Απλές συμβουλές για την καραντίνα

Κι ενώ διανύουμε το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες βρίσκονται για δεύτερη φορά αποκλεισμένοι στα σπίτια τους. Το ότι είμαστε έξω από το νερό δεν το καλύτερό μας, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε μένοντας παθητικοί. Επειδή καθώς φαίνεται δεν πρόκειται να ανοίξουν τα κολυμβητήρια πριν το τέλος της καραντίνας, να μερικές απλές συμβουλές για να διατηρήσουμε τη φόρμα μας.

Τρέξιμο

Είναι γνωστό ότι οι κολυμβητές/τριες γενικά δε φημιζόμαστε για την ικανότητα να χειριζόμαστε το σώμα μας εκτός νερού, αλλά το τρέξιμο είναι τόσο απλό που όλοι μπορούμε να βάλουμε ένα ζευγάρι κατάλληλα παπούτσια και να βγούμε στο δρόμο.

Ωχ παραλίγο να ξεχάσω το SMS [6 ONOMA ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ – Αποστολή]

Το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρηθεί η αερόβια ικανότητά μας, όταν δεν μπορούμε να προπονηθούμε στο νερό. Όσο ο καιρός είναι καλός, μπορούμε να τρέξουμε οπουδήποτε. Προτιμούμε το χώμα ή ακόμα καλύτερα το γρασίδι. Μπορεί να είμαστε καλά προπονημένοι στο κολύμπι, αλλά το τρέξιμο θέλει τις δικές του προσαρμογές γι’ αυτό με ήρεμο ρυθμό τις πρώτες φορές. Από 30 έως 40 λεπτά είναι υπέρ αρκετά για το ξεκίνημά μας.

Δεν είναι μόνο ότι θα κρατηθούμε σε φόρμα, αλλά είναι και μια ωραία ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι που είμαστε κλεισμένοι μέσα όλη την ημέρα…

Ποδηλασία

Μια ακόμα καταπληκτική αερόβια άσκηση είναι η ποδηλασία. Για μας τους «υδρόβιους», που είναι αλήθεια ότι, δεν έχουμε συνηθίσει να σηκώνουμε το βάρος μας, ως άσκηση, είναι λιγότερο επίπονη για τις αρθρώσεις από ότι το τρέξιμο, άρα και πιο ασφαλής για μας.

Εφόσον έχουμε βγάλει τις βοηθητικές… φοράμε απαραιτήτως κράνος, ανάβουμε φωτάκια, όχι μόνο τη νύχτα, αλλά και την ημέρα και τα μάτια μας 14, γιατί τα μηχανοκίνητα οχήματα, δεν αστειεύονται καθόλου.

Η ποδηλασία δεν είναι βέβαια κολύμβηση, αλλά είναι ένα καλό υποκατάστατο.

Επίσης μπορεί να γίνει και σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή που λέγεται προπονητήριο ποδηλάτου.

Ισχύει ότι και στο τρέξιμο, δηλαδή με το μαλακό στην αρχή. Ρυθμίζουμε τις ταχύτητες, ώστε τα πετάλια να είναι κάπως ελαφριά για να κάνουμε πολλές στροφές. Αερόβια ικανότητα θέλουμε, όχι σετ γαλακτικού οξέος…

Επειδή είναι λιγότερο επιβαρυντικό από ότι το τρέξιμο μπορούμε ακόμα και να διπλασιάσουμε τον αρχικό χρόνο, σε σχέση με το τρέξιμο.

Προτιμάτε ποδήλατα τύπου city, trekking, κούρσες ή αν είστε πολύ ψαγμένοι gravel…

Αστειεύομαι βέβαια… Βγείτε με το γνωστό SMS, εντός των ορίων της πόλης ακόμα και με ΒΜΧ…

Με το σωματικό μας βάρος…

Δεν το αυξάνουμε σε καμία περίπτωση!

Οι περισσότεροι/ρες έχουμε συνηθίσει να γυμναζόμαστε σε γυμναστήρια με σύγχρονο εξοπλισμό και ξαφνικά νιώθουμε όχι απλά έξω από τα νερά μας, αλλά μετέωροι στο κενό. Εκτός αν αναθαρρήσουμε γιατί έχουμε στο σπίτι μερικά βαράκια ή κάνα ΤRX…

Ακόμα όμως κι αν δεν έχουμε τίποτα από αυτά δεν απογοητευόμαστε. Ας θυμηθούμε τι γυμναστική έχουμε κάνει πολλές φορές στο προαύλιο του σχολείου. Υπάρχουν πάρα πολλές ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε χωρίς κανένα όργανο γυμναστικής, με σκοπό να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας δύναμη σε ένα καλό επίπεδο. Υπάρχουν και οι προπονητές για να μας βοηθήσουν να οργανώσουμε μια ωραία κυκλική προπόνηση με αντιστάσεις …άνευ εξοπλισμού.

