποτελούν οι μαθητές με αναπηρία ή / και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η πλειονότητα των μαθητών αυτών δε φοιτά σε σχολεία Ειδικής, αλλά σε σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης. Αξίζει, λοιπόν, με αφορμή τη σημερινή μέρα να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται το ελληνικό σχολείο, σε επίπεδο συμπερίληψης. Σε ό,τι αφορά, δηλαδή, την περίληψη όλων των μαθητών (με αναπηρία ή χωρίς) στο γενικό σχολείο, σε μία προσπάθεια κατά της περιθωριοποίησης των ατόμων με αναπηρία.

Στην προσπάθεια αυτή, και με την ευκαιρία της ημέρας, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ζητήματα ισότητας, αποδοχής της διαφορετικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ένταξης και αλληλεγγύης.

Η ημερίδα θα διαρκέσει από τις 11:00 έως τις 15:30 και κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν 26 εργασίες μαθητών Σχολικών Μονάδων Γενικής και Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις της Ελλάδας. Οι εργασίες και οι δραστηριότητες (τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού) θα διαπραγματεύονται ζητήματα αναπηρίας, ένταξης και σεβασμού των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming) στη διεύθυνση: http://sch-streaming.eu .

Ενδεικτικά να σημειωθεί, ότι κατά το σχολικό έτος 2017-18, οι μαθητές με αναπηρία ή / και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έφταναν συνολικά τις 90.743, ποσοστό που μεταφράζεται στο 6,3% των μαθητών της Ελλάδας.

Στον αθλητισμό, η χώρα μας αν και δεν συνυπολογίζεται σε εκείνες που έχουν μακρά παράδοση σε άτομα με αναπηρία, παρόλα αυτά, έχει πανηγυρίσει πολλές μεγάλες και σημαντικές διακρίσεις, όπως μετάλλια σε παραολυμπιάδες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και άλλες μεγάλες διοργανώσεις.

Πολλά σωματεία πλέον δημιουργούν αθλητικά τμήματα για άτομα με αναπηρία. Ευτυχώς, έστω με αργά βήματα «σπάει» το ταμπού που θέλει τα άτομα με αναπηρία κρυμμένα και απομονωμένα στο σπίτι τους. Για να εξελιχθούμε βέβαια περισσότερο, θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει πραγματική προσβασιμότητα από και προς την οικία τους…

Ας κλείσουμε με κάτι ελπιδοφόρο…

Τον περασμένο Ιούλιο (2020) σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο παρουσιάστηκαν τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας του πρώτου στην Ελλάδα Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Ραφήνας/Πικερμίου.

Ζωντανή μετάδοση ημερίδας 11:00