Εκείνος,

Αρχικά κολυμβητής, κολυμπούσε ύπτιο και μικτή, στα «20» …το γύρισε στο Τρίαθλο. Την επόμενη κιόλας χρονιά τερμάτισε τον πρώτο του αγώνα Ironman στο Roth σε χρόνο 9:27 και την επόμενη χρονιά βελτίωσε το χρόνο του κατά μία ώρα τερματίζοντας σε 8:27. Από τότε ξεκίνησε μια καριέρα δεκαετιών ως elite αθλητής, σπουδάζοντας ταυτόχρονα στο τμήμα της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ με ειδικότητα ως προπονητής κολύμβησης, αποκτώντας επίσης το υψηλότερο πτυχίο προπονητικής Τριάθλου στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε δυο Ολυμπιάδες, Σίδνεϊ 2000 και Αθήνα 2004. Τερμάτισε 8ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τριάθλου μεγάλης απόστασης (ITU-Nice-W.Ch. 1997). Νικητής το 1994 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman στη Χαβάη στην κατηγορία Μ18-24 διατηρώντας το ρεκόρ διαδρομής για 21 χρόνια (1994-2015). Είναι επίσης 16 φορές Εθνικός Πρωταθλητής, με νίκες και βάθρα σε διεθνείς αγώνες ως Elite & Pro αθλητής καθώς και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα με τρεις διαφορετικές Εθνικές ομάδες (Τρίαθλο- Κολύμβηση και Ορεινή Ποδηλασία). Στην καριέρα του έχει προπονήσει πάνω από 1000 αθλητές κάθε επιπέδου και ικανοτήτων σε αθλήματα αντοχής, από αρχάριους έως συμμετέχοντες σε Ολυμπιακούς Αγώνες…

 

Εκείνη,

Γεννήθηκε στην πόλη Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας κι έχει Ελληνική καταγωγή από τη μητέρα της. Αυτό, καθώς και η πρόσκληση που της έγινε από την Ελληνική Ομοσπονδία πεντάθλου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή της να έρθει στην Ελλάδα το 2005. Ξεκίνησε τον αθλητισμό αρχικά από την κολύμβηση, στο Ουκρανικό αθλητικό σχολείο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής της Συμφερόπολης με ειδικότητα στα σύνθετα αθλήματα αντοχής. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Συμφερόπολης με αντικείμενο την αποκατάσταση στα σύνθετα αθλήματα. Η πρώτη της εμπειρία με το Τρίαθλο ήταν από πολύ παλιά σε μικρή ηλικία, 13 ετών όταν έκανε τον πρώτο της αγώνα στην Ρωσία και μάλιστα σε Ολυμπιακή απόσταση σε αγώνα Γυναικών. Αργότερα ασχολήθηκε με το Πένταθλο. Την Περίοδο 2006 -2009 διετέλεσε ως προπονήτρια της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας στην Ομοσπονδία Μοντέρνου πεντάθλου . Άρχισε συστηματικά να προπονείται στο Τρίαθλο αφού είχε έρθει πλέον στην Ελλάδα το 2008. Ως αθλήτρια, ήταν μέλος στις Εθνικές ομάδες της Ρωσίας στο Ναυτικό Πένταθλο με Παγκόσμια νίκη και πολλές άλλες διεθνείς διακρίσεις, στο Μοντέρνο Πένταθλο με την ομάδα της Ουκρανίας και στο Τρίαθλο με την χώρα μας…

… και κάπου εδώ σταματώ, αν και υπάρχουν πολλά να πούμε ακόμα γιατί φοβάμαι ότι είναι τόσα που μετά δε θα διαβάσετε τα παρακάτω.

Αγαπητοί φίλοι, ο Βασίλης Κρομμύδας και η Ζαρίνα Κόπινα

Γιάννης: Πείτε μας τι είναι το τρίαθλο πέρα από κολύμπι ποδήλατο και τρέξιμο…

Βασίλης: Με μία λέξη τρόπος ζωής!

Ζαρίνα:  Όπως σε όλα τα αθλήματα αντοχής διδάσκει υπομονή, ευγενή άμυλα προς τους συναθλητές / συνανθρώπους μας και οργάνωση στη ζωή μας. Είναι επίσης ένα δυναμικό και μοντέρνο άθλημα που δίνει την αίσθηση της πρόκλησης για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Είναι τρόπος ζωής για μια ζωή ή μόνο για τους νέους;

Κάνει για όλες τις ηλικίες, έχει το πλεονέκτημα ότι και τα τρία είναι αθλήματα τα μαθαίνουν οι περισσότεροι από την παιδική ηλικία έτσι όταν “καλούνται¨ να τα ξαναπιάσουν είναι κάτι σχετικά οικείο, η μόνη εξαίρεση είναι το άθλημα της κολύμβησης, που όποιος δεν έχει ασχοληθεί από μικρός αντιμετωπίζει αρχικά κάποιες μικρές δυσκολίες, όμως ξεπερνιούνται στη συνέχεια με τη σωστή προσέγγιση και την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών.