Αυτοί, ειδικά οι μεγαλύτεροι σίγουρα έχουν κάνει τέτοιου είδους γυμναστική στο σχολείο τους…

Γιόγκα

Αυτό το είδος δεν είναι για την καραντίνα, είναι ακριβώς για να μας θυμίζει κάτι από την κανονική μας ζωή στην πισίνα. Είναι η ώρα που θέλουμε να διώξουμε την ένταση της προπόνησης και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ισορροπία και ευελιξία.

Μήπως αν δεν κάναμε γιόγκα μέχρι τώρα να τη συνεχίσουμε και μετά την καραντίνα;

Δε χρειάζεται SMS… Μάλλον ίντερνετ θα χρειαστούμε και ιδανικά chromecast. Εντάξει και το κινητό μας είναι αρκετό!

Ασκήσεις κορμού

Οι ατελείωτοι συνδυασμοί καθισμάτων, στηρίξεων, v-ups, ποδήλατα, κλπ. θα μας προσφέρουν κάτι που ίσως παραμελούμε στην κολυμβητική καθημερινότητά μας. Η  ανάπτυξη του κορμού θα μας δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα το κάτι που πιθανότατα μας έλειπε για να βελτιώσουμε πχ το υποβρύχιο κολύμπι μας και να κάνουμε πιο αποδοτικό “dolphin”.

Εκτός αυτών θα μας φτιάξει όσο να ‘ναι και τις σωματικές γραμμές μας!

Κολύμβηση Ανοικτής Θάλασσας

Αυτό θα ήταν πολύ καλό, αλλά πολύ σκληρό για όσους/ες δεν έχουμε πρόσβαση…

Την περασμένη άνοιξη που πηγαίναμε προς το καλοκαίρι απαγορευόταν. Τώρα επιτρέπεται, αλλά κοντοζυγώνει ο χειμώνας…

Παρόλα αυτά αν κάποιοι από μας έχουμε δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα η θερμοκρασία είναι ακόμα υποφερτή. Βέβαια πρέπει να μην έχει τεράστια κύματα…

Η θάλασσα και τα ποτάμια προσφέρουν κι άλλες μορφές άσκησης όπως κωπηλάσια, καγιάκ, ιστιοσανίδα, αετοσανίδα και διάφορα άλλα χρήσιμα και συνάμα ψυχαγωγικά σπορ.

  1. Ακόμα ψάχνουμε τι SMS χρειάζεται…
  2. Μην κολλήσουμε μ’ αυτά και δεν ξαναγυρίσουμε στις πισίνες…
  3. Ποτέ μόνοι μας στη θάλασσα ή σε ποτάμι.

Μπορεί όλα αυτά μαζί να είναι ένας εξαντλητικός κατάλογος ασκήσεων και δραστηριοτήτων, που μπορούμε να κάνουμε όσο είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, χωρίς να πάμε σε πισίνα ή γυμναστήριο.

Κάτι πισίνες (φωτο) στην πίσω αυλή του σπιτιού μας εξαιρούνται…

Παρόλα αυτά υπάρχει δυνατότητα να συντηρηθούμε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και τότε αν με το καλό ξεκινήσουμε την 1η Δεκεμβρίου, μέσα σε δυο εβδομάδες θα έχουμε επανέλθει μια χαρά!

Δε χρειάζεται να ανησυχούμε ακόμα…

Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την παύση για να κάνουμε τον εαυτό μας δυνατότερο, πιο ευέλικτο, και διανοητικά πιο ανθεκτικό.

Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να ‘χουμε κατά νου την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των άλλων συνανθρώπων μας.

Αν τα κάνουμε όλα αυτά καλά, μετά θα κάνουμε και λίγο κολύμπι, να μην υστερούμε εκεί, και θα είμαστε έτοιμοι να κατέβουμε ακόμα και σε αγώνες Τριάθλου…

Όλα καλά θα πάνε!

Φιλικά, ΓΜ