Εν καιρώ καραντίνας… οι αθλητές και οι αθλήτριες παίρνουν τακτικά οδηγίες από τους προπονητές τους και ανάλογα με τις συνθήκες, κάπως προσπαθούν να συντηρηθούν σε φόρμα. Κάποιοι όμως πρέπει να φροντίσουν κι εκείνους που τους φροντίζουν, όπως έλεγε κι ένα παλιότερο διαφημιστικό σλόγκαν…

Στις δύσκολες συνθήκες του απαγορευτικού (lockdown), με τα σχολεία να είναι κλειστά, εκείνοι που επιβαρύνονται περισσότερο από όλη την κατάσταση είναι …οι γονείς. Κι αν θέλουμε να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο εκείνες που σηκώνουν το μεγάλο φορτίο είναι οι μητέρες…

Έχουμε κοντά μας τον πρωταθλητή κολύμβησης Χρήστο Κατραντζή.

Γυμναστής ΤΕΦΑΑ και με τεράστια αθλητική εμπειρία, ως επί σειρά ετών μέλος της εθνικής ομάδας κολύμβησης, με συμμετοχές σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις (Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα / Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016), μας επισημαίνει:

Η έλλειψη κίνησης, η εργασία από το σπίτι και οι δουλειές του νοικοκυριού μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια προβλήματα κυρίως στην πλάτη, στη μέση και στον αυχένα, τα οποία στη συνέχεια επηρεάζουν τη σωστή θέση σώματος με αποτέλεσμα, πολύ περισσότερο οι ενήλικοι να καταλήγουν σε τραυματισμούς.

Η μόνη λύση είναι η διατήρηση της ισορροπίας του σώματος και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με εκγύμναση που έχει ως επίκεντρο τον κορμό.

Γι’ αυτό λοιπόν ένα κατάλληλο πρόγραμμα πρέπει να εμπεριέχει πολύ απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού και κατ’ επέκταση των άκρων, αλλά και ασκήσεις ευκινησίας για την κινητοποίηση των αρθρώσεων.

Πολύ σημαντικό είναι να εκτελούνται με σωστή τεχνική, ώστε να μην πάμε για καλό αποτέλεσμα και αντί αυτού να προκαλέσουμε άλλες παρενέργειες…

Έχουμε λοιπόν μόνο 6 απλές ασκήσεις γιατί και ποιος δεν ξέρει ότι ο χρόνος είναι πάντα περιορισμένος…

Πάμε λοιπόν να προλάβουμε…

Ημικαθίσματα

Θέση περιγραφή: πίσω οι ώμοι έξω το στήθος, τα γόνατα μας κατά το κατέβασμα δείχνουν προς τα έξω και δεν ξεπερνάνε τη νοητή ευθεία της άκρης του πέλματος, προσαρμόζοντας κατάλληλα τη μέση. Σκοπός είναι να πιέζουμε με τη φτέρνα και τη μέση του πέλματος και όχι με τις μύτες.

Στήριξη push ups πόδι μπροστά και πλάι

Θέση περιγραφή: η στήριξη push ups γίνεται με τις παλάμες να στηρίζονται κάτω από το στήθος, το κεφάλι είναι στην ίδια ευθεία με την πλάτη, και το πόδι μας δίπλα και εξωτερικά από το χέρι μας. Δουλεύουμε εναλλάξ τα ποδιά με σκοπό την ευκινησία της άρθρωσης του ισχίου.

Ankle touches

Θέση περιγραφή: ξαπλώνουμε ανάσκελα ενώ λυγίζουμε τα γόνατα ακουμπώντας τα πέλματα μας στο έδαφος με άνοιγμα όσο το άνοιγμα των ώμων. Εκτελούμε εναλλάξ επαναλήψεις με τα χέρια να προσπαθούν να πιάσουν τους αστραγάλους. Το κεφάλι δεν ακουμπάει στο έδαφος είναι ελαφρώς σηκωμένο.

Πίσω στήριξη

Θέση περιγραφή: στηριζόμαστε στην ωμοπλάτη και στις φτέρνες υψώνοντας τη μέση μας όσο πιο ψηλά μπορούμε. Μετά από αυτή την αρχική θέση εκτελούμε εναλλάξ επαναλήψεις με το γόνατο λυγισμένο να τείνει προς το στήθος, χωρίς όμως να υποχωρεί προς τα κάτω η μέση.

Beginners burpees

Θέση περιγραφή: στηριζόμαστε με τις παλάμες μας πάνω σε μια καρεκλά η ένα σκαμπό κρατώντας τον κορμό, την πλάτη και το κεφάλι μας στην ίδια ευθεία. Με ένα μικρό αλματάκι φέρνουμε τα πόδια μας εξωτερικά της καρέκλας και σηκωνόμαστε σε όρθια θέση. Κατόπιν επαναφέρουμε τα χέρια σε στήριξη και τα πόδια ένα ένα πίσω.

Abs crunches

Θέση περιγραφή: Ξαπλώνουμε ανάσκελα, λυγίζουμε γόνατα και τα πέλματα ακουμπάνε στο έδαφος, οι παλάμες μας αγγίζουν τον αντίθετο ώμο, λυγίζοντας τους αγκώνες και σηκώνουμε το πάνω μέρος του σώματος μας αργά και ελεγχόμενα.

SWM: Κάποιοι, ευτυχώς, ίσως ακολουθούν προγράμματα γυμναστικής που τους προσφέρονται από τα γυμναστήρια που είναι ήδη μέλη. Οι περισσότεροι γονείς όμως δεν έχουν στη διάθεσή τους μια τέτοια επιλογή και αυτό το κενό προσπαθούμε να καλύψουμε.

O Χρήστος είναι εν ενεργεία κολυμβητής του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Αφήστε μια απάντηση