Δηλαδή έχουμε ελπίδες και οι 50αρηδες; έχετε τεράστια εμπειρία από αγώνες, τι ηλικιών αθλητές/τριες έχετε δει να λαμβάνουν μέρος;

Το τρίαθλο δεν έχει ηλικία! Το βασικότερο όλων είναι ότι μέσα από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης βοηθάει τον περισσότερο κόσμο να ξανανιώνει. Και όταν λέμε την έννοια της φυσικής κατάστασης δεν εννοούμε μόνο την φυσιολογία του οργανισμού αλλά και την ψυχική ανανέωση και εκτόνωση από την καθημερινή ένταση.

Έχουμε δει πολύ συχνά το φαινόμενο κάποιοι στα 50 να είναι πιο καλά στην υγεία τους απ’ ότι ήταν μικρότεροι λόγω της ενασχόλησης τους με αυτό. Πέρα όμως από αυτό υπάρχει κι ένα επιπλέον κίνητρο, υπάρχει και η “χαρά του παιχνιδιού” όπως λέμε, γιατί με την αγωνιστική δράση που υπάρχει ανά ηλικία προκαλεί την αίσθηση τους συνταγωνισμού μέσα από την ευγενή άμιλλα.

Αγωνιστικά υπάρχουν αθλητές που τρέχουν και στις ηλικίες των 70 και 80 ετών!
Ογδόντα ετών! έχουμε χρόνια μπροστά μας… Είναι αλήθεια ότι το κολύμπι καλυτέρα να το μάθει κάνεις από μικρός…

Σίγουρα έχει μεγάλο πλεονέκτημα όποιος έχει μάθει κολύμβηση από μικρή ηλικία, γνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα που έχει η κολύμβηση και πόσο σημασία έχει να τη μάθει κάποιος στην σωστή ηλικία. Παρ’ όλα αυτά όμως μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το “πρόβλημα” μέσα από σωστή καθοδήγηση από έναν καλό προπονητή, ο οποίος γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του τριάθλου, τη διαφορά τεχνικής ανάμεσα σε άνδρες, γυναίκες και απόστασης αγωνίσματος.

Έχουμε δει κατηγορίες elite, pro… Τι σημαίνουν αυτά; Ποιες άλλες κατηγορίες υπάρχουν;

Οι κατηγορίες elite & pro χαρακτηρίζουν τους αθλητές υψηλού επιπέδου. Έτσι διαχωρίζονται σε elite όσοι αθλητές λαμβάνουν μέρος στην κατηγορία Ανδρών ή Γυναικών στις επίσημες διοργανώσεις υπό τη “σημαία” της Ομοσπονδίας, αλλά έχοντας πάντα και τις ανάλογες επιδόσεις.

Στον αντίποδα η κατηγορία Pro είναι οι επαγγελματίες αθλητές που κατέχουν την ανάλογη επαγγελματική άδεια και λαμβάνουν μέρος συνήθως σε αγώνες που δεν είναι υπό την εποπτεία των Ομοσπονδιών.

Τέλος έχουμε και τους αθλητές των κατηγοριών (Age Group ) που είναι οι υπόλοιποι ερασιτέχνες αθλητές και είναι από κατηγορίες 15 ετών και πάνω. Γι’ αυτό το λόγο και η έννοιες elite και pro έχουν βαρύνουσα σημασία από ποιους χρησιμοποιούνται, γιατί έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το παράδοξο ερασιτέχνες αθλητές Age Group να δηλώνονται ως elite & pro μόνο για να κερδίσουν τις εντυπώσεις…

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω όπως και σε άλλα αθλήματα ότι έχουμε τις κατηγορίες του paratriathlon για ανθρώπους με κινητικές δυσλειτουργίες.

Τί πρέπει να κάνει ένα παιδί και οι γονείς του για να ξεκινήσει;

Όπως είπαμε και προηγούμενος η σημασία της κολύμβησης στο τρίαθλο είναι καταλυτική κυρίως στις μικρές ηλικίες, είναι πολύ σημαντικό ο νέος που θέλει να ξεκινήσει τρίαθλο να έχει την γνώση της κολύμβησης, έτσι θα είναι πιο εύκολη η μετάβαση σ’ αυτό και θα έχει γρηγορότερη και καλύτερη εξέλιξη. Φυσικά αν δεν είναι κολυμβητής μπορεί να μάθει εύκολα και γρήγορα από την στιγμή που έχει θέληση, ιδιαίτερα ένα νέο παιδί που έχει στόχους και όραμα για το μέλλον.

