Δικαίωση στον ορίζοντα για τους Έλληνες κολυμβητές/τριες με διακρίσεις στην 25άρα.

Μετά το θέμα που ανέκυψε από την ολυμπιονίκη του στίβου και ίσως κορυφαίας αθλήτριας της χώρας, Κατερίνα Στεφανίδη που της ζητήθηκε να επιστρέψει χρήματα που αντιστοιχούν στο μπόνους της κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο κλειστού στίβου του 2016, δεδομένου ότι το Υφυπουργείο δεν αναγνωρίζει κανένα μετάλλιο σε αντίστοιχες διοργανώσεις κλειστού στίβου, φαίνεται ότι κατά το κοινώς λεγόμενο ήρθε ο κόμπος στο χτένι και το θέμα απαιτεί άμεση λύση.

Έτσι λοιπόν το Υφυπουργείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα ενσωματώνει και τις διακρίσεις του κλειστού στίβου στα πριμ. Εφόσον συμβεί αυτό τότε για λόγους ίσης μεταχείρισης δεν είναι δυνατό να εξαιρεθούν οι διακρίσεις των κολυμβητών/τριών στη λεγόμενη «κλειστή πισίνα», δηλαδή την 25άρα ή short course αν προτιμάτε…

Αυτό σημαίνει ότι στη νομοθετική ρύθμιση πρέπει απαραίτητα να συμπεριληφθούν και οι διακρίσεις του Ανδρέα Βαζαίου και της Άννας Ντουντουνάκη, οι οποίοι ποτέ δεν εισέπραξαν χρήματα, ούτε οι προπονητές τους (Νικολόπουλος και Καράμπελας) για τις επιτυχίες τους.

O ισχύων νόμος καθορίζει τα πριμ αναφερόμενος μόνο σε «ολυμπιακά αγωνίσματα».

Κάποιοι το ερμήνευσαν ότι πχ τα 200μ Μικτή Ατομική είναι ολυμπιακό αγώνισμα, αφού συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ πχ τα 100μ Μικτή ατομική ή τα 50μ. Πεταλούδα δεν είναι. Άρα έπρεπε να δοθούν τα ανάλογα πριμ.

Κάποιοι άλλοι το ερμήνευσαν ως εξής: Ότι πχ τα 200μ Μικτή Ατομική σε 50άρα πισίνα, ήτοι ολυμπιακών διαστάσεων είναι ολυμπιακό αγώνισμα, ενώ τα 200μ Μικτή Ατομική σε 25άρα πισίνα δεν είναι, αφού δε γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες σε τέτοιες πισίνες και τα αντίστοιχα ρεκόρ, σωστά, καταμετρώνται ξεχωριστά. Άρα δεν προβλέπονταν πριμ.

Όμως το ουσιαστικό ερώτημα είναι: πχ ένα χρυσό μετάλλιο σε επίσημο Ευρωπαϊκό Κύπελο, με κατάρριψη επίσημου ευρωπαϊκού ρεκόρ, πρέπει ή δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα πριμ;

Καθώς φαίνεται, αυτή η αδικία έγινε επιτέλους κατανοητή χάρις την Κατερίνα Στεφανίδη και μέσω αυτής περιμένουμε να έρθει η δικαίωση και για τους κολυμβητές μας. Να σημειώσουμε ότι οι κολυμβητές μας σε επαφές που είχαν για το θέμα στο παρελθόν με τη ΓΓΑ, είχαν βρει επανειλημμένα την «πόρτα κλειστή».

Κρατάμε καλοπροαίρετα τη δέσμευση και περιμένουμε εναγωνίως τη νομοθετική ρύθμιση, αφού μόνο ότι γραφτεί μετράει.