Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του 1ου Παγκόσμιου Διαδικτυακού Συνεδρίου Προπονητών Τεχνικής Κολύμβησης, που διοργανώνεται από την Ελλάδα και το οποίο θα γίνει την επόμενη εβδομάδα (30 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου) υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (CMAS) και της ΚΟΕ, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ, Τμήμα Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού).

Ο διακεκριμένος Έλληνας προπονητής και ομοσπονδιακός τεχνικός, ο Αλέξανδρος Ξιάρχος, ο άνθρωπος που οραματίστηκε αυτό το τεράστιο εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας (μαζί με τον συνάδελφό του Γιάννη Καλαϊτζογλίδη) μας μιλάει για την πορεία της προετοιμασίας, τους στόχους του συνεδρίου, που θέλει να αναδείξει παγκοσμίως το άθλημα και τον βασικότατο και πολυδιάστατο ρόλο του προπονητή, ενώ τονίζει το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από 51 χώρες από όλον τον κόσμο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις και επισημάνσεις του Αλέξανδρου Ξιάρχου:
«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το 1ο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Συνέδριο Προπονητών Τεχνικής Κολύμβησης ξεπερνά και τις πλέον ευοίωνες προβλέψεις μας.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο Project, καθώς συμμετέχουν προπονητές και αθλητές από 51 χώρες του κόσμου.
Με την εμπειρία που διαθέτουμε μέσα από την επιτυχημένη διοργάνωση Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων στη χώρα μας, αλλά κυρίως από τις δύο (2) σχολές εμπειρικών προπονητών Τεχνικής Κολύμβησης της ΓΓΑ, που ολοκληρώσαμε με επιτυχία και πιστεύοντας όσο κάνεις άλλος στον βασικότατο και πολυδιάστατο ρόλο που καλείται να παίξει ο κάθε προπονητής, εμπνευστήκαμε και αναλάβαμε τη διοργάνωση αυτού του τεράστιου και μοναδικού εγχειρήματος στον χώρο μας.
Εργαστήκαμε πολύ σκληρά μέσω του συνεδρίου να κάνουμε γνωστό το άθλημά μας σε Παγκόσμιο επίπεδο, αλλά το αναδεικνύουμε και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός νέων Ελλήνων προπονητών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, και θα παρακολουθήσουν το συνέδριο. Η γνώση που θα αποκομίσουν από αυτό αποτελεί βασικό εργαλείο ανάπτυξης του αθλήματος στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Βρισκόμαστε στην τελική φάση δοκιμών και ολοκλήρωσης της διαδικτυακής πλατφόρμας. Σήμερα Παρασκευή 27/11/2020, οι συμμετέχοντες, μέσω του προσωπικού τους e-mail, θα λάβουν όλες τις πληροφορίες, και τον κωδικό – όνομα καθώς και τον κωδικό χρήστη.
Εφαρμόσαμε πρωτοποριακά προγράμματα παρακολούθησης των βίντεο-παρουσιάσεων σε τρεις επίσημες γλώσσες της CMAS, Αγγλικά-Ισπανικά- Γαλλικά, ενώ προσθέσαμε και την Ελληνική γλώσσα ώστε να είναι εύκολη η παρακολούθηση από τους Έλληνες προπονητές. Επιπροσθέτως, εντάξαμε νέα στοιχεία και τεχνολογίες όπως π.χ. τη. αυτοματοποιημένη εκτύπωση του διπλώματος με μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης.
Μέσα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι μας, καταφέραμε το συνέδριο να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον προϋπολογισμό της ΚΟΕ, αλλά ούτε και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας CMAS.
«Οφείλουμε να είμαστε ευπροσάρμοστοι»
Μια από τις βασικότερες αρχές της προπονητικής, αλλά και όλης της ανθρωπότητάς κυριαρχεί σ΄όλες μας τις πράξεις: “Οφείλουμε να είμαστε ευπροσάρμοστοι”.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες μπορούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα, και κυρίως μέσα από τη γνώση να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, για εμάς τους ίδιους, αλλά κυρίως για τους αθλητές μας.
Εύχομαι από καρδιάς το έργο μας να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης, ώστε να επηρεάσει τις επόμενες γενιές και να ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές στο χώρο του αθλήματος μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά την ΚΟΕ, η οποία από την πρώτη στιγμή βρέθηκε διπλά μας και μας αγκάλιασε στηρίζοντας την όλη μας προσπάθεια”.
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής