Τα παιδιά μας, αλλά κι εμείς οι ίδιοι είμαστε κλεισμένοι λόγω του απαγορευτικού lockdown. Πρέπει να προφυλαχτούμε. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να διατηρήσουμε τη σωματική δραστηριότητά μας, σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να βγούμε από αυτό το τούνελ, σε όσο καλύτερη κατάσταση μπορούμε. Ο καιρός οδεύει με πιο χειμωνιάτικη διάθεση, αλλά όπως λέει και το τραγούδι… «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα». Στον τόπο μας δε θα δυσκολευτούμε πολύ να βρούμε μια καλή ημέρα και να σχεδιάσουμε μια οικογενειακή βόλτα με τα ποδήλατά μας. Θα ‘ναι μια όμορφη εμπειρία ιδιαίτερα για τα παιδιά, η οποία μάλλον θα μας γίνει συνήθεια.
Μια καλή συνήθεια!
  1. Θα ήταν ωραίο, στα πλαίσια της νομιμότητας να καλέσουμε κάνα δυο φίλους ακόμα!

Κρατώντας τις αποστάσεις, αφού έχετε στείλει πρώτα το γνωστό SMS 6… βγείτε για μια ποδηλατική βόλτα στα μονοπάτια της γειτονιάς σας ή πηγαίνετε σ’ ένα πάρκο. Στο δρόμο θα μπορούσατε ίσως να κάνετε μια στάση για ένα παγωτάκι.

  1. Ας διαλέξουμε έναν διασκεδαστικό προορισμό με μια ανταμοιβή

Εμείς οι ενήλικες συνήθως θα πάμε για ποδηλασία για προσωπική μας άσκηση, αλλά για τα παιδιά συχνά ο λόγος για να ακολουθήσουν μπορεί να μην είναι ο προορισμός, αλλά η ανταμοιβή… Να, ήθελα να πάμε για μια βόλτα το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά η πρότασή μου δεν έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό από τα παιδιά μου, μέχρι που είπα ότι θα περάσουμε και από ένα κοντινό ζαχαροπλαστείο… Είπα ότι όποιος θα ήθελε κάτι σε γλυκό ή παγωτό έπρεπε να ακολουθήσει με το ποδήλατο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ξαφνικά σταμάτησαν να με βλέπουν σαν …ζωή ποδήλατο. Προσπαθούμε επίσης να προγραμματίζουμε διαδρομές με ποδήλατο όπου θα περνάμε από παιδικές χαρές ή ακόμα καλύτερα από μια πίστα skate, στην οποία θα σταματήσουμε για να το διασκεδάσουμε… Ίσως και να ήταν ακόμα πιο ωραίο αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περιπετειώδες ή «απαγορευμένο», όπως πχ να περάσουμε μέσα από το κοντινό ποταμάκι, αν ο καιρός είναι κάπως ζεστός. Αυτές οι εξορμήσεις που εμπεριέχουν …κατορθώματα είναι πάντα οι πιο δημοφιλείς και γίνονται θέμα οικογενειακών συζητήσεων για καιρό στο σπίτι.

  1. Αν δεν σχεδιάσουμε κάτι γύρω από τα ενδιαφέροντα και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού μας, χάσαμε…

Ας πούμε ότι στο παιδί μας αρέσει η ορεινή ποδηλασία (mountain bike). Που να το βρούμε όμως το βουνό αν μένουμε στην πόλη; Εκεί πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε διαδρομές προς ένα πάρκο δεξιοτήτων για ποδήλατο, ή να βεβαιωθούμε ότι κάπου υπάρχει ένας χωματόδρομος ή ένα μονοπάτι μέσα από κάποιο άκτιστο οικόπεδο… Εάν τα παιδιά μας αγαπούν την επαφή με τη φύση, καλύτερα να πάμε για ποδήλατο σε ένα πάρκο, μια δασώδη περιοχή, ένα ρέμα, ή μια έστω τεχνητή λίμνη όπου μπορούμε να κάνουμε κι ένα διάλειμμα για να παίξουμε.

  1. Τα ξερά φθινοπωρινά φύλλα έχουν την πλάκα τους…

Αγαπάμε τη φθινοπωρινή ποδηλασία γιατί επιτέλους έχουμε γλιτώσει από την αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη. Μόλις τα φύλλα αρχίσουν να πέφτουν από τα δέντρα, απολαμβάνουμε τον ήχο που κάνουν όταν τα πατάμε με τις ρόδες μας. Θα ψάξουμε για πάρκα στην πόλη μας με μεγάλα δέντρα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν πολλά, πολλά φύλλα για να πατήσουμε. Αρκεί να μην περάει κάθε τόσο το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου… Ιδανικά, θα ήταν να πάμε για πραγματική ορεινή ποδηλασία. Είναι πιο διασκεδαστική το φθινόπωρο, όταν τα πάντα γύρω μας μοιάζουν με ένα μαγικό χρυσό χαλί και εκτός των άλλων ιδανικό για αξέχαστες φωτογραφίες!

