Ο ΓΓΑ κ. Γιώργος Μαυρωτάς σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Sports3.gr, εξηγεί τις ανησυχίες, αναγνωρίζει τις προτεραιότητες που είναι φυσικά το σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αφήνει προς το παρόν χαραμάδα φωτός να ταξιδέψει στο τούνελ…

Γιώργος Μαυρωτάς:

Με την έναρξη της πανδημίας COVID 19 και την λήψη περιοριστικών μέτρων στα μέσα Μαρτίου, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) ξεκίνησε την επεξεργασία του πλάνου επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας υπό τις νέες συνθήκες, όποτε θα το επέτρεπαν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκροτήθηκε άμεσα Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή στη ΓΓΑ (ΥΕΕ-ΓΓΑ) με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, με αντικείμενο την παρακολούθηση των επιδράσεων της πανδημίας στον αθλητισμό διεθνώς και ειδικότερα στη χώρα μας, τις επιπτώσεις με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, την έκδοση οδηγιών αλλά και την εξέταση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αγώνων, προπονήσεων και διοργανώσεων, όπως συντάχθηκαν από ομοσπονδίες, λίγκες στο εξωτερικό και διοργανώτριες αρχές.

Με συνεχείς τηλεδιασκέψεις η ΥΕΕ-ΓΓΑ, εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και έθεσε το πλαίσιο προετοιμασίας, για την επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ειδικό πεδίο ενημέρωσης με τον τίτλο «Αθλητισμός και COVID 19» (https://gss.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports) στην ιστο-σελίδα της ΓΓΑ, όπου αναρτήθηκαν όλες οι οδηγίες της ΥΕΕ-ΓΓΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19, τα γενικά πρωτόκολλα άθλησης, τα ειδικά προπονητικά πρωτόκολλα αθλημάτων, τα απαραίτητα έντυπα προς συμπλήρωση κλπ. Περισσότερα από 200 κείμενα με οδηγίες, υγειονομικά πρωτόκολλα, νομοθετικές διατάξεις και εγκύκλιοι έχουν αναρτηθεί στη συγκεκριμένη ενότητα.

Επίσης δημιουργήθηκε τηλεφωνική γραμμή hotline και διεύθυνση email covid19@gga.gov.gr, όπου συνεργάτες του ΓΓΑ σε συνεργασία με την ΥΕΕ-ΓΓΑ έδιναν απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυπταν από Ομοσπονδίες, σωματεία, Περιφέρειες, Δήμους αλλά και πολίτες σε όλη την επικράτεια. Από την 08/05/2020 η παραπάνω διεύθυνση δέχτηκε περισσότερα από 2500 εισερχόμενα μηνύματα τα οποία έχουν απαντηθεί.

Με τη στενή συνεργασία ΓΓΑ και Ομοσπονδιών καταφέραμε το καλοκαίρι να ολοκληρωθεί το 90% περίπου της εγχώριας αγωνιστικής δραστηριότητας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά συντάχθηκαν πρωτόκολλα για τη μετάβαση ομάδων στο εξωτερικό και για την υποδοχή ξένων αποστολών στην Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένες οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή των εκτός σταδίου διοργανώσεων (δρομικά, κολυμβητικά αγωνίσματα κ.α.) στα πλαίσια σύνταξης πρωτοκόλλων ανά διοργάνωση, σε συμφωνία πάντα με τα κατά τόπους περιοριστικά μέτρα.

Συγκροτήθηκε επίσης τριμερής επιτροπή με εκπροσώπους της ΓΓΑ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όσον αφορά στην αθλητική δραστηριότητα, στον έλεγχο των διαδικασιών που Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥΓενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥαφορούν αθλητικές αποστολές στις πύλες εισόδου της χώρας καθώς και την επίλυση επειγουσών καταστάσεων.

Τα μαθήματα από το εξάμηνο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου μπορούμε να τα συνοψίσουμε στα εξής:

Ο αθλητισμός οργανώθηκε, πειθάρχησε και προσαρμόστηκε στους νέους κανόνες που τέθηκαν.
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η Ελλάδα κατάφερε να κρατήσει σε δύσκολες συνθήκες ανοικτή την αθλητική δραστηριότητα
Η συνεργασία ΥΕΕ-ΓΓΑ με τις ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές δούλεψε πολύ καλά δείχνοντας ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι ομαδικό άθλημα.
Ο αθλητισμός έμαθε να ζει με τον κορονοϊό, από τη διαχείριση των κρουσμάτων έως τους περιορισμούς και τους νέους κανόνες που θέτουν οι συνθήκες αποστασιοποίησης.
Στις περιπτώσεις που υπήρξε επανάπαυση και χαλάρωσαν οι κανόνες, ο κορονοϊός αντεπιτέθηκε σφοδρά και ταχύτατα.

Μπαίνοντας στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα στον αθλητισμό είναι σημαντικές. Ο αθλητισμός μοιραία ακολουθεί τη μεγάλη εικόνα της χώρας και οι περιορισμοί είναι αναπόφευκτοι όσο και αν φαίνονται υπερβολικοί. Η ανακοπή του 2ου κύματος προκειμένου να αντέξει το σύστημα υγείας είναι πλέον η πρώτη μας προτεραιότητα ως χώρα. Σε αυτόν τον βωμό θυσιάζονται αγώνες και προπονήσεις για χιλιάδες αθλητές ανά τη χώρα, αλλά αυτό είναι αναπόφευκτο. Δεν είναι μόνο η συνάθροιση στην αθλητική δραστηριότητα που ανησυχεί τους επιστήμονες, αλλά και οι μετακινήσεις που αυτή συνεπάγεται.

Με τους περιορισμούς η αγωνιστική δραστηριότητα συρρικνώθηκε μόνο στις διοργανώσεις που είχαν ήδη στο αγωνιστικό τους πρωτόκολλο τον προληπτικό έλεγχο για COVID-19 (Superleague 1, Basket league) και αυτός θα είναι ο κανόνας και για το επόμενο διάστημα όταν πάρουν την έγκριση να επανεκκινήσουν και άλλες διοργανώσεις. Η προπονητική δραστηριότητα περιλαμβάνει προς το παρόν, συγκεκριμένα ατομικά αθλήματα που γίνονται σε ανοικτούς χώρους και βέβαια τους αθλητές που ετοιμάζονται για το Τόκιο, ενώ σιγά-σιγά, όταν βελτιωθεί η συνολική εικόνα θα ανοίξει και για άλλους αθλητές εθνικών ομάδων. Τελευταία επιτράπηκε η προπόνηση σε ομαδικά αθλήματα…

…Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

Διαβάστε όλο το άρθρο στην πηγή: sports3

Αφήστε μια απάντηση