Ο ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν του προσθίου, Adam Peaty φοβάται ότι μια γενιά αθλητών θα χαθεί ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των κολυμβητηρίων κατά τη διάρκεια του δεύτερου απαγορευτικού (lockdown) όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και πέρα από τη χώρα του.

Η Αγγλία, μετά τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού, μπήκε σε «απαγορευτικό» τεσσάρων εβδομάδων στα πρώτα λεπτά της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου, με προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, όλες οι πισίνες έχουν κλείσει, που σημαίνει ότι εκεί η κολύμβηση τουλάχιστον περιορίζεται στα σχολικά μαθήματα, ως μέρος του εθνικού τους προγράμματος σπουδών και στους/στις ελίτ κολυμβητές-τριες.

Το σωματείο Swim England οργάνωσε μια εκστρατεία στην οποία συντάχθηκαν επίσης οι με έξι ολυμπιακά μετάλλια  ολυμπιονίκες, Becky Adlington, Jazz Carlin και Steve Parry, με σκοπό να επαναπροσδιοριστεί το κολύμπι ως βασική υπηρεσία.

Ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα και το Swim England έστρεψε την προσοχή του στη μάχη για ένα γρήγορο άνοιγμα των πισίνων μόλις τελειώσει το απαγορευτικό.

Υπάρχουν φόβοι για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων όλων των ηλικιών, καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις για ομάδες, αφού πολλές δε θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά μετά και από αυτό το δεύτερο χτύπημα στους υπαλλήλους και τους παρόχους τους.

Ο Peaty αμφισβήτησε εδώ και πολύ καιρό την απόφαση να κλείσουν πισίνες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές.

Μιλώντας ξανά για το θέμα στην πρώτη ημέρα του αγώνα ISL στη Βουδαπέστη, ο Peaty είπε:

«Οι άνθρωποι επιστρέφουν σε καραντίνα και για ένα μήνα δε θα υπάρχουν αθλητικές   δραστηριότητες, γυμναστήρια, πισίνες και θα πρέπει να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους. Φαίνεται πολύ ζοφερή η κατάσταση και η μόνη μου ανησυχία είναι ότι θα έχουμε κι άλλους μήνες με αυτές τις συνθήκες και έτσι θα χάσουμε μια γενιά αθλητών. Τι τους κρατάει ώστε να συνεχίσουν να ασχολούνται με το άθλημά τους και να ατενίζουν προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πουν ότι θέλω να το κάνω αυτό, αφού για την ώρα δεν υπάρχουν και πολλά για να γίνει κάτι τέτοιο».

Μια πρόσφατη μελέτη εμπειρογνωμόνων στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam ανέλυσε 62 εκατομμύρια ταξίδια σε αθλητικά κέντρα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες από τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρχαν μόνο 487 μολύνσεις που αναφέρθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο – δηλαδή ισοδύναμο με 0,78 περιπτώσεων ανά 100.000 .

Ο κάτοχος διπλού παγκόσμιου ρεκόρ (50+100 πρόσθιο), Peaty, όταν ρωτήθηκε για τις παρενέργειες από το κλείσιμο, είπε:

«Πολύ ανησυχητικές στιγμές για όλα τα αθλήματα. Εάν η κυβέρνηση δεν είναι προσεκτική, θα έχουμε μια γενιά παιδιών που δε θα ασχολούνται με τον αθλητισμό, με αποτέλεσμα και το μειωμένο αριθμό ταλαντούχων κολυμβητών/τριών στις πισίνες για τους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι έχουμε δει τα δεδομένα σχετικά με τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού σε αθλητικά κέντρα…

Παραμείνετε δυνατοί όλοι!. Μη σταυρώνετε τα χέρια»

Σε απόδοση κειμένου από: Swim England a Nation Swimming

Μια απάντηση στο “Βρετανοί Ολυμπιονίκες: Να επαναπροσδιοριστεί το κολύμπι ως βασική υπηρεσία”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.