  1. Να βάλουμε κι έναν οικογενειακό ποδηλατικό στόχο…

Αν πιάσουμε ένα άθροισμα χιλιομέτρων ως οικογένεια θα ανταμειφθούμε για την προσπάθειά μας με ένα ταξίδι ή ένα σινεμά, ένα αγαπημένο εστιατόριο, ή οπουδήποτε αλλού που τα παιδιά ξέρουμε ότι θα ήθελαν να πάνε. Αυτά βέβαια όταν κοπούν τα sms… Μέχρι τότε σινεμά με ποπ-κορν στο σπίτι. #μένουμε ασφαλείς…

  1. Είναι Κυριακή και τα σχολεία γενικώς κλειστά…

Κάνουμε με το ποδήλατο τη διαδρομή σπίτι, σχολείο, σπίτι όπως δεν την έχουμε ξανακάνει ποτέ… Παριστάνουμε το σχολικό και περνάμε από τα σπίτια των συμμαθητών υποτίθεται για να τους  πάρουμε, στη συνέχεια αντί να τους πάμε στο σχολείο περνάμε από την πλατεία και το ρίχνουμε έξω… Τρώμε απουσία την πρώτη ώρα, τρώμε και κάτι για την πείνα… Η καλύτερη διαδρομή προς το σπίτι σήμερα δε χρειάζεται να είναι η συντομότερη.

  1. Επιλέγουμε ένα νέο προορισμό ή μονοπάτι

Το αγαπημένο μας από τότε που είμασταν κι εμείς παιδιά… Δοκιμάζουμε νέα μονοπάτια με ποδήλατο βουνού τα Σαββατοκύριακα, αλλά αν δεν υπάρχει βουνό μπορούμε να ανακαλύψουμε τη γειτονιά μας. Θα μάθουμε ότι μάλλον δεν την ξέραμε τόσο καλά, όσο νομίζαμε… Είναι πάντα καλή η εποχή για εξερευνήσεις.

  1. Σε κανονικές συνθήκες…

Θα ήταν ωραίο να προγραμματίζαμε μια σύντομη απόδραση και να φέρναμε και τα ποδήλατά μας. Είναι συνήθως πολλή η ζέστη για να πάμε μεγάλες βόλτες με ποδήλατο το καλοκαίρι, αλλά όσο ψυχραίνει ο καιρός το ποδήλατο γίνεται πολύ ευχάριστο. Όπου και να πάμε σίγουρα θα βρούμε ωραίες και μεγάλες διαδρομές για να τις απολαύσουμε με το ποδήλατο. Αυτό δε γίνεται τώρα αλλά σε μια κοντινή εξοχή με το ποδήλατο θα ήταν ο τέλειος συνδυασμός για την ώρα. Τη Δευτέρα θα αισθανόμαστε πολύ πιο φρέσκοι, έτοιμοι με επαναφορτισμένες τις μπαταρίες μας, για να αντέξουμε πέντε ημέρες τηλεργασίας και τηλεμαθημάτων…

  1. Και γιατί όχι να μη δοκιμάσουμε ένα νέο είδος ποδηλασίας;

Πάμε στο πιο κοντινό πάρκο για skate που επιτρέπει όμως ποδήλατα, ελέγχουμε πρώτα τις πίστες για να καταλάβουμε τι μας περιμένει… Ξεκινάμε να τις περνάμε καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ μας στην επιδεξιότητα… Ας ξεκινήσουμε με αυτό φέτος και του χρόνου που ελπίζουμε ότι θα επιτρέπονται οι μεγαλύτερες μετακινήσεις θα αρχίσουμε τις καταβάσεις. Downhill, στα …νεοελληνικά. Γιου νόου…

  1. Αν ξέρουμε κολύμπι, θα ξέρουμε και …τρέξιμο

Αν το λέει η καρδιά μας μπορούμε συνδυάσουμε βόλτα με ποδήλατο, τρέξιμο και …κολύμπι στη θάλασσα. Εντάξει το τελευταίο γίνεται ζόρικο όσο περνάνε οι μέρες, αλλά αν δεν έχει πολύ κύμα, υπάρχουν και οι στολές. Μα αυτό είναι το τρίαθλο… Και γιατί όχι; Τα χλμ του τρεξίματος μετράνε Χ3 και κάθε λεπτό κολύμβησης Χ5 στο σύνολο της ανταμοιβής μας… Και η σειρά για σήμερα δεν παίζει κανένα ρόλο. Αφήνουμε τη βουτιά για το τέλος, μήπως και αλλάξουμε γνώμη. Αυτό πάντως που πρέπει μετά να αλλάξουμε σίγουρα είναι με ζεστά και στεγνά ρούχα…

Καλές οικογενειακές βόλτες!