Και τώρα τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι μεγάλοι; Οι …elite και …Pro; (χαμογελώντας)

Στους ενήλικες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά μιας και οι ταχύτητες είναι χαμηλότερες με αποτέλεσμα η κολύμβηση να μην έχει τον κυρίαρχο ρόλο που έχει στις μικρότερες ηλικίες. Όρεξη για δουλειά και μάθηση εφόσον υπάρχει, μπορεί να κάνει θαύματα και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ακούγεται ότι θέλει ακριβό εξοπλισμό. Πόσα χρήματα θέλει το χρόνο;

Σίγουρα το τρίαθλο δεν είναι κολύμβηση, δεν είναι τρέξιμο στο θέμα του κόστους. Υπάρχει η ανάγκη εξοπλισμού και για τα τρία αθλήματα αλλά δεν είναι τόσο ακριβό όσο ακούγεται ευρέως.

Μπορείς να ξεκινήσει κάποιος το τρίαθλο με τα υλικά που διαθέτει, δηλαδή ότι χρειάζεται για την προπόνηση στην πισίνα για την κολύμβηση, το τρέξιμο και με ότι ποδήλατο ότι έχει στην διάθεσή του ο καθένας. Στο σύνολο τα προαναφερθέντα είναι αρκετά κάτω και από 800€.

Στον αντίποδα βέβαια όσο θέλει κάποιος αθλούμενος καλύτερες επιδόσεις και αποτελέσματα το κόστος ανεβαίνει πολύ, ότι δηλαδή συμβαίνει σε κάθε άθλημα. Υπάρχουν μαγιό με 30€ και με 300€, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει κι εδώ.

Πείτε μας τι είναι το Krommidas Coaching?

Είναι η προσωπική μας δουλειά ως προπονητές, το Krommidas Coaching ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια με στόχο να βοηθήσει με εξειδικευμένη γνώση πάνω στο τρίαθλο και τα αθλήματα αντοχής που το περιβάλουν, όπως η κολύμβηση σε ανοιχτό νερό, η ποδηλασία και το τρέξιμο, και απευθύνεται σε αθλητές κάθε επιπέδου.

Είναι ίσως ο πρώτος ιστότοπος στη χώρα μας που παρείχε τη δυνατότητα σε ελεύθερα αθλούμενους να μπορούν να προπονηθούν εξ’ αποστάσεως με συνέπεια, πρόγραμμα και καθοδήγηση που μέχρι τότε ήταν προνόμιο μόνο των πολύ συστηματικών αθλητών που έκαναν πρωταθλητισμό.

Από τότε έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι, το μεγαλύτερο επίτευγμα μας πιστεύω είναι ότι έχουμε βοηθήσει πολλούς αθλητές να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους, να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και των οικογενειών τους και να μάθουν σε έναν νέο υγιεινό τρόπο ζωής.

Moto μας είναι η ¨εκπαίδευση¨ και όχι μόνο η προπόνηση γι’ αυτό κι έχουμε μια πολύ πλούσια αρθρογραφία, που η εμπειρία μας έδειξε ότι έχει βοηθήσει πολλούς αθλούμενους.
Που γίνονται οι προπονήσεις;  Πότε;

Πέρα από τη διαδικτυακή προπόνηση με παροχή των απαραίτητων προγραμμάτων και συμβουλών ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και με τη φυσική παρουσία ενός προπονητή, έχουμε και τα ραντεβού της ομάδας μας τα Σαββατοκύριακα.

Έχουμε καταλήξει στις συναντήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα γιατί η δυσκολία μετακίνησης σε μια τόσο δύσκολη πόλη όπως ή Αθήνα μαζί με τις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας μας, καθιστούν σχεδόν απαγορευτικά τα μεσοβδόμαδα ραντεβού.

Βέβαια, για να βοηθήσουμε τους αθλητές μας περισσότερο έχουμε μεσοβδόμαδα ζωντανά on line προγράμματα προπόνησης.

Έτσι οι βάσεις μας είναι το Σάββατο στο σχολείο του Κωστέα Γείτονα, στην Παλλήνη για την προπόνηση της κολύμβησης και την Κυριακή στον Σχινιά στις εγκαταστάσεις του Moraitis beach και του Κωπηλατοδρομίου για την ποδηλασία και το τρέξιμο.

Σας βλέπω στο CGS
Το CGS (Σχολείο Κωστέα Γείτονα) είναι πλέον μια ισχυρή κοιτίδα του τριάθλου.

