Μια εξαιρετικά ευγενική κινητοποίηση ετοιμάζουν οι βετεράνοι αθλητές και αθλήτριες του υγρού στίβου, με αποδέκτη τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.

Ο σκοπός… Ιερός για όσους έχουν μεγαλώσει κι έχουν ζήσει εκεί…

Πρόκειται για την αποκατάσταση του λεγόμενου «Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου» ή «Ζάππειο», όπως συνηθίζει να το αποκαλεί ο κόσμος της πισίνας.

Σύντομη ιστορική αναδρομή…

Ήταν Ιανουάριος του 1932 όταν η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων (ΕΚΟΦ) ζητούσε με επιστολή της προς την τότε Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων την κατασκευή ενός κολυμβητηρίου ώστε «να καταστεί εφικτή η εκ παραλλήλου προς τους λοιπούς κλάδους του Αθλητισμού ανάπτυξις της κολυμβητικής αγωνιστικής».

Το κολυμβητήριο κατασκευάστηκε το 1938 στο Ζάππειο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 4, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και του Όμιλου Αντισφαίρισης Αθηνών. Στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Ζαππείου έλαβε χώρα το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε  πισίνα, ενώ για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε το μοναδικό κολυμβητήριο στην Ελλάδα, όπου αναπτύχθηκαν όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου.

Λειτούργησε αδιάληπτα μέχρι λίγο μετά το σεισμό του 1981, όταν κατά τον έλεγχο βρέθηκε ότι χρήζει ανακατασκευής λόγω παλαιότητας. Έγιναν παρεμβάσεις και επαναλειτούργησε το 1985. Στα χρόνια της κατοχής εξυπηρετούσε τις ανάγκες του κατοχικού στρατού.

Υπήρξαν κι άλλες φορές που διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία του, έως να φτάσουμε στο 2017, όταν η ΚΟΕ δήλωσε οικονομική αδυναμία να το ανακατασκευάσει και υπεγράφη σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει το έργο.

Η ΕΟΕ στην οποία άνηκε τότε ακόμα το κολυμβητήριο είχε δώσει τη δική της απάντηση:

«Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω παλαιότητας, τεχνικών προβλημάτων και αδυναμίας της ΕΟΕ να καλύψει την αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση του νερού, μετά από τις συνεχείς περικοπές της Πολιτείας στην ετήσια επιχορήγηση, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν αρκεί ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».

Από το καλοκαίρι του 2020 το ιστορικό κολυμβητήριο αποδόθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Ο κόσμος της πισίνας το είδε με θετική ματιά, γνωρίζοντας ότι τόσο η Περιφέρεια ως φορέας, όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης μπορούν δρώντας με την αμεσότητα, την ταχύτητα, την ποιότητα και την καλαισθησία που τους διακρίνει, να επιστρέψουν όχι μόνο στον αθλητισμό και τον υγρό στίβο των 6 αθλημάτων (5 ολυμπιακά), αλλά και στην ίδια την πόλη, το κολυμβητήριό της. Ένα πολιτισμικό στοιχείο της, που υπό κανονικές συνθήκες και όχι στη σημερινή του κατάσταση κοσμεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Η δική μας πρόταση είναι στην επιστολή που θα συνταχθεί να τονιστεί ότι ναι μεν πρέπει το κολυμβητήριο να εκσυγχρονιστεί, αλλά δε, η ανακατασκευή του να βασιστεί σε στοιχεία της αρχικής αρχιτεκτονικής του, τα οποία ισοπεδώθηκαν δυστυχώς στις παρεμβάσεις του 1985.

Αυτό το κολυμβητήριο είναι ένα ιστορικό αξιοθέατο που συμπληρώνει το παζλ στην περιοχή του Ζαππείου, του Καλλιμάρμαρου και του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Διός.

Θεωρούμε ότι τώρα είναι ώριμες οι συνθήκες!

Αναφορές: www.lifo.gr, https://insidestory.gr