Απόσπασμα από νέο απογευματινό Δελτίο τύπου της ΓΓΑ

«Έπειτα από νεότερες οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής, ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ τα ανοικτά κολυμβητήρια από την αναστολή λειτουργίας και χρήσης ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων, συνεπώς ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η ατομική άθληση στην κολύμβηση».

Σχόλιο:

Οι νεότερες οδηγίες ήρθαν σε λιγότερο από 10 ώρες, μέσα στην ίδια ημέρα κι αναρωτιέμαι τι άλλαξε μέσα σ’ αυτό το διάστημα, είτε προς το πρωινό θετικό αποτέλεσμα, είτε προς το απογευματινό αρνητικό αποτέλεσμα.

Υποπτεύομαι ότι πρόκειται για ένα απλό λάθος γιατί δεν είδα καμία άλλη αλλαγή στο νέο δελτίου τύπου πλην εκείνης που αφορά στην κολύμβηση.

Ένα …απλό λάθος που αφενός ξεσήκωσε, αν μιλάμε για αγωνιστική κολύμβηση, 100άδες απελπισμένα και στενοχωρημένα παιδιά σε όλη την Ελλάδα και σα να μην έφτανε αυτό το φορτώθηκε η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή. Κι απορώ πως η ίδια επιτροπή που είχε «κλείσει» τον στίβο, τώρα τον «ανοίγει» και καλά κάνει κατά τη γνώμη μου, ενώ την ίδια ώρα κρατάει κλειστά τα εξωτερικά κολυμβητήρια.

Θα χρησιμοποιήσω πρώτα στοιχεία από σχετικό δελτίο τύπου (4.11.2020) της κολυμβητικής ομοσπονδίας (ΚΟΕ).

Παράγραφος 7: Το γεγονός ότι, στη μέχρι τώρα αγωνιστική δράση της ΚΟΕ που αφορούσε σχεδόν το σύνολο των πρωταθλημάτων των Αθλημάτων της για το 2020, δεν παρουσιάστηκε κανένα περιστατικό covid – 19, στους 100άδες αγώνες που έγιναν με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών και αθλητριών.

Παράγραφος 8: Την διαπίστωση, βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών μελετών ότι, η μεταδοτικότητα του covid – 19, είναι ελάχιστη στα Κολυμβητήρια.

Παράγραφος 10: Την άδικη αντιμετώπιση των αθλητών / τριών των αθλημάτων της ΚΟΕ, που ενώ βρίσκονται στην ίδια ηλικιακή κατηγορία με τους μαθητές των σχολείων όπου επιτρέπεται η λειτουργία, εκείνοι δεν μπορούν να αθληθούν, έστω και αν οι συνθήκες επικινδυνότητας για covid – 19, στα Κολυμβητήρια, είναι σαφώς μικρότερες από το χώρο των Σχολείων.

Παράγραφος 11: Την καταπάτηση κάθε αρχής “ίσης μεταχείρισης”, μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, όπως ανακοινώθηκε, δεδομένου ότι για δύο επαγγελματικά ομαδικά αθλήματα επιτρέπεται η συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας, ενώ στα υπόλοιπα όχι με την δικαιολογία της τήρησης δήθεν ευρωπαϊκών ή εγχώριων πρωτοκόλλων, καθώς επίσης και του αποκλεισμού των άλλων 5 αθλημάτων της ΚΟΕ, που δεν περιλαμβάνονται στα 12 ατομικά αθλήματα που ανακοινώθηκαν ότι μπορούν να έχουν προπονητική δραστηριότητα.

[Ολόκληρο το δελτίο τύπου]

Επίσης θα χρησιμοποιήσω απόσπασμα από το πρωινό δημοσίευμα του swimming.gr, το οποίο έχει τίτλο: «Βρετανοί Ολυμπιονίκες: Να επαναπροσδιοριστεί το κολύμπι ως βασική υπηρεσία». (υπόψη ότι αναφέρονται σε εσωτερικές πισίνες και όχι σε εξωτερικές…). Είναι το σημείο που βρίσκεται όλη η ουσία κι όχι τα δικά μας «θέλω».

«Μια πρόσφατη μελέτη εμπειρογνωμόνων στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam ανέλυσε 62 εκατομμύρια ταξίδια σε αθλητικά κέντρα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες από τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρχαν μόνο 487 μολύνσεις που αναφέρθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο – δηλαδή ισοδύναμο με 0,78 περιπτώσεων ανά 100.000». Πηγή: Swim England a Nation Swimming.

Δηλαδή λιγότερο από ένα κρούσμα κάθε 100.000!

Κύριοι εφόσον δεν είναι τόσο δύσκολο να αλλάξει μια απόφασή, σας συστήνουμε να την επανεξετάσετε και να μας εκπλήξετε ευχάριστα.

Δεν κινδυνεύει η κοινωνία από συγκροτημένες προπονήσεις σε εξωτερικές πισίνες με τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων, με ατομικό χώρο για κάθε αθλητή 25τμ, αν βάλουμε 5 κολυμβητές σε κάθε 50άρα διαδρομή κι έναν προπονητή που βρίσκεται σε απόσταση όχι 1,5μ, αλλά 5-10 μέτρα μακριά.

Η κοινωνία κινδύνευσε από τα ανεξέλεγκτα αεροπορικά ταξίδια, από την ελεύθερη κι ανεξέλεγκτη εισροή τουριστών από τις βαλκανικές χώρες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια από τους αναγκαίους συγχρωτισμούς στα ΜΜΜ και τους μη αναγκαίους στις πλατείες και κυρίως στα κέντρα διασκέδασης όπου ο ένας ακουμπάει στον άλλο και για να ακουστούν οι θαμώνες μεταξύ τους πρέπει σχεδόν να ακουμπά το στόμα του ομιλούντος στο αφτί του ακούοντος, όταν παίζει η μουσική σε ένταση μεγαλύτερη από 100DB… Από σεβασμό στα «Θεία» δε θα πω τίποτα για τις εκκλησίες και ορισμένους Ιερείς.

Τέλος αναγκάζομαι να επαναλάβω φράσεις που είχα αναφέρει πρόσφατα σε τοποθέτησή μου:

«Κι αν το πάω πιο πέρα δεν μπορώ να μη δω ότι τελικά η χώρα μας, η Ελλάδα, δυστυχώς δεν παράγει, εισάγει… Δεν οδηγεί, ακολουθεί… και το χειρότερο; Ότι τελικά δεν της επιτρέπεται να μειώσει την απόσταση, να έρθει πιο κοντά στους πρώτους ή ακόμα και να προσπεράσει. Δε θα το αναλύσω περισσότερο γιατί τότε από κείμενο που αφορά στην πισίνα, θα καταλήξουμε σε κείμενο που αφορά στην οικονομία. Δεν είναι η ειδικότητά μου. Με ενδιαφέρει η κολύμβηση, την αγαπώ και μένω πιστός σ’ αυτήν».

Γιάννης Μηλιδάκης