Έχουμε μπροστά μας Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη διοργάνωση της υφηλίου. Εικόνες όσες 1000 λέξεις η μία. Μοναδική ατμόσφαιρα που ακόμα κι από την τηλεόραση τη βιώνουμε. Όλος ο κόσμος βλέπει τους σπουδαίους αγώνες, αλλά και τα παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα…
Κι όμως κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν μπορούν…

Δεν μπορούν όχι γιατί δεν έχουν τηλεόραση. Δεν μπορούν γιατί απλά στερούνται το αγαθό της όρασης.

Είναι καταδικασμένοι να ζουν στο σκοτάδι; Παλιά ναι…

Σήμερα όχι!

Σήμερα τα άτομα που έχουν προβλήματα τυφλότητας μπορούν να παρακολουθήσουν αθλητικού αγώνες και να βιώσουν εικόνες, όμοιες με εκείνες που βιώνουμε όλοι εμείς που έχουμε από τη φύση το δώρο της όρασης.

Τους αξίζει αυτή η εμπειρία;

Η απάντησή μας δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική.

Ας δούμε τι επιχειρούν οι Έλληνες πάνω σ’ αυτό…

Το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών του ΕΚΠΑ  και η εταιρεία Noriaki Kano Labοratories πραγματοποιούν σε συνεργασία το πρόγραμμα Descroptio.

Πρόκειται για ένα ενσωματωμένο σύστημα ηχητικού περιγραφικού σχολιασμού (Ιn.ADCms), για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση, το οποίο μπορεί τους να προσφέρει «ορατή» εμπειρία αθλητικών αγώνων.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Επικοινωνίας Ακουστικής Περιγραφής για άτομα με τύφλωση και μερική όραση, που περιγράφει, σχολιάζει και αποδίδει αθλητικούς αγώνες. Προσφέρεται, έτσι, μόνιμη, διαρκής πρόσβαση και βιωματική εμπειρία σε άτομα με προβλήματα όρασης για οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός.

Ένας ειδικά εκπαιδευμένος – πιστοποιημένος για το συγκεκριμένο άθλημα – σχολιαστής ακουστικής περιγραφής μεταφέρει τις πληροφορίες του αθλητικού γεγονότος. Οι πληροφορίες γίνονται προσβάσιμες στην κοινότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, είτε αυτοί βρίσκονται μέσα στο αθλητικό γεγονός, είτε στο σπίτι τους. Με αυτή την προσέγγιση μπορούν να ωφεληθούν ακόμα και θεατές σε διαφορετικές χώρες. Το σημείο σύνδεσης είναι ο κώδικας επικοινωνίας και το διαδίκτυο.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί στην Ελλάδα και στην Kύπρο και όσο κι αν αυτό μας εκπλήσσει έχει δοκιμαστεί στην κολύμβηση…

Πέρσι τέτοια εποχή, στα 27α ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μέθοδος της «επαυξημένης και προσωποποιημένης βιωματικής εμπειρίας» για τυφλούς και ανθρώπους περιορισμένης όρασης, με πολύ καλά αποτελέσματα και …ελάχιστο κόστος.

Το σύστημα ολοένα και εξελίσσεται με προοπτική να εφαρμοσθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μια ελληνική πρωτοβουλία και δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι έχει ήδη τύχει αναγνώρισης αφού το 2019 βραβεύτηκε στο «Erasmus Equal Sports for All», ως τακτική προώθησης πρωτοβουλίας και καλής πρακτικής.

Ας ελπίσουμε ότι αφενός θα τελειοποιηθεί και αφετέρου θα υιοθετηθεί, επιδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία μας, ώστε να «ανοίξουν τα στάδια» στα άτομα που μέχρι τώρα έβρισκαν την πόρτα τους …σβηστή!