Ο ιός SARS-CoV-2, έχει διασαφηνιστεί ακόμα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ / WHO), ότι δεν μεταδίδεται ούτε με το νερό, ούτε με την κολύμβηση. Αυτό είναι δεδομένο και ήταν γνωστό πολύ καιρό πριν το δεύτερο απαγορευτικό (lockdown). Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ απαιτείται τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση και κατά την κολύμβηση και κατά την κυκλοφορία των αθλητών εκτός νερού. Προτρέπει επίσης σε χρήση μάσκας όταν βρισκόμαστε εκτός νερού, πλύσιμο χεριών τα λοιπά γνωστά πια σε όλους μας.

Με ανακοίνωσή της η ΓΓΑ στις 7 Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν την επιβολή του lockdown, την οποία αναίρεσε λίγες ώρες αργότερα, πολύ σωστά είχε συμπεριλάβει την κολύμβηση σε υπαίθρια κολυμβητήρια με περιοριστικούς όρους, στα επιτρεπόμενα αθλήματα.

Όταν ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει να ανοίξουν και οι πισίνες. Δεν υπάρχει καμία λογική να παραμένουν κλειστές.

Όπως αναρωτήθηκε και ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξη του: «Τι διαφορά έχουν τα ανοιχτά γήπεδα από τα ανοιχτά κολυμβητήρια;». Το ίδιο αναρωτιόμαστε όλοι…

Σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της ΕΣΟΑ κ. Βούλα Κοζομπόλη επικαλείται τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Σίγουρα οι επιστήμονες λοιμοξιολόγοι γνωρίζουν περισσότερα, αλλά ας μας επιτρέψουν, υπάρχουν και πράγματα που δεν γνωρίζουν γύρω από τη διαδικασία της κολύμβησης.

Έκλεισαν τα Γυμνάσια – Λύκεια γιατί τα μεγάλα παιδιά έχουν και ζωή εκτός αυτών, μετά ακολούθησαν τα Δημοτικά, κυρίως γιατί συνωστίζονταν οι γονείς έξω από αυτά το πρωί πριν το κουδούνι και κατά το σχόλασμα.

Αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει στις πισίνες… Οι γονείς περιμένουν τα παιδιά τους στο παρκινγκ μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Το τελευταίο θέλει επίσης να πει ότι τα παιδιά προσέρχονται στις πισίνες μόνο με ίδια μέσα. Οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες δε χρησιμοποιούν ΜΜΜ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε πάνω σ΄αυτό.

Επίσης για λόγους συντόμευσης έρχονται στην πισίνα έτοιμοι φορώντας το μαγιό από μέσα και φεύγουν με το μπουρνούζι κι από πάνω το μπουφάν τους ή οι πιο μεγάλοι να αλλάζουν πρόχειρα στις κερκίδες εν ριπή οφθαλμού και δεν έχουν χρόνο για εξόδους και πολλές συναναστροφές. Αυτός είναι ο κανόνας. Τα αποδυτήρια δεν είναι ο κανόνας και ειδικά όταν δεν υπάρχει ζεστό νερό στα ντους δεν είναι ούτε καν η εξαίρεση του κανόνα… Άλλωστε μπορούν και να τα κλείσουν εντελώς.

Τα παιδιά πρώτα και καλύτερα απέδειξαν ότι σέβονται τους κανόνες. Εφήρμοσαν την καθολική χρήση της μάσκας καλύτερα από τους μεγάλους. Το είδαμε, ας το παραδεχτούμε οι μεγαλύτεροι… Πολύ περισσότερο ξέρουν να τηρούν κανόνες τα παιδιά που είναι αθλητές και αθλήτριες. Ο Αθλητισμός έχει κανονισμούς. Παράλληλα με τα υπόλοιπα οφέλη που προσφέρει, είναι  μία εκπαιδευτική διαδικασία και μάλιστα με επαγωγική επίδραση, αφού μαθαίνουν και οι γονείς από τα παιδιά – αθλητές.

Τι φάνηκε από τη μέχρι τώρα χρήση των κολυμβητηρίων; Έγιναν προπονήσεις και αγώνες στην Ελλάδα. Κανένα κρούσμα δε διαθόθηκε! Έγιναν προπονήσεις και αγώνες στο εξωτερικό, σε χώρες με βαρύτερο ιικό φορτίο από την Ελλάδα. Κανένα κρούσμα δε διαθόθηκε!

Έχω και μια ερώτηση: Ένα εσωτερικό κολυμβητήριο σαν κι αυτά που γίνονται αγώνες και προπονούνται αθλητές, χωρίς τους βοηθητικούς του χώρους είναι κατ’ ελάχιστο, επαναλαμβάνω κατ’ ελάχιστο, 25×40, δηλαδή 1000τμ, ή αλλιώς ένα στρέμμα και έχουν χωρητικότητα κάπου 6000κμ. Αυτά τα μεγέθη έχουν καμία σχέση με το γραφείο μας όπου επιτρέπεται να συνυπάρχουμε με 1,5μ. απόσταση;

Οι ψυχολογικές και οι κοινωνικές επιπτώσεις στα παιδιά, τα οποία αποκλείονται από τον αθλητισμό και παραδεχτήκαμε πιο πάνω ότι συμπεριφέρθηκαν απείρως καλύτερα από τους ενήλικες, είναι τεράστιες και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από τους λοιμωξιολόγους οι παιδαγωγοί, οι δάσκαλοι, οι προπονητές, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και όσοι είναι γονείς…

Θέλουμε να προστατευτούμε από την πανδημία ή θέλουμε να διαλύσουμε την κοινωνία, αποδομώντας και απομονώνοντας τα νέα κύτταρά με τη μέθοδο της απραξίας και της «οθόνης»;

Επαναλαμβάνω, εφόσον μειωθεί το ιικό φορτίο στα λήμματα και κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες, που τώρα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, ότι μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει ταυτόχρονα να ανοίξουν και τα κολυμβητήρια.

Όπως διαπιστώνετε δεν αναφέρομαι καθόλου σε οικονομικές επιπτώσεις… Είναι δευτερευούσης σημασίας αυτή τη στιγμή.

Γιάννης Μηλιδάκης – Προπονητής κολύμβησης
ΥΓ. Αν το ιικό φορτίο μιας πόλης μειωθεί πρέπει να ανοίξουν τα κολυμβητήριά της ή όχι, εφόσον σε άλλες πόλεις πρέπει να παραμείνουν ακόμα κλειστά; Γιατί στην εκδοχή του «όχι», βλέπω κάτι όπως εκείνες τις περιπτώσεις που πεθαίνοντας ο αυτοκράτορας, έθαβαν και τη γυναίκα του μαζί…

Αφήστε μια απάντηση