Με αφορμή το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει στη διεθνή κολυμβητική κοινότητα όταν η Μελ Μάρσαλ, προπονήτρια του Άνταμ Πίτι, ζήτησε την ακύρωση του Λευκορώσου Ίλια Σιμάνοβιτς, συνεπώς και του ευρωπαϊκού ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο 25άρας πισίνας, διότι όπως ισχυρίστηκε έκανε ποδιές dolphin.

Σε συνέντευξή του στο Sportsfeed με τίτλο «Οι λεπτές γραμμές αλλάζουν τους κανονισμούς» (διαβάστε την ολόκληρη), ο κολυμβητής και πρωταθλητής προσθίου Ρωμανός Αλυφαντής, δεδομένου ότι είχε αντιμετωπίσει και ο ίδιος αυτό το θέμα πριν από περίπου 15 χρόνια αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι λεπτές γραμμές αλλάζουν τους κανονισμούς στο κολύμπι και οι αλλαγές αυτές κάνουν το κολύμπι πιο γρήγορο. Κι εγώ την ποδιά πεταλούδας την έκανα μόνο στο 100άρι πρόσθιο και συγκεκριμένα μόνο σε διεθνείς διοργανώσεις που ήξερα ότι υπήρχαν κάμερες, ώστε να περαστεί η νέα τεχνική. Δεν πήγαινα για το μετάλλιο. Πήγαινα να αλλάξω τους κανόνες του προσθίου».

Ο Ρωμανός Αλυφαντής το 2007 στο meeting Trofeo Sette Colli στη Ρώμη είχε πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ 1:00.39 στα 100μ. πρόσθιο κολυμπώντας με δελφινισμούς στα πόδια, στην προσπάθειά του να καθιερώσει τη νέα τεχνική η οποία είναι σαφώς ταχύτερη όπως λέει και ο ίδιος. Είναι ταχύτερη γιατί πέρα από την προώθηση δεν έχει νεκρό χρόνο σε επαναφορές κι επιτρέπει στον κολυμβητή ταχύτερες κινήσεις, άρα περισσότερους κύκλους στην ίδια απόσταση. Αυτό το ρεκόρ το οποίο κατέρριψε δυο χρόνια αργότερα το 2009 ένας άλλος μεγάλος πρόσθιος, ο Δημήτρης Ξυνάδας με 1:00.03 στον Άλιμο και όλοι είχαμε στενοχωρηθεί τότε που δεν έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του ενός λεπτού. Λίγο αργότερα ο τύπος των μαγιό που είχαν φορεθεί το 2009, καταργήθηκε από τη FINA διότι βοηθούσαν δυσανάλογα κάποιους κολυμβητές. Κρίθηκαν ως μη δίκαια.

Εκείνη την εποχή τελικά οι προσπάθειες του Αλυφαντή, όπως ίσως και κάποιων άλλων κολυμβητών που είχαν πάρει το ρίσκο και σε κάποιες περιπτώσεις πλήρωσαν το τίμημα με ακύρωση, δεν καρποφόρησαν και δεν άλλαξαν οι κανονισμοί όσον αφορά στην ποδιά.

Σήμερα ισχύουν τα παρακάτω:

SW7 ΠΡΟΣΘΙΟ

SW7.5 Τα πέλματα πρέπει vα είvαι εστραμμέvα πρoς τα έξω κατά τη διάρκεια τoυ πρoωθητικoύ μέρoυς τoυ κλωτσήματoς τωv ποδιών. Εναλλασσόμενες κινήσεις ή πρoς τα κάτω δελφιvoειδή κλωτσήματα των ποδιών, δεv επιτρέπovται, εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζονται στον SW7.1. Επιτρέπεται το σπάσιμο της επιφάνειας του νερού με τα πόδια εκτός αν ακoλoυθείται από προς τα κάτω δελφιvoειδές κλώτσημα.

Οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες και απευθύνομαι κυρίως στους νεότερους, οφείλουν να τηρούν τους κανονισμούς. Οι κριτές οφείλουν να ακυρώνουν εκείνους κι εκείνες που δεν τηρούν τους κανονισμούς. Μέχρι να αλλάξει ο κανονισμός, αν αλλάξει η ποδιά του προσθίου θα πρέπει να είναι η κλασική που προσομοιάζει με εκείνη του βάτραχου. Στα ιταλικά το πρόσθιο λέγεται Rana, που σημαίνει βάτραχος…

Κι αν  μου επιτρέπεται και επιτρέπετε ένα σχόλιο…

Στα δικά μας χρόνια, που δεν επιτρέπονταν ποδιές πεταλούδα ούτε στις στροφές – να ένας κανονισμός που άλλαξε –  αυτή την τεχνική τη χρησιμοποιούσα ως πρόσθιος κι εγώ, μόνο στην προπόνηση κάποιες φορές για να μην επιβαρύνω υπερβολικά τα γόνατά μου. Σας διαβεβαιώνω ότι πράγματι το πρόσθιο γίνεται ταχύτερο έτσι. ‘Αρα είναι άδικο να κολυμπά κάποιος με δελφινισμούς σε αγώνες όταν οι κανονισμοί ρητά το απαγορεύουν…

Οψόμεθα για το αν θα αλλάξει αυτός ο κανονισμός στο μέλλον.

Γιάννης Μηλιδάκης

(Πρωταθλητής Προσθίου – Προπονητής Κολύμβησης)

Μια απάντηση στο “Οψόμεθα για το αν θα αλλάξει η ποδιά του προσθίου στο μέλλον.”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.