Είναι το σπίτι μας, με το όραμα και την αγάπη που έχει ο Χρήστος Γείτονας για το τρίαθλο ξεκίνησε μια οργάνωση πάνω σε διεθνή πρότυπα. Δημιούργησε το triathlon club του CGS, το σωματείο, τη δραστηριότητα του τριάθλου και το elite πρόγραμμα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός που γίνεται στο σχολείο είναι το CGS kids Cup, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αγώνας παιδικού τριάθλου που γίνεται στην Ελλάδα με συμμετοχή πάνω από 300 παιδιά.  Σε όλα αυτά συμμετέχουμε γιατί ως παράλληλη δραστηριότητα ενισχύει το τρίαθλο συνολικά.

Όπως ξέρεις Γιάννη ως υπεύθυνος της κολύμβησης που είσαι στο sportclub του σχολείου και για τους μικρούς τριαθλητές υπάρχει πολύ διάθεση και συμπαράσταση από τους γονείς.

Παιδιά όπως τα ¨Κεραμιδάκια¨ μεγάλωσαν μέσα στο CGS εν τη γενέσει, στόχος μας είναι να ακολουθήσουν κι άλλα παιδιά που προέρχονται από την κολύμβηση και το σωματείο μας (CGS) και με την δική σου βοήθεια κυρίως.

Πιστεύω ότι αυτό που καταφέραμε στο CGS να παντρέψουμε την κολύμβηση με το τρίαθλο είναι το ιδεατό αν θέλουμε την ανάπτυξη του αθλήματος.

Έτσι κι αλλιώς το τρίαθλο είναι άρτια συνδεδεμένο με την πισίνα, έχει το ίδιο DNA. (με νόημα…)
Μου δίνεις την ευκαιρία να πω ότι στο CGS ένα παιδί σίγουρα θα μάθει να κολυμπάει πολύ καλά. Όχι όπως «μαθαίνουν» τα παιδιά στα σχολεία, αλλά όπως μαθαίνουν στις αγωνιστικές ομάδες. Αυτό το σχολείο επενδύει και στην κολύμβηση. Έχει σημαντικά ονόματα από το χώρο της κολύμβησης. Εκτός από μένα εκεί είναι ακόμα και οι Γιάννης Βελέντζας, Νώντας Γέρου και Γιάννης Δρυμωνάκος… Ένα παιδί ακόμα κι αν δεν μπορέσει τελικά να ξεχωρίσει στην κολύμβηση που λόγω πληθυσμού υπάρχει απίστευτος συναγωνισμός, μπορεί να θέσει τις καλύτερες προϋποθέσεις να διακριθεί στο τρίαθλο.

Για εμάς κι ένα παραπάνω για μένα προσωπικά το CGS μας έδωσε τη δυνατότητα να οργανώσουμε πάνω σε σωστές βάσεις μια παιδική ακαδημία Τριάθλου από ταλαντούχους αθλητές που προέρχονταν από την κολύμβηση με στόχο αρχικά την ανάπτυξη του αθλήματος και σε δεύτερο βαθμό να προχωρήσουν σε υψηλό αθλητικό επίπεδο με στόχο την διάκριση.

Δυστυχώς όμως η Ελληνική πραγματικότητα μας απογοήτευσε, αφ’ ενός σίγουρα τα χρόνια προβλήματα της Ομοσπονδίας μας έπαιξαν το ρόλο τους, αφετέρου δεν υπήρχε το απαραίτητο ενδιαφέρον από την πλευρά των παιδιών/γονιών.

Έλα μην παραπονιέσαι. Το ποδόσφαιρο κλέβει τις καρδιές των Ελλήνων. Μας παίρνει τα παιδιά η Juventus, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα κα για μας… (χαμογελώντας…)

Από την εμπειρία μου σε άλλες χώρες κάτι τέτοιο που οργάνωσε το CGS και ο Χρήστος Γείτονας θα ήταν ανάρπαστο με τρομερό ενδιαφέρον.

Βασίλης: Σ’ ευχαριστούμε για την φιλοξενία και τη δυνατότητα που μας έδωσες να αναφερθούμε στις προσπάθειες μας και στο Τρίαθλο!

Ζαρίνα: Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη!

Εγώ σας ευχαριστώ προσωπικά, αλλά και από μέρους του Swimming.gr. Εδώ ο σκοπός μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να υποστηρίζουμε τα αθλήματα που υπηρετούμε. Στην προκειμένη περίπτωση θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους στον οργανωμένο αθλητισμό. Έχει μεγάλη διαφορά να πηγαίνεις με την παρέα σου να ξεδίνεις παίζοντας πχ ποδόσφαιρο ή μπάσκετ… Είναι πολύ καλό κι αυτό, το κάνω κι εγώ. Αλλά το να ακολουθεί κάποιος μια οργανωμένη αθλητική διαδικασία του ανοίγει άλλους ορίζοντες, του δίνει άλλες δυνατότητες και εσείς αυτό το κάνετε άριστα!