Ο διαδικτυακός τόπος swimming.gr ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του στις 3 Ιουλίου 2006. Ήταν κάτι νέο και πρωτοποριακό τότε και ως εικόνα, αλλά κυρίως ως φιλοσοφία. Ο κόσμος της πισίνας το αγκάλιασε και καθημερινά σχεδόν όλοι επισκέπτονταν τις σελίδες του, όχι μόνο για να ενημερωθούν, αλλά περισσότερο ακόμα για να περιπλανηθούν στον κόσμο του, που ήταν συνάμα απλός κι ευχάριστος. Επίσης πολλοί έβρισκαν το …βήμα που ήθελαν για να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Βλέπετε δεν υπήρχαν τότε τα social…

Οι άνθρωποι της πισίνας κυρίως, αλλά και πολλοί εξωτερικοί, ενδεχομένως κάποιοι από εσάς τους νεότερους της πισίνας σήμερα, το είχαν κατατάξει ως domain στα πρώτα 100.000 παγκοσμίως με βάση την τότε λίστα ALEXA. Είχε φτάσει το 2008-2009 κάπου στις 88.000. Ήταν πολύ υψηλή θέση για ένα site τόσο ειδικού περιεχομένου και μάλιστα ελληνικό.

Τι θέλω να πω μ’ αυτό; Σίγουρα όχι μπράβο μου… Κι αν κάποιοι έπρεπε να εισπράξουν αν μη τι άλλο ένα «Μπράβο», αυτοί ήταν οι επισκέπτες του, δηλαδή εσείς!

Αυτό που θέλω να δείξω, αγαπητοί φίλοι και συνοδοιπόροι της «πισίνας», είναι η ισχύς που έχουμε παραμένοντας ενωμένοι!

Τότε μου έγιναν προτάσεις να το πουλήσω. Λάθος μου ίσως από εμπορικής πλευράς, αλλά δεν τις δέχτηκα, παρότι δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητες…

Σταμάτησε να λειτουργεί όταν μπήκε για τα καλά στη ζωή μας το Facebook. Τότε όλοι στράφηκαν προς τα εκεί, κάτι που ήταν απόλυτα λογικό. Να σας εξομολογηθώ ότι κι εγώ το ίδιο έκανα… Είχα δημιουργήσει προφίλ το 2007, αν θυμάμαι καλά.

Σ΄ αυτή τη δεκαετία της έντονης λειτουργίας των social, εκτιμώ ότι κι εμείς ως χρήστες των έχουμε ωριμάσει πάρα πολύ. Έχουμε καταλάβει ότι τελικά και οι πληροφορίες «ζουν» λίγο μέσα σε ένα χαοτικό περιβάλλον, αλλά ακόμα περισσότερο χάνεται η ουσία και το νόημα, όταν οι τοποθετήσεις μας είναι αποσπασματικές. Επίσης βλέπουμε ότι ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των χρηστών επιλέγεται κάθε φορά άλλο social και έφτασε πχ το FB να θεωρείται από τους νέους και τις  νέες «grinchy»… και να καταφεύγουν εναλλακτικά πχ στο Instagram ή το Tik-Tok…

Όμως κι όλα αυτά έχουν τη χρησιμότητά τους και η λελογισμένη χρήση τους μας βοηθά και υποστηρίζει τα αθλήματά μας.

Ο χώρος μας όμως χρειάζεται να έχει και αποκλειστικώς δικά του σημεία συνάντησης. 

Το swimming.gr άρχισε να λειτουργεί ξανά δειλά δειλά σε πειραματικό στάδιο το περασμένο καλοκαίρι. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος της πισίνας το αγκαλιάζει και πάλι.

Τα δεδομένα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά κι αυτό μας λέει, συνεχίστε το.

Αυτό το «μήνυμα» είναι πολύ ελπιδοφόρο γιατί στα προσεχή του σχέδια του swimming.gr δεν είναι να λειτουργήσει μόνο ως ένας δικτυακός τόπος, αλλά θα επιδιωχθούν πολλά και χρήσιμα για τα αθλήματά μας και τα παιδιά μας. Δηλαδή για τη «μεγάλη οικογένειά μας»…

Το swimming.gr είναι κι εκείνο «κολυμβητής/τρια» γι αυτό και μπορεί να συναισθανθεί τις προσπάθειες και τις αγωνίες, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες, τις απογοητεύσεις και τον ενθουσιασμό τους.

Είναι (έχει) swimming empathy…

Οι καιροί σίγουρα άλλαξαν, αν και διαβάζοντας παρακάτω θα διαπιστώσετε ότι και τότε – μετά την «Αθήνα 2004» –  πάλι δύσκολοι λέγαμε ότι ήταν… Το swimming.gr θέλουμε να πιστεύουμε ότι ωρίμασε μαζί με εμάς, αλλά η κεντρική του φιλοσοφία και κυρίως οι αρχές του παραμένουν σταθερές, αεί…

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο-πρώτο κείμενο του swimming.gr, που είχε δημοσιευτεί στις 3-7-2006, με τίτλο:

Κάτι νέο …κολυμπάει στο internet – [Σημείωμα Σύνταξης (Editorial) – Ιούλιος 2006]

Με εκτίμηση,

Γιάννης Μηλιδάκης

Αφήστε μια απάντηση